При една вълните - втора или трета - имаше цели отделения затворени поради недостатъчно персонал.
По много болници са толкова изтънени броя лекари/сестри, че няколко да излезнат болнични и всичко се срива.
Най-лошото място, където можеш да пратиш някой да се лекува е болница по време на епидемия.
Защо мислиш, че напират западните страни за ваксиниция? Точно за да си отворят останалата част от здравеопазването.
Освен това, в тази бройка извън официално починалите от Ковид19 са всички починали от него, но е било вкъщи без тест. Те също са доста.
Дъщеря ми е в Великобритания.Там като се разболееш ще видиш лекар след два месеца, стига да си само на осигуровки.Тука сме свикнали от татово време като кажем Ох и да ни приемат в болница.Ей заради тази измамна сигурност не си гледаме здравето.А ако се въведе принцип, че ако не отидеш на профилактика веднъж годишно, здравните ти вноски скачат с 20%, на следващата година ако пак се ослушаш- с 50% гледайте каква здравна култура ще добием.На българина требе да му бръкнеш в джоба, за да се вземе в ръце.
Не разбирам аз от тези работи.
Просто дадох мнение относно малката информативност на дадения в пост над моя статистически показател "брой лекари". Нищо повече. Няма професия "лекар". Всички имаме специалности. Така са устроени нещата реално.
Относно категория "кадърност" - това също няма нищо общо с коментирания статистически показател. И си е напълно нормално да има всякакви - кадърни, средни, некадърни. Мераклии или незаинтересовани. Писал съм го това. И то важи за всички области на живота. У нас, нормално все повече ще намаляват кадърните, защото достъпът до парите и кариерата по света вече е отворен. И това пак повтарям, че не е само за медицината. Но пък може и да греша. Ти и околните ти в твоята област може и всички да сте блестящи интелекти, с безгрешни действия в целия си живот, с некомерсиални и чисти идеалистически мотиви.
По отношение лесния достъп до специалисти. Доколкото съм запознат, регулярният достъп до различни специалисти например в Англия или Германия също никак не е толкова лесен. Изключваме изцяло частни здравни заведения и специалисти. Лесно достъпно, обществено здравеопазване с голямо качество е много трудно постижим лукс.
Относно изказаните от теб предположения за "хипотетични съсловни мечти". Мечтите не са колективни по съсловия, а са индивидуални. Всеки сигурно си мечтае за нещо. Но да кажем, че сред "лекарите" има по-предпочитани специалности от други. Които дават по-големи възможности и от гледна точка на кариера и слава, и от гледна точка на възможност за доходи. Че има все по-преобладаващи нагласи сред младите за работа в чужбина или в модерни частни клиники в големите градове. И няма никакъв смисъл от заблудите, че (трябва) има идеалисти тип Майка Тереза. С това си изкарваме прехраната. Всеки, без изключение образование или професия иска и търси начин да изкарва прилични пари. Както и самият ти разбира се. Нима очаквате нещо по-различно.
Малко по темата. Нещата в моята работа започват да стават заплашителни. Днес, при всекидневното тестване на работа се появиха още "положителни" от персонала. Някои за 3-ти път в рамките на година. Никога от както започна всичко, не сме имали толкова хора в болничен, така както в последния месец.
Този пост е редактиран от VanDan; 18-01-22 в 20:01.
Покажи ми, къде пише, че отговорността за здравословното състояние е на някой друг, а не твоя.
Още малко ще обвините държавата, че се продават вредни храни, алкохол и цигари, ми държавата ли ти ги тъпче насила в устата.
Никой няма да те заведе на лекар, ако сам не отидеш.
https://www.mh.government.bg/bg/info...ichen-pregled/
Ама те натискат за ваксиниране......айде мислете де
Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Айде помисли, защо те натискат за ваксане.
Иначе съм за задължителните профилактични прегледи, поне на всеки 5г.
Но в момента не са и са знак на добра воля и здравна култура.
За другото не знам, но за цигарите...
Когато на пазара навлизаха електронните цигари, държавата се изправи пред дилема: да остави ли акциза им като на електронни изделия или да го приравни към тютюневите. Демек дали да взима повечко парички, или да остави по-малко вредните електронни цигари да се наложат на пазара като по-евтина алтернатива. Е, можеш ли да познаеш дали не избраха парите пред здравето на хората?
ти верно ли смяташ, че повече от 10-ина процента от хората знаят за какво служи онази част от тялото им над раменете?
нещо не схващам английската лечебна система. Знам, че те не са никога и не искат да са, като останалите хора на планетата, ама да се стига дотам, че вместо да отидеш на личния, за да ти изпише или упъти там, каквото трябва. Трябва да се стигне, до точката, на мобилизиране на цяла линейка, с доктор, два фелшера и шофьор, за да може най на края да поема някакво лечение!!!
Малко ми намязва на бг системата по ковида - как искате, като се обадите веднага да ви изпратим линейка, като отидохме да вземем пациент у дома му, той едвам дишаше и трябваше веднага да се настани в болница. Тръгнахме, за трета градцка, стигаме няма легла. После, за седма глуха и там няма. Оттук на Пирогов и там свършили. Обикаляме, като луди да търсим легло и не можем да намерим. А през това време в централата пълно със спешни обаждания.
Абе идиоти, вие за това вълшебно нещо телефон чували ли сте, или трябва задължително да се представите в дадена болница с линейката, да ви видят убавите мутри?!
Е намерихме му на човека най на края легло, нищо че 5 умряха от чакане!