Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 17 от общо 17
Like Tree6Одобрявам

Мнения и избор на телевизор за гейминг

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2015
  Живее в
  Сев.-Изт. Б-я
  Мнения
  5,353
  #16

  Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг


 2.  
 3. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  36,866
  #17

  Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

  За геймърите с PS5 и X, проблем с бандинга в 4k 120Hz HDR:
  https://www.avsforum.com/threads/202...#post-60627657


  Какво е „Color banding“ (постеризация или соларизация)?

  Цветовите градиенти са елементи на изображението, които може да бъде трудно да се представят задоволително на екрана, независимо дали с 4K телевизор или 8K телевизор или с видеопроектор. Това изисква последните да могат да:
  1 / приемат и интерпретират малки цветови разлики от видео източника.
  2 / за възпроизвеждане на тези нюанси на цветовете по прогресивен начин.
  Ефективното възпроизвеждане на градиент означава да можете да покажете набор от цветове, които се променят постепенно, по нюансиран начин. Изпълнението на цветовите градиенти е много важно за постигане на оптимално показване на изображения в HDR.
  Ако особено обичате HDR съдържанието с широк динамичен обхват (HDR10, HDR10 +, Dolby Vision) и искате да се възползвате максимално от голямото цветово пространство, което могат да предложат, тогава ще внимавате да изберете 4K HDR телевизор или видеопроектор.

  Постеризация, соларизация, цветова лента: дефиниция
  Постеризацията, наричана още соларизация или „цветна лента“, се характеризира със загуба на качеството на изображението при цветови градиенти. Вместо да бъдат изгладени и прогресивни, те се появяват под формата на последователни плочи или ленти, чиито различни нюанси са ясно видими. Този нежелан ефект обикновено се дължи на недостатъчна дълбочина на цвета на телевизора или проектора в сравнение с източника или понякога на лошото управление на цветовото пространство от страна на телевизионния оператор (телевизор или проектор), който не успява правилно да възпроизведе образци на цветовете.


  От лявата страна на лявото изображение на диаграмата феноменът на постеризация е много видим. Чрез увеличаване на квантуването на показващите се цветове (вдясно), градиентът е по-нюансиран и идеално гладък, с плавен преход между различните показани нюанси, без видимо разграничаване между два нюанса.


  Защо има ефект на постеризация на екрана ми?
  Ако градиентите в изображението се възпроизвеждат с отделни ленти от цветове, вместо да показват плавни преходи между близки нюанси, има три възможни причини за това:

  - Изходният сигнал не е кодиран с достатъчно бита, за да позволи нюансиран дисплей.
  - Дълбочината на бита на телевизионния дисплей не е достатъчно висока, за да покаже правилно многото тонове на изходното изображение.
  - Самата обработка на видеото на телевизията генерира цветни ленти.

  Понятието за дълбочина на цвета или количествено определяне
  Дълбочината на цветовете, наричана още квантуване, е броят на битовете информация, използван за указване на пиксела кой цвят да се покаже. Колкото по-високо е квантуването, толкова по-висока е верността на цветовете и по-голямото ниво на сянка на всеки цвят, което води до по-плавни и постепенни градации и по-реалистични цветове.

  8 бита = 256 цветови нюанса на подпиксел (256 тона червено, 256 тона зелено, 256 тона синьо), т.е. малко повече от 16 милиона цвята (256 х 256 х 256).
  10 бита = 1024 цветови нюанса на подпиксел (1024 тона червено, 1024 тона зелено, 1024 тона синьо) или малко повече от 1 милиард цвята (1024 x 1024 x 1024).

  С развитието на HDR видео съдържание, изображенията с 10-битови кодирани цветове са все по-често срещани. Поради това е важно да имате UHD 4K телевизор, способен да поддържа 10-битови цветове (това е случаят с повечето телевизори, съвместими с HDR10 и Dolby Vision).

  Какви са евентуалнитге решения в случай на постеризация?
  Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите спецификациите на вашия телевизор, за да видите дали е в състояние да показва изображения с голяма дълбочина на цветовете. Deep Color съвместими телевизори и модели, които поддържат HDR и Dolby Vision съдържание, са способни на това.

  Когато гледате HDR филм от 4K UHD Blu-ray плейър, трябва също така да се уверите, че изходните настройки на плейъра и тези на HDMI входа, към който е включен, са правилни. Наистина е необходимо да активирате функциите, наречени „Deep Color“, “full colors”, “extended colors” , „WCG“ (името може да е различно в зависимост от производителя). Ако не активирате тази опция, има риск от постеризация.

  Ако сте настроили правилно тези настройки и все още виждате ленти вместо плавни цветови преходи/градиенти, опитайте да деактивирате всички активирани функции за обработка на видео. Опции като „динамичен контраст“ наистина могат да генерират „цветна лента“ в изображението.

  Някои телевизори, които не са HDR, имат настройка, наречена „Wide Color Gamut“ (WCG), която им позволява да показват по-широка от средната цветова гама и обикновено трябва да бъдат активирани с HDR съдържание. От друга страна, съдържанието на SDR може да види цветовете си прекалено наситени с тази функция. Тази настройка е независима от битовата дълбочина, но включването й понякога може да подчертае лошото възпроизвеждане на цветовите градации. Трябва да тествате, за да видите дали е уместно да го активирате.

  Какви са препоръчителните настройки?
  Оптимални настройки за източници
  - Резолюция / честота: Автоматично
  - Дълбок цвят: 10 бита / активиран
  - HDR / Dolby Vision: активирано
  - Цветово пространство: обикновено Y'CbCr 4:4:4 или Y'CbCr 4:2:2, но трябва да тествате, защото няма абсолютно правило: в зависимост от телевизора и източника някои настройки предлагат по-добри резултати от други.


  Препоръчителна настройка за формата на сигнала на HDMI изхода на усилвателите/ресивърите
  Не всички усилватели ви позволяват да регулирате тези параметри. Имената на настройките / функциите могат да се променят от марка към марка.
  - Подобрен 4K сигнал / мащабиране: активиран, ако не искате телевизията да се мащабира / деактивира, ако искате телевизора да мащабира.
  - Пълен HDMI режим
  - 10-битови цветове

  Препоръчителни настройки за телевизори
  - 4K Pure Direct / Direct
  - Широка цветова гама
  - Deep Color активиран

  Забележка
  За да сте сигурни, че имате оптимални настройки, може да е полезно да калибрирате телевизора с помощта на диск за калибриране, като например Spears & Munsil UHD HDR Benchmark .

  Заключение
  Възпроизвеждането на цветови градиенти от телевизор разкрива способността му да показва подробни цветове. Този капацитет е много важен за HDR изображенията, така че ако искате да се възползвате максимално от съдържанието с широк динамичен диапазон (HDR10, Dolby Vision и др.), Трябва да сте сигурни, че имате телевизор, който може да показва цветови градиенти без постеризация. . По принцип това е случаят с HDR-съвместимите телевизори, стига да поддържат поне HDR10 формат. Ако обаче вашият телевизор отговаря на тези изисквания, но все пак виждате цветни ленти по градиентите, опитайте да деактивирате различните операции за обработка на видео една по една, за да видите кои генерират ленти.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

 1. Отговори: 4822
  Последно: Вчера, 08:41
 2. Мнения и Избор на Ultra HD телевизор
  От hristoslav2 във форум Телевизори
  Отговори: 7792
  Последно: 13-04-21, 07:20
 3. Мнения и Избор на 3D телевизор
  От hristoslav2 във форум Телевизори
  Отговори: 2330
  Последно: 02-12-18, 11:04
 4. Мнения и Избор на 55" / 65" телевизор
  От stich във форум Телевизори
  Отговори: 0
  Последно: 19-04-18, 17:10
 5. Гейминг монитор за CS GO
  От rollin във форум Общ - хардуер
  Отговори: 11
  Последно: 14-12-17, 10:58
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе