Не знам дали наблюденията ми са точни,но в един от не големите курорти тази година според мен има по-малко хора от миналата.Което е изненадващо ,защото кризата позатихва,а се предполага ,че като не ходиха много миналата година сега ще наваксат.Миналия ден ми се обади един приятел от Албена и каза,че и там било на практика празно.Той мисли,че е поради бг тарикатлъците,напр. такса за кола вс. година нагоре,тази година за влизане в курорта10/ден+20/ден на паркингите на по-големите хотели и др. подобни.
Ако помислим за други причини ми се струва,че миналата година много бг пляскаха с ръце в ''соц. мрежи'' и където им дойде,че коронавирус няма ,всичко е лъжа и измама и..''ти видял ли си болен от коронавирус''.
Същите тези които приказваха,че няма как да ходят по кръчмите да щракат с пръсти и не можаха да изчакат няколко месеца да се ограничи разпространението,пораболяха се ,предадоха на роднини и приятели,някои от които за съжаление.......просто до стихване на епидемията -с ваксини или как да е.Нищо не е вечно.....Та сега май са доста стресирани и като могат пак не ходят.
Според мен ако си подържаш имунитета риска от големи усложнения не е толкова голям.За това и ваксината не е панацея.Разбира се рисковите групи могат да я сложат.Или ако има друга по-сериозна вълна-няма лошо.
Но да мислиш и приказваш по цял ден за коронавируса,да пущаш пост след пост във фейсбука-дали си за или против (и то за неща от които повечето от нас и понятие си нямат) само увеличават и без това създадената ненужна суматоха.
Ако иска човек може да избягва поне ненужните контакти,ако иска може да ходи навсякъде,мерки сега на практика няма,а и дори когато имаше никой не следеше стриктно.
А за ваксината може би е най-разумно да се изчака до есента,когато се увеличат случаите и когато попремине време от заболяването което повечето изкарахме ,защото и ваксините още не е доказано(мисля)колко време точно е имунитета и едва ли някой ще се ваксинира на 6 месеца.
Ако в работата или..не води до много контакти или не си в рискова група.