Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 29

Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #1

    Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Здравейте, от много години имам мухъл в една от стаите. Жилището е апартамент в София на 5 етаж в многоетажна сграда (20 етажа). Апартаментите отдолу и отгоре са обитавани, но отоплението е оскъдно, за да не кажа, че липсва. Дограмата е вече на около 10 год, алуминиева с 24 мм термомост, стъклопакета е двоен с т.нар. К стъкло. През последните години се задълбочи алергията ми и някои свързани с това дихателни заболявания и се замислих дали не е от наличието на мухъл в стаята, в която живея. Като цяло жилището е външно, а изложението на въпросната стая е северозападно. Външна изолация няма, няма и начин да се постави (не вярвам на т.нар. алпинисти, а и да се моля на цял блок за подписи относно съгласие за промяна на фасадата е невъзможно).

    Сградата е с железобетонна конструкция, дебелината на стените е около 25 см. От вътрешната страна на стените са разположение гипсови блокове с дебелина около 5 см. С течение на годините вследствие на слягането на конструкцията, между железобетона и гипсовите блокове се е оформила фуга която достига няколко сантиметра (фугата не е равномерна, към пода няма такава, а във височина към тавана става няколко сантиметра). Вследствие на тази фуга, при силен вятър от контактите се усеща лек полъх.

    Мухъла се получава в ъгъла на стаята (виж. схемата по-долу). Проблема, е че от страната на другата стая има комин, което създава непрестанна циркулация на студен въздух. Както се разбира има изобилие от термомостове. Питането ми е дали според вас вътрешна изолация на външните стени може да реши проблема? Като материал съм се спрял на каменна вата с дебелина 5 см и плътност над 100 кг/м3. Смятате ли, че това е удачно решение? Върху ватата мисля да сложа гипсокартон (колкото и да го ненавиждам). Тук е момента да попитам, задължително ли е шлайфането след поставяне на гипсокартона, защото праха ме убива и именно поради тази причина категорично отказвам всякакви картони. Не съм маниак на тема гладки стени, така, че не е проблем да има неравности, само и само да няма шлайфане. Има ли нужда според вас да се прави изолация на пода и тавана? Ако се наложи да се пипа тавана, ще трябва да се смени и дограмата, защото прозорците са до горе. Ако се прави изолация на пода, колко е минимума за такава и от какъв материал ("фибран" най-верояно (XPS)), тъй като това ще доведе до повдигане на нивото спрямо коридора, не е болка но все пак да попитам. Възможно ли е да се остави съществуващият естествен паркет (в качеството на изолация на пода) и върху него да се монтира ламинат?

    Ако се стигне до ремонт ще търся фирма, аз съм с две леви, а и здравословното ми състояние не ми позволява вече да се правя на майстор. Отправям питането си към вас, защото опита ми със строителни фирми е негативен и като цяло болшинството не знаят какво правят, камо ли да предложат адекватно системно решение.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,509
    #2

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Вътрешната изолация ще задълбочи проблема и ще изостри алергията. Най-евтиният и бърз вариант е да се премине на отопление с твърдо гориво (или пелети), като изискването е да има комин за отвеждане на изгорелите газове. Мощността трябва да е достатъчно висока, за да се премести точката на оросяване навътре в стените. Имайте пред вид, че количеството газове, излизащи през комина (комините), трябва да е равно на количеството въздух, преминаващо през контактите и покрай уплътненията на външната врата и прозорците. В противен случай ще прекъсва горенето и ще се засмуква въздух през отдушниците на банята и тоалетната

  4. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Живее в
    Русе
    Мнения
    326
    #3

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    "Понякога причината е в неправилния избор на изолационен материал. Например масово използваният за външна топлоизолация екструдиран полистирол (XPS), поради ниската си паропропускливост, в повечето случаи е напълно неподходящ. Затруднение на нормалния водообмен предизвиква и използването на непредназначени за целта строителни лепила. По-правилно е използването на EPS-фасаден стиропор и подходящи паропропускливи строителни лепила."

    "Вътрешната или външната топлоизолация е по-добра?

    Този въпрос няма еднозначен отговор. В постоянно обитавани помещения външната топлоизолация е определено по-добрият избор. Причината е, че поставянето на топлинната преграда зад стената, позволява да се оползотворява голямата топлоемност на масивния строителен материал. Действието му на топлинен акумулатор подобрява комфорта и стабилизира температурата в помещенията. Освен това зидът може да приема и отдава огромни количества влага, като по този начин допринася и за поддържането на въздушната влажност в стабилни граници. При поставяне на вътрешна изолация това качество се губи и помещението става изключително нетолерантно към влажностно натоварване.

    В рядко отопляваните помещения голямата температурна инертност на стените се превръща от предимство в недостатък. При използване на външна изолация е нужно доста време и енергия, за да се затоплят стените. Това предизвиква поява на конденз и преразход на енергия. В този случай поставянето на вътрешна топлоизолация, въпреки сериозният ѝ недостатък, е по-доброто решение.

    Поставяне на топлинна изолация едновременно и отвън и отвътре не се отличава с някакви предимства и не трябва да се прилага, освен при особена необходимост, например зад плътно поставени до външна стена мебели.

    Топлоизолацията, независимо от качествата на използвания материал, трябва задължително да има достатъчна дебелина. Рекламни твърдения, че чудодейни покрития, фолия и други материали с дебелина например 8mm имат добра изолационна способност, следва да се приемат критично.

    ВАЖНО! При избор на материали за изолации, винаги трябва да се изхожда от правилото, че в посока от помещението навън всеки следващ строителен материал трябва да е с по-висока паропропускливост от предишния. Напълно погрешно е „запечатването“ на влагата отвън, или използването на паропропусклива топлоизолация отвътре. Най-масово използваният материал за външна топлоизолация е паропропускливия експандиран полистирол (EPS), а за вътрешна кашираната с алуминиево фолио каменна вата. Страната с фолиото задължително с поставя откъм помещението и се уплътнява с лепливи ленти."


    Още: Конденз, плесени, мухъл

    Правилно подбран влагоуловител също би могъл да реши проблема или да го ограничи. Примерно обяснение на подбора и работата му, допълнителни съвети, има още много материали в нета:
    https://besto.bg/naj-dobri-vlagoabsorbatori/

    Като цяло си запечатваме неправилно помещенията със свръхизолирани дограми без вентилация или поддържаме непостоянна температура и започва да се лепи конденз по студените неизолирани или неправилно изолирани места по жилищата. Преди да вземете мерки, засегнатите участъци е добре да се обработят с подходящ препарат на абсолютно сухо, за да се унищожат вредните спори колкото може в дълбочина и да се предотврати по-нататъшното им разпространение. Препоръчвам Ви един Astonish против мухъл, свърши ми чудесна работа на мен и от предната зима няма рецидив. Напръсква се задължително на сухо, изчаква се да подейства, след това с влажна гъба се избърсват унищожените спори и след зачистване се попива със суха домакинска хартия, може накрая да се изсуши със сешоар. През цялото време задължително се работи с ръкавици. Всичко после се изхвърля на боклука или се обработва с гореща вода. Но аз нямам чак такава влага явно като при вас. При всички положения предвид усложненото Ви здравословно състояние, което със сигурност се провокира от мухъла, трябва да вземете скоро спешни комплексни мерки, каквото можете.
    Този пост е редактиран от Phoenix_1; 12-05-19 в 17:48.

  5. Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    523
    #4

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Също така трябва да се напръска със сярна киселина и със светена вода направо не мога да повярвам какви глупости се пишат в тия форуми. Мухъл има щото има влага а влага има заради две неща или заради лошо проветряване или тя по някакъв начин си намира път от вън при вас е втория вариант който е по лош предвид и местонахождението на апартамента ви. При вас влагата идва от вън от някоя структурна повреда в бетона демек пукнатина а гипса е като гъба за водата той я съхранява и така подхранва и мухъла единствения вариант за справяне с тоя мухъл е премахване на гипсовата облицовка обработка на бетонната стена с някоя система против влага измазване и проветряване

  6. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #5

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Цитат Първоначално публикувано от PPP1 Виж публикацията
    Също така трябва да се напръска със сярна киселина и със светена вода направо не мога да повярвам какви глупости се пишат в тия форуми. Мухъл има щото има влага а влага има заради две неща или заради лошо проветряване или тя по някакъв начин си намира път от вън при вас е втория вариант който е по лош предвид и местонахождението на апартамента ви. При вас влагата идва от вън от някоя структурна повреда в бетона демек пукнатина а гипса е като гъба за водата той я съхранява и така подхранва и мухъла единствения вариант за справяне с тоя мухъл е премахване на гипсовата облицовка обработка на бетонната стена с някоя система против влага измазване и проветряване
    Кое е по-добро, минерална вата или EPS? Аз предпочитам минерална вата, но ако EPS е по-доброто решение ще го приема.

  7. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,509
    #6

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Цитат Първоначално публикувано от PPP1 Виж публикацията
    Също така трябва да се напръска със сярна киселина и със светена вода направо не мога да повярвам какви глупости се пишат в тия форуми. Мухъл има щото има влага а влага има заради две неща или заради лошо проветряване или тя по някакъв начин си намира път от вън при вас е втория вариант който е по лош предвид и местонахождението на апартамента ви. При вас влагата идва от вън от някоя структурна повреда в бетона демек пукнатина а гипса е като гъба за водата той я съхранява и така подхранва и мухъла единствения вариант за справяне с тоя мухъл е премахване на гипсовата облицовка обработка на бетонната стена с някоя система против влага измазване и проветряване
    И на мене ми е трудно да повярвам, но понякога ми е забавно да чета някои глупости. Това, което си написал, не е по-различно от тях, особено за гипса! Другото, "откъде идва влагата", ми прилича на онова, че токът идвал от контакта. Което, по принцип, е по-вярно А съветът, който даваш на човека, само ще измести проблема малко по на страна, но няма да го реши. Дори напротив. Почти всички опити с вътрешна изолация ще са обречени на неуспех, освен ако не се използва някаква технология на NASA. По-добро проветряване от отопление с огън и извеждането на газовете през комин няма. И като цена, също. Частична външна изолация би решила проблема, но такава няма в конспекта.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Живее в
    Русе
    Мнения
    326
    #7

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    За пореден път се убеждавам, че в този форум повечето са чешещите си клавиатурите, по-малко са четящите и възпитаните хора. Затова разбирам как вече много хора не искат да помагат, камо ли да споделят нещо тествано в практиката и работещо. PPP1, ако можеше първо да четеш, щеше да осъзнаеш какво се пише, а тези "глупости" са първото, което трябва незабавно да се направи, не виждаш ли, че човекът диша мухъл и има здравословни последствия. Нещо да ти говори това? После се кърти и прави. Другото, дето си го писал, въобще няма да го коментирам.

    Sent from my POT-LX1 using Tapatalk

  10. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #8

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Мухъл се появява там, където се образува конденз по стени/тавани. Проблемът се решава само с вътрешна изолация. Дали ще е гипсокартон или стиропор - всеки сам си решава.
    У дома проблемът отдавна го решихме с изолационен тапет - прави се замазка на стените с терафлекс на гребен, тапета се лепи като леко се притиска върху терафлекса с валяче.
    https://www.mr-bricolage.bg/bg/Stroi...hIRAN/p/906759

    Преди години на един приятел стените в кухнята му бяха целите в петна от мухъли, от конденза през зимата. След като си налепиха изолационни тапети забравиха за плесените. Та от него взехме пример за вътрешната изолация.

  11. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,509
    #9

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Джак, с този си пост изкърти стрелката на тъпомера Да си беше поне направил труда да прочетеш поста и линковете на Финикс 1, поне да добиеш бегла представа за мухъла. На малката графика е видно дори, че не му е необходим конденз, за да се образува. Освен ако не се гавриш с питащия и под "решаване" на проблема не визираш задълбочаване?

  12. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #10

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Кое изкърти стрелката на тъпомера, че нямам мухъл ли?

  13. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #11

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Цитат Първоначално публикувано от Phoenix_1 Виж публикацията
    "...
    Благодаря ти за линковете! Току що ги изчетох, от написаното си направих извода, че спасение няма. Вътрешната изолация не е решение, външна не е възможна. За съжаление остава само проветряването. Покупката на влагоуловител (компресорен тип) не ми е по възможностите, а и не вярвам, че ще има полза. Отделно, че ще ми бучи на главата... Непрестанното отопление ще доведе до колосални сметки, сега при символично отопление плащам 150 лв, ако оставя парното по цял ден на 3-4 сигурно и 500 лв няма да ми стигнат на месец (в големите блокове е така, свалят се радиатори, заустени тръби в пода и други подобни шукарии). Единственото което мога да направя е да пръскам пак с препарати на основа белина и проветряване.


    Цитат Първоначално публикувано от Jack Krauser Виж публикацията
    ...
    Това вече го "играх", не бих го препоръчал, поне при мен ефекта бе нулев.


    Благодаря на всички ви за помощта, спестихте ми време, пари и главоболия!
    Спорна седмица и още веднъж БЛАГОДАРЯ!

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #12

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Това, че не се вижда на повърхността на стената, не значи, че мухълът е премахнат. Даже си го "отглеждате" в комфортна за него среда.
    За да се спре появяването му, требва да се отстрани причината за него. Едва след това да се вземат мерки за отстраняване на видимата част.
    Това става с почти всеки качествен препарат за мухъл с хлорна вар, но е временно. Освен това спорите на плесента са изключително животоспособни. Като всяка напаст, независимо от какъв вид е тя.

    Освен температурните разлики между комина и стаята, вероятно има теч на дъждовна вода от покрива, пукнатини по фасадата, липса на хидроизолация около касите на прозорци и т.н. Ако всички апартаменти са с такова разпределение над твоя, то вероятността за проникване на вода от прозорците отпада. Най-вероятно е нарушена хидроизолацията и отводняването на покрива на блока. Трябва да се направи щателен оглед на покрива, заедно със стрехи, корнизи и т.н. С две думи - всички елементи. Иначе няма спасение от мухъла!
    Успех!

  16. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #13

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Цитат Първоначално публикувано от Gena_bs Виж публикацията
    Това, че не се вижда на повърхността на стената, не значи, че мухълът е премахнат. Даже си го "отглеждате" в комфортна за него среда.
    За да се спре появяването му, требва да се отстрани причината за него. Едва след това да се вземат мерки за отстраняване на видимата част.
    Това става с почти всеки качествен препарат за мухъл с хлорна вар, но е временно. Освен това спорите на плесента са изключително животоспособни. Като всяка напаст, независимо от какъв вид е тя.

    Освен температурните разлики между комина и стаята, вероятно има теч на дъждовна вода от покрива, пукнатини по фасадата, липса на хидроизолация около касите на прозорци и т.н. Ако всички апартаменти са с такова разпределение над твоя, то вероятността за проникване на вода от прозорците отпада. Най-вероятно е нарушена хидроизолацията и отводняването на покрива на блока. Трябва да се направи щателен оглед на покрива, заедно със стрехи, корнизи и т.н. С две думи - всички елементи. Иначе няма спасение от мухъла!
    Успех!
    Да, всички апартаменти са с такова разпределение. Преди години наех алпинист да огледа за фуги, нямаше, за всеки случай намазаха с нещо черно (на битумна основа, предполагам). Стената където се появява мухъла се беше напукала по цялата височина. Причината беше във фуга в комина, успях криво ляво да я замажа и за сега няма проблем. Глупавото, е че външната стена, която е обща и за двете стаи не е права, а прави една чупка, точно на мястото където се появява конденза и мухъла. Ясно ми е, че се получава термомост, за изолацията на който се иска качествена външна изолация. Преди години се бях навил, но "бай Иван" не щеше да работи с пресметнатите от мен поне 8 см стиропор, защото 5 см били достатъчни, естествено отказах да плащам за тоя дето духа и си останах без външна изолация, а сега с новите разпоредби за сългасие, подобни изпълнения са кауза пердута.
    Както и да е, живял съм толкова години с мухъла, ще си живея и за напред така, колкото толкова

  17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,700
    #14

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Ще разкажа за моята вътрешна изолация, въпреки че съм писал във форума. Спалнята ми е с остъклен (алуминиева дограма плъзгане без прекъснат термомост) балкон на север и зпадна външна стена с външна изолация 5см стиропор. Когато купих жилещето на времето имаше вътрешна изолация налепен стиропор 4см по външните стени и на тавана. Беше много студена стая, въпреки че топлех здраво, имах конвектор адакс (който в един студен месец ми изхарчи 600kwh), после пробвах с климатик. Въздухът се затопляше добре (24 градуса) но имах зони на пода около западната стена с температура 12 градуса и вътрешната част на пода 18 градуса. Енегргията за отопление с климатици също беше много (350-400kWh на месец).

    Имах мухъл в ъгълът между северната и западна стена, както и зад леглото. Колкото и да поддържах ниска влажност, в студените зони се получаваше оросяване.
    Направих ремонт като махнах вътрешната изолация и замаската на пода до панел. На всички стени и тавана сложих 10см вата с пароизолационна мембрана със съответното застъпване (по ъглите към пода и тавана е уплътнена с някакво черно лепило в опаковка като санитарен силикон) и картон на конструкция, на мястото на подовата замаска сложих фибран и отгоре ламинат (без замазка), с 5см фибран се изравни нивото към коридора. За всеки случай смених дограмата на вратопрозореца с най-добрата в онзи момент 6 камерна с троен стъклопакет 4 сезона, аргон, пластмасови дистанционери между стъклата топлоизолационният ефект е на лице също така няма мухъл. Подът вече е много топъл, при затворена врата на спалнята и работа на климатика стъпването с боси крака по ламината е приятно топло.

  18. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,765
    #15

    Отговор: Мухъл, възможно ли да се премахне само с направата на вътрешна изолация?

    Цитат Първоначално публикувано от wrathchild Виж публикацията
    Покупката на влагоуловител (компресорен тип) не ми е по възможностите, а и не вярвам, че ще има полза. Отделно, че ще ми бучи на главата...
    В началото на тази година взех за родителите ми Trotec TTK 40E влагоабсорбатор за 260лв тогава. Живеят в селска къща без изолация. Държат много ниска температура и избягват да проветряват - резултата е ясен. Тъй като се топлят на ток за тях влагоабсорбатора не се явява допълнителен разход. Като консумация (засичал съм го с ватметър) им се връзва под 1лв на ден. Изкарват за 24часа около 2-2,5литра вода. През нощта го оставят на ниска скорост и казват, че не им пречи да спят. Доволни са за сега, но истинския тест ще бъде другата година след поредното боядисване на стените. Мисълта ми е, че вършат работа и за упорити хора като моите родители, които не искат да топлят и да проветряват редовно друго решение аз поне не виждам. Лично мен повече ме дразни течението, което създават отколкото шума.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Вътрешна изолация на външни стени - мнения
    От BGPR във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 6
    Последно: 08-12-18, 02:29
  2. XPS за вътрешна изолация на таван на последен етаж?
    От dddilian във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 15
    Последно: 27-01-17, 21:38
  3. Вътрешна изолация на тавана
    От dimtar във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 94
    Последно: 30-01-15, 20:06
  4. Вътрешна + външна изолация - Има ли смисъл?!
    От Николай Г. във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 2
    Последно: 25-09-11, 21:46
  5. Вътрешна изолация и радиатори.
    От felipe във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 14-03-11, 00:12

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе