https://www.flatpanelshd.com/news.ph...&id=1710149436
AMD вече не счита 60Hz за достатъчно за FreeSync игри
11 март 2024 | Расмус Ларсен | 0 коментар

AMD преразгледа изискванията за FreeSync, установявайки 120Hz и 144Hz като базови цели за геймърски монитори и телевизори, за да отрази изместването на индустрията от 60Hz.

FreeSync е вариантът на AMD на VRR (Variable Refresh Rate) за графични карти Radeon, пуснат през 2015 г. VRR през HDMI оттогава е стандартизиран с VRR функцията на HDMI 2.1. Можете да видите кои модели телевизори поддържат HDMI 2.1 VRR, AMD FreeSync и G-Sync Compatible в актуализирания списък на FlatpanelsHD тук .

– „AMD представи AMD FreeSync през 2015 г., за да даде възможност за изживяване без накъсвания и заеквания, и когато 60 Hz се смятаха за страхотни за игри. Оттогава игрите станаха по-взискателни, графичните карти са много по-мощни, докато новите резолюции на дисплея и технологиите станаха достъпни за игри“, каза Огужан Андич, продуктов маркетинг мениджър на AMD за FreeSync. „Вземайки предвид всички промени, настъпили в света на игрите от 2015 г. насам, ние решихме да актуализираме нашите изисквания за технологично ниво FreeSync през септември 2023 г., за да отразим най-новите стандарти и технологии в игрите.“

AMD добави, че в момента има около 4000 дисплея, сертифицирани за FreeSync.

144Hz монитори, 120Hz телевизори
С премахването на 60Hz, AMD постави минималната лента на 144Hz за монитори. Освен това монитори с разделителна способност, по-ниска от 4K, вече трябва да се опресняват на 200Hz или по-висока, за да получат FreeSync Premium.

Що се отнася до телевизорите, ситуацията не е толкова ясна. Актуализираните спецификации (вижте таблицата по-долу) споменават 120Hz като минимално изискване за телевизорите, за да получат FreeSync Premium, нивото на повишаване. Въпреки това не е посочен минимум за основния FreeSync. AMD вече е сертифицирала няколко модела телевизори 2024 с 60Hz панели за базов FreeSync, според официалния списък на компанията.

FreeSync Premium Pro все още се отнася до HDR качеството на картината и AMD сега казва, че „HDR изискванията са приведени в съответствие със спецификациите на екосистемата“, въпреки че не е ясно какво точно означава това . FlatpanelsHD препоръчва да не разчитате на сертификати като DisplayHDR и FreeSync за HDR картина, тъй като те се оказаха ненадеждни.


Ето актуализираните изисквания на FreeSync за монитори и телевизори, както и за дисплеи на лаптопи:


https://community.amd.com/t5/gaming/...gy/ba-p/670546

Notebooks Monitors and TVs
FreeSync™ Max. Refresh Rate: 40-60 Hz < 3440 Horizontal resolution:
Max. Refresh Rate: ≥ 144 Hz
FreeSync™ Premium Max. Refresh Rate: ≥ 120 Hz < 3440 Horizontal resolution:
Max. Refresh Rate: ≥ 200 Hz
≥ 3440 Horizontal resolution:
Max. Refresh Rate: ≥ 120 Hz
FreeSync™ Premium Pro AMD FreeSync HDR on top of FreeSync™ Premium requirements. AMD FreeSync HDR on top of FreeSync™ Premium requirements.