Не знам какви планове ви гонят, ма аз утре отивам да помагам в отделение, в което от 4 лекари и 4-та са в болничен.
Не знам какви планове ви гонят, ма аз утре отивам да помагам в отделение, в което от 4 лекари и 4-та са в болничен.
Първото изследване (предварителни данни) за 4 та доза в Израел : “…наличната в момента ваксина не може да осигури надеждна защита срещу щама Omicron”.
https://www.newsru.co.il/health/17ja...shiba_007.html
“…може да се наложи да се направи още една инжекция с "актуализираната" ваксина в бъдеще“
Да видим каква е общата смъртност за последните години в България.
съвсем цинично ще кажа, че в Сетком никой не е оспорвал, че от ковид се мре, че да има смисъл от качването на тази графика, обаче като си дадещ сметка, че тези пикове се дължат далеч по-скоро на качеството на медицинката ни система и демографската ни структура, (поне мен лично) далеч повече ме притесняват те, отколкото че вместо 2000 има няколко месеца през годината, когато са умирали по 4000 българи дълбоко нагазили в третата възраст с множество съпътстващи заболявания
дори само тук ако се пусне една анкета колцина от участниците са в чужбина и/или са изпратили децата си там, резултатът съвсем цинично ще докаже тезата ми...
я някой да вземе да извади данни за смъртността от ковид в циганската прослойка на обществото по възраст, в която нормалното разпределение е с максимум сигурно при 20 години, а не като при българите 50
търсете сами смисъла във фактите, а не разчитайте някой да ги сдъвче вместо вас, защото най-често ще останете с лош вкус в устата
През 2020 имаме свръхсмъртност в сравнение с 2019г, равняваща се на около 15000 души. От тях от Ковид са починали 7000. А другите 8000?!?
Излиза, че ежеминутната реклама на коронката е убила повече хора, отколкото самата коронка. Ако тази реклама я нямаше - нямаше да има уплашени кихащи и кашлящи в болниците, а щяха да са си на мода тривиалните "3-5 дни болничен" и "домашно лечение". Нямаше да се затварят цели отделения и да се отменят прегледи и планови операции, а щяха да са лекувани и другите пациенти, вместо да се лекуват само Ковидясалите.
Нищо й няма на здравната система. Тук никой не отчита смъртността от дългия ковид.
напълно съм съгласен, че нищо ѝ няма:
няма ѝ още два пъти по толкова от лекарите, които ни трябват
няма ѝ още три пъти по толкова от мед.сестрите, които ни трябват
няма ѝ легловата база
няма ѝ техническата обезпеченост
няма ѝ обезпечеността с консумативи
няма ѝ нормалната неспекулативна цена на куп лекарства и препарати
няма ѝ достатъчното линейки и ER специалисти
прав си... НИЩО ѝ няма!!!
Тя същата здравна система е била и в годините преди 2020г.
Брой лекари не е изцяло показателно. Брой по специалности. Някои специалности много куцат с бройката. И по средна възраст също има значение. И по разпределение по страната. 100 в София и 0 в малък град не прави по 50.
Честно, не виждам защо си пишем в тази тема. Ицката да дава графики само. .
Така ако почнем ще стигнем до доводи, че и да има не е показателно, защото не са достатъчно кадърни
Все някъде за мен трябва да има граница за причини и оправдания
Аз съм в София, където според написаното от теб трябва да има още по-висока концентрация от написаното в таблицата и въпреки това имах и имам проблеми с достъп до адекватни медицински услуги от началото на пандемията. Става дума за ортопед и кожен лекар. Затруднения въпреки двойното ми здравно осигуряване - задължително и допълнително (напълно излишен и ненужен разход по опита ми досега).
Та... Или съм изтеглил късата клечка и това са най-редките специалности.
Или нещо не е наред в цялата система и отговорност за тази нередност имат всичките болтчета и бурми в системата, а не само различните от нас
Предполагам, че мечтата на лекарското съсловие е троен обем лекари спрямо средното в нормална държава, заплата над 50%от тази в нормалната държавс, но не над 80% за да има повод за оплакване и качество на услугите под 50% от тези в нормална държава защото... ми защото толкоз е ок, няма защо да се напъва за повече, няма и санкции, които да го стимулират.
Звучи хубаво, но си е просто мечта, цифрите няма да паснат. И затова избива в качествения измерител, защото количествените трудно могат да се нагласят
Да оценим невиждания ентусиазъм и интерес към ваксинирането ,стимулирани от зеления(розовия) сертификат на Стойчо и 75-те лв за пенсионерите от Кирчо.
За последните 14 дни са ударени 309 079 дози.
От тях 229 186 са бустерна доза
48 300 са с еднодозова или втората доза на двудозовите.
31 593 са с първа доза на двудозовите.
За последните 7 дни са ударени 141 159 дози.
От тях 107 488 са бустерна доза.
19 144 са с еднодозова или втората доза на двудозовите.
14 157 са с първа доза на двудозовите.
Главна причина за състоянието на здравната ни система не е баш в самата нея, въпреки някои уродливи явления като наличието на 148 кардиологични болници и клиники щото нали тези клинични пътеки са най-скъпи.Ключът от бараката е заровен в тоталната липса на профилактични прегледи и превенция на болестите.Джипитата не ги е еня щото това не им се плаща, а и няма никакви санкции ако не отидеш на профилактика за разлика от ония страни с които се сравняваме.Та трябваше да се появи тази пандемия, за да бутне в Орландовци хора, на които малко им е трябвало и са се поддържали живи с една торба лекарства.
Превенцията е в ръцете на всеки един гражданин, вика му се здравна култура, като я нямаш, висиш по болници и аптеки.
Никой, никого не е спрял да си направи рутинните годишни изследвания, отнемат точно един ден.
Всички с-ми в бг са компрометирани и вината не е в системите,а в нас.Както се казва на бридж език,системите не играят,играчите играят.
Защо е това може да се напише сигурно един труд,но една от причините е ,че българите(в по-голямата си част) не желаят да следват добрите практики,които отдаван са иззмислени,а всеки Андрешко мисли ''система'' за шуробаджанащина и лична облага.Дори и да изтърват някой умен човек на отговорен пост той бързо ще разбере,че не е за там.Като рече да оправи нещата трябва да подгони служителите сима те са ''баджанаци'' с еди си кой.
Така нормалните стават ненормални и всичко си продължава по старому.''Баджанаците'' ходят по площадите ,викат само Бойко или друга ''партия любима'' докато намерят местото където да не правят нищо и да уреждат други като тях.
В здравеопазването и да има превантивни прегледи те ще са за изкарване на мангизи.
Писах един път,но в един малък куррортен град дойдоха с за ''безплатни прегледи'' и изкараха,че един рейс и повече са за сърдечни операции.Защото операциите добре се заплаат ,да не говорим,че и пациентите ще си доплащат.
Най-големите антиваксъри са тук.Но това което му викат ''антиваксърство'' не е нишо такова.То започна още с началото на пандемията с ''няма коронавирус'',''ти виждал ли си някой болен'',''маските са заблуда'',дистанция нетрябва да се спазва'',защото няма да ходим по заведенич,икономиката ще закъса и ще умрем от глад.
Вие видяхте ли някой умрял от глад? От преяждане със сигурност ще видите.Преяждане с хамбургери-хляб,кренвирш,кетчуп и майонез-т.е. всички отрови на едно место.После една кутия цигари и накрая 200гр. домашна.
Разбирам хората които не искат да се ваксинират,защото се притесняват,спазват дистанция и.т.н.
Но нашите ''антиваксъри'' са просто едни мошеници които използват това за ''политическа'' изгода.Някои намат и изгода,просто се надяват,че пеят в правилния хор.
И ако човек сам не си помогне с фзическа активност,правилно хранене,дихателни(или йога практики) никой не може да му помогне.Най-много малко да отложи ,като ходи по болници и си мисли,че има лек за всичко.
Подобни неща говори напр. руския д-р по космическа медицина Неумивакин,който на времето спаси нашия космонавт но не с хапчета ,ама това е дълга тема.
Който се интересува в нета има достаъчно,както и от много други автори.Тук и да дискутираме едва ли ще ни стигне времето по тази тема.