Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 71

Лодка с извънбордов мотор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #16

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Няма идеални условия Румене, единственото дето ти остава е да смъкнеш КС на мотора до 3.5-4 което ще го "олекне" с 25 Кг. и ще можеш да го манипулираш самичък, е - няма да можеш да правиш вълни като мине лодката, ама нали ти е за разходка и кеф ... що се отнася до солената вода има специални версии мотори за нея с подходящи материали който не се нуждаят от профилактика, но си идват на подходящата цена

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #17

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Ветерок (ветрец) е оплюван по рибарските форуми, както във форума на Ауди например оплюват Жугили

    Все пак има ли други виждания за комбинацията, която съм избрал?
    В един рибарски форум ми казват че този мотор бил прекалено мощен и щял да сгъне лодката както циганин сгъвал баничка. Други пък напротив - бил маломощен за море. Трети - да съм вземел по-голяма лодка. Четвърти - да съм се съвземел и осъзнаел, да дам 2 пъти повече пари и да съм си купел "Фиорд 24"-7,2м. моторна яхта с 225кс. двигател "Волво Пента" с трайлер,с 4 койки ,с кенеф,с газов котлон и мивка ,със Сони СД уредба ,с радиостанция,с котви,вериги,въжета е др...." Без да уточнява че този Фиорд е от 70-та година, за ремонти ще дам 3-пъти повече пари, а ако мотора му е читав и след основен ремонт - за час на пълна газ ще гори над 100 лв за бензин.
    Такива работи с помощта от рибарските форуми...
    Ааааааааа, Яхта е най добре да си вземеш с волво пента ама мноооооооого пари ве. На ветроходния кораб "Калиакра" сложихме двигател Volvo Penta D-450(450hp) и на ходови изпитания постигнахме скорост 11 възела на тихо море. Яко моторче е. Все едно караш кола, но не е кола. Има си стартер и компютър също като автомобил. Пали се с ключ. Иначе аз ти казах че 8кс за тази малка лодка са много и да вземеш 3.2 метра. За съжаление трудно се прави сметка каква би била скоростта със сответния двигател и винт. Проблем е, че неможе да се сметне какво точно ще бъде съпростивлението на лодката от водата. Аз лично бих предпочел по голяма лодка. 3-местната лодка е прекалено малка. Качвал съм се на такава надувна лодка и немога да си представя толкова мощен двигател да я движи. Много по голяма лодка със съветското моторче ветерок се движеше доста вързо, а и носа доста и се вдигаше. А иначе аз за море говоря. Да не си мислиш, че за река или язовир. Все пак съм варненец.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #18

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Julian, за яхта не мога и да си помисля. Даже и да ми я подарят - подръжката и само ще ме събори. То ще бъде голям напън и за една надуваема лодчица, ама поне за ново нещо говорим

    Остава ми алтернативата - 3,20 м лодка, (предназначена за мотори до 15 к.с.) с мотор 10 к.с.
    Който мотор е с тегло и кубатура еднакви както при 8 к.с., явно форсиран. Само не знам дали това няма да е по-тромав вариант от първият. И е с към 1500 лв по-скъп...

    Dash, това са продукти на Honda Marine и са морско изпълнение. В инструкцията на мотора, която си изтеглих и изчетох - пише че измиването на охладителната система с чиста вода е задължително след всяко ползване в море или в нечиста вода. Но от магазина на Хонда ми казаха, че нямало нужда чак толкова, правело се само преди зазимяването на мотора. На кого да вярвам - още не знам.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #19

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Щом пише - значи трябва, ако не искаш проблеми с мотора, а поправките не са евтини, знам че живота им се измерва с часове работа и имат профилактики които трябва да се правят на определени часове работа ...

  6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #20

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Ами по принцип Черно море е с ниска соленост, а мотора е правен за всякакви морета. Така, че можеш да се спестиш всекидневното чистене. А Хонда нямат ли по малки мотори от 8кс, че ако имат малката лодка става доста мобилна. 3 метровата лодка може да не е много по скъпа, но ще е по-тежка, а до колкото рзбира ти ще я слагаш в багажника на колата на морето ще я помпиш и слагаш мотора.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #21

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Цитат Първоначално публикувано от Julian
    Ами по принцип Черно море е с ниска соленост, а мотора е правен за всякакви морета. Така, че можеш да се спестиш всекидневното чистене. А Хонда нямат ли по малки мотори от 8кс, че ако имат малката лодка става доста мобилна. 3 метровата лодка може да не е много по скъпа, но ще е по-тежка, а до колкото рзбира ти ще я слагаш в багажника на колата на морето ще я помпиш и слагаш мотора.
    Лодката 3,20 м е с тегло 38 кг и е за мотори до 15 кс. Късата - 2,70 м е с тегло 34 кг и е за мотори до 8 кс. Разликата е незначителна в теглото на двете лодки. Мотори 8 и 10 кс са с еднакво тегло по 42 кг.
    При късата лодка с мотор 8 кс съм на нейната граница за мощност на мотор, а при дългата с мотор 10 кс - на 2/3-ти от възможностите и за мощност.

    Това именно е нещото, което ме притеснява и се питам - дали щом имам мотор на максимум 2/3-ти от възможностите и за мощност - лодката няма да бъда по тромава, по бавна от по късата с по-малкият мотор, където той е на максимума на възможностите и за мощност.
    А ако отида на дългата лодка с мотор 15 кс - теглото му е 46 кг, а цената му - мани-мани
    Не знам дали бих се справил с 42 кг, а с 46 кг съвсем нямам идея.

    Иначе мисля да пускам лодката от плажове, примерно от Кранево. Надувам я, дърпам до морето, връщам се за мотора, слагам го и него (това било доста трудна работа - поставянето на тежък мотор), бутвам във водата и това е. А за да не се поврежда дъното на лодката от суркането по пясъка - намислил съм да я надувам върху някаква дълга мушама и с нея да я плъзгам, теглейки мушамата. Може даже и мотора така - на мушамата легнал, за да не го нося 30-50 метра до брега.

    Има и по леки мотори, които са двутактови. Например с мощност 15 кс са с тегло 30 кг само. И са почти на 1/2 на цената на 4-тактовите.
    Но не ми се иска двутактова моторетка - шумни са, димят, смесва се бензина с масло, имат по-малък ресурс. А разхода им е 350-400 мл бензин за 1 кс за час, докато при четиритактовите - 250 мл за 1 кс за час.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    14
    #22

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Щом ще я караш предимно на море, съвета ми е да си вземеш по-голямата лодка. Убеден съм, че с двигател 10 hp ще върви почти толкова, колкото малката с 8 hp. Освен това ще е малко по-стабилна на вълна, а в морето това е важно. Идва Август - месеца на мелтемите и ще ти е много неприятно ако влезеш на 1 бал вълна и изведнъж задуха яхо и изкара зайчета. Не че 40 см са толкова голям прираст в стабилността, но са си от значение.
    В лодката освен хората и багажа им, които возиш, е силно препоръчително да качиш и спасителни жилетки (много място заемат), въже поне 40 метра с котва, кофа за изгребване на вода, гребла, и още 1 куп дреболии, за които също ще трябва място.
    Иначе аз от 3 години зарязах гуменетките и съм с една малка ветроходна яхтичка и трябва да ти кажа, че разликата е огромна. Но и ти гледам тръгваш по този път и рано или късно ще минеш на нещо по-сериозно. Натрупания опит ще ти е от полза, така че не се чуди още дълго - лятото е преполовено почти. Взимай каквото си решиш и почвай да обикаляш!

  10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #23

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Абе тая лодка въобще не за вълни. Става само за идеално тихо море и никой не го съветвам да си прави експерименти. А за двутактовия мотор се замисли много сериозно. Може да бръмчи повече, не че другия ще е тих, но още с първото влизане ще ти е по лесно. Ти самия казваш, че няма да е лесно да носиш мотор 42kg, а двутактовото моточе ще е леко и лено за пренасяне.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    14
    #24

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Въпреки че няма да се плава надалеко с нея, е твърде вероятно да влезе на тава, и за 10тина мин. да се качи до бал вълнението. Преди 2 седмици ходих с моята от Созопол до устието на Ропотамо, там легнах да подремна и буквално за 20 мин вятъра се качи от почти 0 до 10 възла. На лодката ми нямам барометър все още (иначе щях да имам готовност) и не можах да предвидя това, но тръгнах незабавно обратно. Покрай нос Колокита имаше вълни, които ми отклоняваха курса на 45 градуса, да не говорим, че станах вир вода, но поне се прибрах благополучно.
    Истината е, че с морето шега не бива и по-голямата лодка в повечето случаи е голям +. По-малките лодки да си ги бръмчат в язовирите, където вълна така или иначе не може да изкара.
    А за двутактовия мотор съм съгласен с Julian, по добре вземи двутактов, тъй като 100% ще е по-лек на същата мощност. Доливането на масло си го правиш още в бензиностанцията, след като напълниш тубата- става въпрос за 200 гр. на 10 литра. Да не говорим, че и стартирането ще е по-лесно.
    Що се отнася до чистенето на мотора - на моята лодка е 25 коня извънбордов двутактов. След употреба, в пристанището го вдигам (без да го демонтирам от лодката), пръскам го отвън с маркуча със сладка вода и го оставям така. Промивка му правя един път в годината, на есенната профилактика, при зазимяване на лодката. Този начин на експлоатация вероятно износва по-бързо крилчатката, но тя е 30тина лева и не ми е проблем да я сменя на 2-3 години експлоатация.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #25

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Днес ходих в магазина на Хонда да огледам нещата. Мога да се похваля, че успях даже да вдигна Honda BF20 - 20 кс машина. Естествено - видях звезди посред бял ден за 15-те сантиметра борба със земното притегляне
    Тежи 46 кг, което е малко повече от 42-та килограма на BF8 или BF10. Но се убедих че сам много трудно ще се справям. Има колички за мотори, към 130 лв. С такава ще мога да го пренеса от колата до брега и да го нанижа на транеца на лодката. Проблема е как ще го качвам на количката, тъй като трябва да се вдига нависочко. С качването и свалянето от колата криво-ляво ще мога да се справям, ако подлагам нещо отдолу за да не я надера.
    С две думи - трудна работа.
    Ама нали съм упорит - май няма да се откажа лесно...

  13. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #26

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Като че ли Skynet ти го каза най-добре. Ако ще си вземаш лодка само заради желанието да имаш такава, ОК, но хамалогията покрай нея, събрана с приличната сума е доста повече от възможността да се повозиш под наем, а някой друг да му мисли. Поне това е моето мнение.
    За кола, за мотоциклет, за джет, за нещо офроуд, да, но за нещо, което ще ползваш два пъти в годината и ще му слугуваш повече време от самото "возене", не.

    По добре си вземи някой хубав сърф, Sunny ще ти помогне в избора. И ще стои готино на покрива на Тойотата.
    А и ще те накара малко да отслабнеш. Уеко шкембенце в три четвърти неопренови пант'лонки никак не изглежда добре, гледал съм се в огледалото.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #27

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Ако ще си вземаш лодка само заради желанието да имаш такава, ОК
    Да, затова ще си взимам, морето е от тук на 30-40 км и не мисля да е 2-3 пъти в годината. Хамалогията ще е голяма с тежкият мотор особено, но това е част от нещата.
    А тази хамалогия сигурно води и до вталяване

    Колкото до Sunny - вече имаме уговорка да я подърпам на водни ски. Ако не става за ски - може и на кейт, но дърпане ще има

  16. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #28

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Ако смяташ, че няма да ти писне обслужването, вземай я тогава, сигурно ще е кеф.
    За водни ски ... едва ли ще извади такъв ряз, но за кайт със сигурност ще става.
    Само ... да не стане освен Sunny и лодката да кайт-ва, че при един по силен вятър ... и лодката не е твърде тежка ...

  17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #29

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Ако смяташ, че няма да ти писне обслужването, вземай я тогава, сигурно ще е кеф.
    За водни ски ... едва ли ще извади такъв ряз, но за кайт със сигурност ще става.
    Само ... да не стане освен Sunny и лодката да кайт-ва, че при един по силен вятър ... и лодката не е твърде тежка ...
    Затова в непромокаема торбичка ще се носят междунардните паспорти, че при един по-силен вятър да няма проблем с властите в Одеса или при Босфора
    Шегата настрана - предвижданият засега мотор от 20 к.с. надхвърля с 5 к.с. максималната мощност за тази лодка и при все това е по-лек от максимално допустимото тегло на мотор за нея. Така че ще имам предостъчен запас от мощност, а и смятам наистина близо до брега да се движа. При внезапно излизане на силен вятър и вълна - ако не мога в точката на пускане да се прибера - то поне бързо да мога да изляза на брега, където и да е.
    За разлика от рибарите, които излизат почти във всякакво време в морето - аз ще избирам само спокойно време. Има ли вълна и вятър - лодката в багажника си стои и се изкарва един плаж

    Eто някои данни за BF20:

    Изминаване на 100 м със старт от място:


    Мощност спрямо други марки и молели:

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    14
    #30

    Re: Лодка с извънбордов мотор

    Като те гледам как бързо се зарибяваш на по-големите и мощни модели, нищо чудно скоро да минеш на нещо с твърдо дъно и колесар

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. AEG CL S-W - мотор
    От joe8 във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 1
    Последно: 10-01-15, 23:46
  2. ремонт вътрешен мотор на FD
    От climamarket във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 36
    Последно: 09-10-13, 00:34
  3. Търся мотор за прахосмукачка
    От d_imige във форум Ремонт и сервиз - Малки домакински уреди
    Отговори: 24
    Последно: 01-10-12, 10:55
  4. трифазен асин. мотор
    От stenav във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 48
    Последно: 09-02-11, 20:05
  5. Продавам Аксесоари за мотор
    От ivo_gdi във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 29-06-10, 22:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе