Първоначално публикувано от
wrathchild
Здравейте, от много години имам мухъл в една от стаите. Жилището е апартамент в София на 5 етаж в многоетажна сграда (20 етажа). Апартаментите отдолу и отгоре са обитавани, но отоплението е оскъдно, за да не кажа, че липсва. Дограмата е вече на около 10 год, алуминиева с 24 мм термомост, стъклопакета е двоен с т.нар. К стъкло. През последните години се задълбочи алергията ми и някои свързани с това дихателни заболявания и се замислих дали не е от наличието на мухъл в стаята, в която живея. Като цяло жилището е външно, а изложението на въпросната стая е северозападно. Външна изолация няма, няма и начин да се постави (не вярвам на т.нар. алпинисти, а и да се моля на цял блок за подписи относно съгласие за промяна на фасадата е невъзможно).
Сградата е с железобетонна конструкция, дебелината на стените е около 25 см. От вътрешната страна на стените са разположение гипсови блокове с дебелина около 5 см. С течение на годините вследствие на слягането на конструкцията, между железобетона и гипсовите блокове се е оформила фуга която достига няколко сантиметра (фугата не е равномерна, към пода няма такава, а във височина към тавана става няколко сантиметра). Вследствие на тази фуга, при силен вятър от контактите се усеща лек полъх.
Мухъла се получава в ъгъла на стаята (виж. схемата по-долу). Проблема, е че от страната на другата стая има комин, което създава непрестанна циркулация на студен въздух. Както се разбира има изобилие от термомостове. Питането ми е дали според вас вътрешна изолация на външните стени може да реши проблема? Като материал съм се спрял на каменна вата с дебелина 5 см и плътност над 100 кг/м
3. Смятате ли, че това е удачно решение? Върху ватата мисля да сложа гипсокартон (колкото и да го ненавиждам). Тук е момента да попитам, задължително ли е шлайфането след поставяне на гипсокартона, защото праха ме убива и именно поради тази причина категорично отказвам всякакви картони. Не съм маниак на тема гладки стени, така, че не е проблем да има неравности, само и само да няма шлайфане. Има ли нужда според вас да се прави изолация на пода и тавана? Ако се наложи да се пипа тавана, ще трябва да се смени и дограмата, защото прозорците са до горе. Ако се прави изолация на пода, колко е минимума за такава и от какъв материал ("фибран" най-верояно (XPS)), тъй като това ще доведе до повдигане на нивото спрямо коридора, не е болка но все пак да попитам. Възможно ли е да се остави съществуващият естествен паркет (в качеството на изолация на пода) и върху него да се монтира ламинат?
Ако се стигне до ремонт ще търся фирма, аз съм с две леви, а и здравословното ми състояние не ми позволява вече да се правя на майстор. Отправям питането си към вас, защото опита ми със строителни фирми е негативен и като цяло болшинството не знаят какво правят, камо ли да предложат адекватно системно решение.