Всъщност, не знаеш дали след като си се ваксинирал, дали не си бил заразен (ударението на 'е'). Не си правил седмични тестове върху себе си, нали ?
Единственото което може да твърдиш е, че след като си се ваксинирал (сте се ваксинирали с колегите) не си имал (не сте имали) никаква симптоматика на боледуване от коронавируса.
Дори такава еретична мисъл ми се върти в главата (не знам вече дали не я писах или само си я мислех) - идеалния вариант за имунитет (на око е подходящ за около 80% от хората) е да са ваксинирани и след това да имат среща с вируса, която да протече безсимптомно или почти безсимптомно.
Защото ваксината ще предпази от тежко боледуване, а последвалата среща ще развие имунитета идеално - новите антитела ще хващат много повече "фрагменти" от вируса, а не само шипчето (както е при ваксината - антитела само за шипчето). Съответно, такъв имунитет с много по-голяма вероятност ще те пази от следващи мутации.
В последния параграф, под "антитела" имам предвид както самите антитела, така и тяхното скоростно производство при нужда !
За мен имунитет не означава количество антитела, а означава много бързото им произвеждане при нужда. Няма полза от пет кила антитела произведени от тялото чак на 20-тия ден след заразяването, когато вече са ти скапани всичките органи.
А вече какви са причините и механизмите определящи скоростното им производство - засега това е само в главите на специалистите (имунолози, хематолози, и др.) и не е много публична информация. В смисъл, никой не я крие, но и никой не си дава зор да се занимава с тъпи журналисти.