@amonara,
Не пускай един и същи въпрос в две теми! Става пълна бъркотия!
@amonara,
Не пускай един и същи въпрос в две теми! Става пълна бъркотия!
И от къде ще го гледа този формат?Първоначално публикувано от CrossBlade
и на какъв могъщ компютър ще става това нещо в реално време, ей така, между другото?
Скоро си изтеглих Улеад видео студио 11. Какво ще кажете за тази програма? Задавам сваляне в ДВД формат-равно на MPEG.Едно клипче от 5 минути заема на харда около 900МБ. Но като натисна стоп кепчър, веднага започва процес - транскодинг. Какво значи това? Като приключи този процес, сваления материал е вече около 300МБ. Но така компресиран, мога ли да го обработвам? Да режа, да вкарвам ефекти? И как да вкарам оригиналната дата, която програмата ми я изписва отстрани, но на записа я няма?
Добре бе пичове!!! Още никой не ми е дал отговор на предния въпрос. Никой ли не е работил тази програма. Какво значи транскодинг ? И питам още нещо:
Като свалям даден материал от камерата, задавам да се сваля в ДВД формат. Работя с програмата Улеад видео студио 11. Да ама не!!! След като всичко е готово се оказва че формата е ЕМПЕГ. Защо ? Знам - ще кажете че това е братчето на ДВД-то. Да ама ДВД-плеъра ми не ще да го чете. Той уж е от преди 2 години, чете ДивХ, Хвид, ДВД, СД, МР3 и т.н. Не би ли трябвало да чете и ЕМПЕГ?
След това реших този формат да го конвиртирам Уин Ави Видео Конвертер. Е, получи се това което исках, но все пак - защо Улеад видео студио 11 не ми го прави в ДВД формат. От къде да я настроя, ако това е проблема?
Като стартираш програмата нали избираш DV to DVD Wizard? Това ще рече, че сваляш /capture/ записа от камерата и после го преобразува /транскодира/ в ДВД формат. Там има опция в какъв формат да сваля записа от камерата. Аз ползвам DV AVI, което е и максималното качество. Аз лично ползвам тази програма само за да си сваля записа в DV AVi и после го преобразувам чрез ССЕ 5 pass до ДВД. Плученото качество ме задоволява, но отнема ДОСТА време.
Поблема ти е, че не довършваш целия процес до край. Ти стигаш до мястото където материала е смъкнат от камерата върху хард диска в "mpeg" формат. (възможно е да избереш и "DV avi" както писаха по-горе - има по добро качество (теоритично и ако не си направил глупостта да намалиш мнoго битрейта на mpeg-a).Първоначално публикувано от amonara
Сега трябва да се създаде самото двд ( да се оформи двд структурата на двд-то - да се прекодира материала във VOB-ове). След това програмата ти записва дирекно на диск получения материал или го запазва на хард диска ( това предварително се указва от настройките) в някоя директория. След това можеш да си запишеш двд-то с каквото и когато поискаш.
Като стартираш програмата нали избираш DV to DVD Wizard?
Не не стартирам това. А трябва ли? Стартирам Video Studio Editor. Като стартирам DV to DVD Wizard, прави ми някаво сканиране и т.н. Това което ми казваш да направя, е може би като продължа по нататък процеса. Но си мисля, че при този режим на програмата става директно прехвърляне/с конвертиране/ на материала без да може да се обработва - както е при Video Studio Editor. Или може би греша. Не съм го пробвал.
Добре от къде да продължа , че програмата сама да си направи ДВД? Както казах работя например на режим Video Studio Editor. Смъкнал съм материала, програмата го е преобразувала/транскодинг/, аз съм си сложил ефекти и това онова, и после отивам на Share - така ли? Там има пак вариант да избирам между ДВД, СД, ВСД, МПЕГ 1,2 и т.н. Избирам ПАЛ ДВД 4:3 и тя си прави там нещо. Прави ми нов файл на записа но той пак е МПЕГ. Къде бъркам?????Първоначално публикувано от Pat
Амонара, вървях по твоя път сума ти време. Накрая след поне 100 проби научих нещо. А именно, че щом имаш DV камера и позваш Улеад Видео Студио, стъпките са следните:
1. Връзваш камерата към компютъра чрез 1394 интерфейс (кабел + платка на компютъра);
2. Пускаш Улеада, забравяш за уизарда, избираш Video Studoi Editor, която отваря самата програма. В програмата избираш таба Capture, след това Capture Video, Format DV (ето в това ти е грешката, че избираш да кепва в ДВД), показавваш къде да се сваля видеото и пускаш. Един час ще ти отнеме както са ти писали по-горе от 12 до 15 гб. Този файл е копие на този от касетата.
3. След това може да правиш каквото си искаш с него - да режеш, монтираш, слагаш преходи, надписи и т.н. Това се прави в другите табове - EDIT, Effect, Overlay и другите.
4. Накрая отиваш на Share ->Create Video File -> избираш PAL DV и записваш. Отново се получава DV файл.
5. С програма като CCE или Canopus ProCoder кодираш файла в ДВД.
6. Записваш на диск и гледаш.
5а. Настройки на Канопуса: Target ->DVD -> Mpeg2 DVD PAL VOB. Търсиш Qalilty и слагаш на Mastering; Bitrate Type избираш CBR и Video bitrate слагаш на 9800 (ще се върне на 9112).
5б. Натискаш конверт.
CCE не успях да я подкарам и затова не знам как се работи с нея, но я хвалят.
Може и така:
4а. В улеада отиваш на Share ->Create Disc -> DVD, отдолу на зъбното колело, сиреч Project settings избираш Change MPEG Settings -> Customize -> Compresion. Quality на 100, Video data rate на Constant и 9800 kbps.
След това следваш стъпките една по една - първата ти прави менюта, втората ти показва готовия файл и накрая може да избереш дали да си запишеш файла на диск, или на харда или да направиш имидж. Ако избереш запис на ДВД, слагаш диск в записвачката и чакаш. Следа като улеада кодира материала, ще го запише на диск.
Пускаш и в зависимост от компютъра или изпиваш една бира или чакаш една нощ.
Лично аз предпочитам да позлвам Канопуса.
Може да се паразровиш в настройките и да видиш какви резултати ще се получат.
dedo pop направих каквото ми каза но защо готовия ДВД диск ми сече? Къде сбърках пак. Изпълних точка 4а
Предположения:
1. Пуснал си записвачката да записва на висока скорост. В Улеада има опция да промениш скоростта на запис - след като сложиш диска, трябва да го разпознае и ти изписва мястото (4,5гб май беше). Промени скоростта на най-ниската възможна.
2. Промени настройките на улеада: Quality на 100, Video data rate на Variable, 2 Pass, и bitrate 8000 kbps.
3. Компютъра ти е слаб и явно кодирането му едва в много и чат-пат пропуска кадри, за да навакса. Един и същи материал, сниман с една и съща камера, правен на Улеад 10 (един и същ инсталационен диск) по напълно еднакъв начин и настройки, при мен - 2часа и перфектно видео, на друга машина сечеше. Единственият извод до който стигнахме с човека, че не й стига мощ.
4. Улеада го ползвай само за кепване и монтаж, а кодирането го прави с Канопус.
И си купи хубав презаписваем диск, щото при мен се получи на 70-я опит.
Докато правиш capture или използваш софт за видеообработка - избягвай да правиш каквото и да е друго с PC-то, докато не свърши. Даже браузър не отваряй. Това първо ти забавя процеса и второ - може да е причина за насичанията.Първоначално публикувано от amonara
dedo pop, знаеш ли че и аз стигнах до този извод! Да свалям и обработвам с Улеада
А какво ще кажеш dedo pop, за кодиране да използвам Уинави видеоконвертер? Сравнение с Кнопуса-него го нямям, коя от двете е по-хубава