И аз това питам де! Ако това я описано в договора и той не го е прочел, контрата остава в него. Ако обаче няма такива клаузи - да духат таратора!Първоначално публикувано от Mario_83
И аз това питам де! Ако това я описано в договора и той не го е прочел, контрата остава в него. Ако обаче няма такива клаузи - да духат таратора!Първоначално публикувано от Mario_83
Няма и дума за връщане на оборудването при приключване на договора, освен ако /както по-долу става думa/ то е част от общите условия.
""
След изтичане на минималният срок на договора, абонатът може да прекрати договора с 30-дневно предизвестие, без да дължи неустойки!
Абонатът се съгласява, след изтичане на срока, договора да бъде подновен автоматично.
В случай, че абоната прекрати договора, преди изтичането на договореният между страните срок, дължи неустойка определена в общите условия, достъпни на интернет страницата на Виваком."
Аз си го превеждам така.
Дори и връщането на оборудването да не е уточнено изрично в договора, аз трябва задължително да прочета тези общи условия от сайта им, касаещи неустойките, за да разбера, че трябва да го върна при прекратяването на договора!
И доколко общите условия са непроменяеми, т.к. са препратка към сайта им, и могат да се променят на кеф.
Доколкото зная не е толкова проста работа да се правят промени в общите условия. Иска се разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията. И освен това в последните влезли в сила март т.г. прочетох следното:
От тук следва, че при някои случаи на промяна на общите условия, при които инициатор е Виваком абоната може да си прекрати договора без неустойки, стига да прочете навреме за тези промени в сайтаВ срок до един месец след влизане в сила на тези Общи условия или на техни
изменения, абонатите, които не са съгласни с Общите условия или измененията,
имат право да поискат прекратяване на индивидуален писмен договор или
правоотношението по повод ползваните услуги, с писмено заявление до VIVACOM,
подадено в някой от търговските центрове на дружеството. В този случай
прекратяването на договора е без санкции за абонатите. Посоченото правило не се
прилага, когато промените поизтичат от приложимото законодателство или от акт на
Комисията за регулиране на съобщенията, както и в случаите, в които измененията
не засягат услуги, ползвани от абоната.
Интересно кое ли ще бъде оторизираното лице, да не би да трябва да го търсим някъде на майната си в далечен град Ще видим, и на мен ми предстои да им кажа bye-bye8.2. Връщане на оборудването
Абонатът е длъжен да върне оборудването на лице, оторизирано от VIVACOM да го
приеме. Двете страни подписват констативен протокол, удостоверяващ състоянието
на предоставеното оборудване към момента на подписването му.
Ц ц ц ...ако не е описано, действително, положението е доста трагично...може ли такива неща да се случват в цивилизована държава...
И кое не е описано? Я прочети по-горе т.8.2. Това, че не ти стига правната култура и се подписваш като турски кмет си е твой проблем.Първоначално публикувано от Mario_83
А нещо пише ли за това, че според закона за договорите и не знам си кво, анекс към договор се прави само по взаимно съгласие и би следвало, въпросната промяна на общите условия които не са фиксирани в договора, а на сайта, да се счита условията които са били при подписването на договора. От всякъде погледнато, това е едностранен анекс към съществуващ договор!
Аз преди години имах такъв проблем с една банка.
Влизам в офиса и гледам на касата табела, че вече таксата за предсрочно погасяване на кредит е била увеличена от 2 на 4%! Прибирам се в офиса и си отгръщам договора и гледам, че таксите били според тарифата на банката! Отидох при шефа на банката и им заявих, че не приемам това еднолично анексиране и до 3 дни ще им върна кредита с неустойка по старата тарифа, ако ще и чрез съд постигната, ако не получа по-нисък лихвен процент за остатъка на договора. И постигнах 2% по ниска лихва на остатъка от кредита.
П.С. Това беше по времето на първите по-лесни кредити през 2002-3 година, когато ги даваха с доста високи лихви. В моя случай беше 15000 евро на 14,5% за 5 години и на втората предоговорих на 12,5 покрай този случай.
Станало е - че са прецакали човека, това е
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1342381931[/time]_________________________________________________
Първоначално публикувано от backinblack
Евала, че си отишъл пред шефа на банката и респект, че си събрал куража да си отстояваш правата. ако повече хора в БГ го правеха, може би нямаше да се случва това с приятеля на Лупус
В интерес на истината, преди това минах през други банки, да видя на каква лихва ще ми дадат кредит щото, ме светна това, че щом има такова решение, явно другите банки са се поразвързали и за това и набрах смелост, а не, че по принцип имах намерение да ги връщам предсрочно.
Нямах ги парите на куп за погасяване, но и нямах проблем изплащането на вноските и реално изобщо не ме касаеше какви ще са наказателните такси, но пък ми стана обидно от действието и бях решен дори и на същата цена, да отида в друга банка и да им отвъртя кушия!
П.С. Пък и бяхме по-млади и по-борбени
Да очакваш всеки един потребител да е с висока правна култура, е меко казано наивно. АПървоначално публикувано от Lupus
да работиш на принципа "Кьорав карти не играе", не смятам че е добра търговска практика в дългосрочен аспект.
Не казвам висока, а поне минималната - да прочетеш това, което подписваш. Защото да разчиташ само и единствено на усещането, че всички работят само в твой интерес е наивно. С общи условия работят всички доставчици на масови услуги, просто няма друг начин. Представяш ли си какво би станало ако ги няма и баба Пена от Долно Уйно трябва да договаря всички условия с юристите на Виваком?Първоначално публикувано от fbr
Аз лично нямам никаква правна култура и си го признавам,но не мисля, че това е тема на обсъжданеПървоначално публикувано от Lupus
Не мисля, че е повод за гордост, а и не си предмета на обсъждането.Първоначално публикувано от Sotris
Lupus и аз не чета готовите договори които ни предлагат големите оператори за малки лични цели! То представи си отивам да си открия абонат и ме запознават с правата и задълженията но после като подписваш дали е точно така - кога да седна да чета ли? Малко или много се налага да се доверяваме на уж утвърдените оператори и за тяхно добро е да са коректни...
П.П. До сега не съм се разочаровал с някакви изненади. Но този пример с колегата ме накара да се замисля.