Е, теб каква ти е идеята за спалня? Да не заразиш милото докато спите? Нема да стане без да стигнеш вредна концентрация - много е близка дистанцията. Освен ако не сте на различни легла в двата ъгъла на стаята .
Ами преди време си сглобих един уред с ардуино за измерване на CO2 и се оказа че в спалнята докато спим за 2-3 часа кислорода пада и се налага да се проветрява за 4-5 мин. а нямам вентилация та си помислих този уред дали няма да помогне. Но като се замисля озона няма общо с кислорното съдържание във въздуха все пак...
Та нямам нужда в спалнята явно
Ами направи следващата крачка щом работиш с Ардуино. Следиш СО2 конценрацията и когато се повиши над желаното от теб ниво с едно реленце пускаш вентилаторче на прозореца да нагнетява чист въздух. Когато нивото на диоксида падне под някакво ниво вентилаторето спира. Е, трябва да предвиш съответния хистерезис за да не се пуска и спира вентилаторчето твърде често.
Аз този проблем съм го решил кардинално - от студент съм свикнал да спя на отворена врата или прозорец, та ако ще и вън да е -15°С.
А кислорода във въздуха има пряко отношение към добива на озон!!! Той от него се произвежда.
Ще погледна това дето си дал.Дали ще мога да се справя със сметките не знам.Иначе за същия обем ми трябва и дори мисля за всеки случай по 1/2 час за дезинфекция при липса на хора в стаята и после рядко за освежаване.Поне докато не ми са ясни нещата със сигурност.
А Иво защо мислиш,че няма никаква връзка м/у озона и кислорода във въздуха?
И това! Колкото е по-малко количеството му в един затворен обем, толкова по-неефективна е работата на озонгенератора. Промишлените генератори работят с подаване на чист кислород от бутилка. Отбелязвам си веднага, че тази идея може да се приложи за озониране на болнични стаи в интензивни отделения. Но пак опираме до проклетия датчик за концентрацията на озона в даден обем!!!
Каква е идеята да се ползват такива неща вкъщи?
Аз не съм тръгнал да купувам озонатор, но от пролетта се чудя дали да ползвам йонизатора на климатика.
Може и да не съм прав, но си мисля, че човек се заразява извън дома и влезели ли в къщата някакъв вирус няма как да не мине през всичките, заради близкия и много продължителен контакт с заразения.
За обществени места схващам логиката, но ми се губи за дома.
Държа да уточня, че не съм от хората които не вярват в ковид.
Чешем си езиците bobi. Един колега-шеф на отделение в което болните са със силно компрометиран имунитет се изолира от жена си(на квартира) още преди 2 месеца. Е, сега тя и брат и са в болница, пък той си работи здрав(засега).
В къщи да избегнеш предаване е много трудно, да не кажа невъзможно, еле пък ако си в някоя "кутийка".
Обаче признавам, че откак сложих UV лампата ако един лепнеше грип или подобно, другите не се разболяваха.
Нещо подобно си мисля и аз. Преди дни ходихме с баща ми на очен преглед в клиника и във фоайето пред кабинетите имаше сложен пречиствател за въздуха.
Да предположим че 1-2часа преди това е имало в помещението заразен, прегледали са го и си е тръгнал. Тези 1,5-2часа пречиствателя е превъртял въздуха няколко пъти и е утрепал вирусите и ние вече сме в безопасна среда теоретично. Вкъщи обаче ще има постоянен източник на зараза и това което го издиша болния не минава първо през дезинфекция и после към останалите обитатели, затова ефекта за домашна употреба ми се губи.
Принципно мерките намаляват риска но това не значи, че го премахват.