Слушал съм много по тази тема, но искам аргументиран отговор. Какво е подходящо за отвън и съответно вътре, кое диша или не и има ли смисъл "дишането?"
Слушал съм много по тази тема, но искам аргументиран отговор. Какво е подходящо за отвън и съответно вътре, кое диша или не и има ли смисъл "дишането?"
Задължително да диша тук просто спор няма.Представи си да се завиеш в найлон и какво ще стане,ще се спариш нали?
Погледни материала NEOPOR-там е истината.
Освен,че термоизолационните плоскости са важни и лепилата,шпакловката и боята също трябва да дишат,иначе се губи идеята.
Бетон се изолира с фибран, а тухла със стиропор.Стара тухла също може със фибран. Фибрана е с по голяма якост от стиропора. По принцип има и стиропор с много виска плътно подобна на фибрана, но не е масов. Обикновенно се ползва EPS 100, който е хем евтин, ехм добре изолира. Един съвет от мен. Сложи 7 см изолация и без вътрепна излоция. Иначе сега много масов е гисокартона. Под него се слага вата. Това е за отвътре. Ако можеш неползвай гисокартон, а по-здрави плоскости, като гипс фазер или доста по скъпите аквапанел. По принцип и отвън може да се направи изолация с вата и плоскости аквапанел, но излиза доста скъпо. Това има смисъл ако е стара сграда и се изка да се поднови фасадата. Сградата става, поне овтънка като нова. Друг вариант е изолация с плоскоти от каменна вата. Предисмтвото на такава изолация е, че е вечна. Каменната вата нестарее.
chachoto е прав. Ако помещенията се запечатват с фибран - идва конденза и след него - мухълчето.
И Julian е донякъде прав - някои някъде използват фибрана и за обща цялостна изолация на жилищни помещения, което си е безумие.
Причнината за мухъла не е фибрана. Ако стената е суха няма няма никакъв проблем. Проблем е само при ново строителство. Тогава се запечатва влагата от стените. То при новото строитселтво и паркет да си сложиш е проблем. В крайна сметка има уредчета които мерят влагата на мазилки и може да се види дали е възможно да се поставят каквато и да е излозация или настилка.
Причината за мухъла е в темепературата на стената, ако е между 10 и 14 градуса тогава е благоприятна среда за мухъла и той се развива, а влага има във всяко едно помещение където има хора, докато дишат те отделят влага, ако няма изолация било тя вътрешна или външна стената е студена , ако се сложи изолация но не толкова дебела че да прескочи границата от 14 градуса също има мухъл, за външна изолация трябва да бъде не по малко от 5 см, а това дали диша стената не го вярвам първо лепило после стиропор, шпакловка че и да диша, иформацията не е 100 процента доказана, която ви давам но е от човек който се занимава с изолации.
Julian, ако помещението е изолирано с фибран, какво става с влагата в стаята? Фибрана не пропуска влага!
Конкретизирам темата - външна изолация на панелка.
Използвай EPS (напр. фасаден стиропор), но с поне 10см. дебделина.
Повече от 5 см. не съм виждал. Ще има ли ефект или само ще се води "саниран апартамент" и съответно по-високи данъци, поне при нас е така.
Каменна вата.Първоначално публикувано от taralion
Наистина, каменната вата е най-доброто, най-скъпото и най-трудното за полагане, решение- за външна изолация.
А EPS е най-евтиното, най-разпространеното и сравнително най-лесно за полагане, решение - за външна изолация. И да е поне 10см. - за да има смисъл гимнастиката.
Всички останали варианти са междинни комбинации.
Kaar,начина на полагане на каменната вата е еднакъв с този на EPS и XPS и няма нищо по-специално и по-трудно.Цената на ватата е малко над тази на XPS.
Ами аз това виждам като цена на каменната вата, и си мисля, дали стиропора все пак не е по-евтин?!
дебелина / размери / цена без ДДС
50 1000/600 - 13,80
60 1000/600 - 16,25
80 1000/600 - 20,50
Що се отнася до монтажа - има специфична технология на закрепване (според изискване на производителят) и отделно, все пак една плоча каменна вата си тежи доста (135 кг./м3) в сравнение с EPS и XPS (14-16 кг./м3), та монтажника ако виси на въже.... дали няма да му е по-трудно някак си?!
Ето и цена за EPS:
дебелина/ м2-пакет/ м3-пакет /цена без ДДС за м2
40 0,3 7,50 3,08
60 0,3 5,00 4,62
70 0,28 4,00 5,39
80 0,28 3,50 6,16
Изобщо, цената само на материалите за 1м2 каменна вата (применро с 80мм дебелина), минава 40 лв. - отделно и труд като добавим....
Kaar,аз преди 3 години когато си правих моята цената на XPS или така нареченият фибран беше около 10 лева м2,а цената на Fasrock около 12 лева м2 и за това избрах каменната вата.Сега се поразрових и видях че цената на ватата вече е над 20 лева.Теглото на една плоча е около 3 кг.,и не е проблем.Говоря ти за Fasrock на Rockwool,а има и по евтини вати.
Тук може да се види начина на полагане:
http://fasada.bg/UserFiles/File/Rock...istemi%202.pdf