HDMI - HDMI
HDMI - DVI-D
LAN
не е свързан
VGA - VGA
Можеш но не се препоръчва. Все едно да гледаш филма на видеокасета докато го имаш и на DVD или Blu-ray.
PC буксата + AV2 (за звука) - това е аналогов сигнал, HDMI - цифров.
Здравейте, купих си HDMI-кабел и всичко си върви нормално добре (телевизора е Panasonic TX-L37ET5E и ползвам Домашнии Медиа Сервер) като гледам филми (голяма беше играчката с този дом. мед. сървър докато го настроя...)... Искам да попитам обаче някой от по-разбиращите (не като мене дилетанти): има ли начин да се гледат 3D-филми без участието на рутера???, т.е. само с HDMI-кабела??? В момента сървъра разпознава телевизора само когато е вкл. рутера...
Здравейте! Компютъра ми е вързан към телевизора (Panasonic) с HDMI-HDMI кабел, но той се развали (кабелът) и се наложе да купя нов (прецаках единият вход). Със стария кабел нямах никакви проблеми, но с новия не е така. Свързвам го, но нямам нито картина, нито звук, а попринцип на компютъра показва, че е открито новото устройство (телевизора) - даже мога да сменя аудио потока да бъде с него, ето един скрийншот: http://prikachi.com/images/349/5979349E.jpg Забележете, че нищо не мога да правя в настройките на телевизора, докато на монитора всичко е нормално. Ако може малко помощ:rolleyes: Благодаря предварително.
Този пост е редактиран от alekscho; 11-03-13 в 19:33.
искам да свържа този тв: PANASONIC TX-P42UT50E, който разполага с DLNA със компютъра ми. Разполагам с кабел и букси, които сам ще си поставя с кримпващи клещи. Въпросът ми е каква точно подредба да направя на жичките на кабела (нали имаше няколко начина в зависимост от приложението), ако може нещо линк да ми постнете на някоя схемичка. Задължително ли е да се върже тв-то към рутера или може директно към суича да го вържа и кой е по-добрия вариант, понеже за момента рутера съм го махнал, тъй като не ползвам wi-fi. Да уточня че съм пакет тв+нет към Виваком. Искам да си гледам филми директно от компютъра и предполагам ще трябва да кача медия сървър, кой се води най-читав?
Благодаря.
искам да свържа този тв: PANASONIC TX-P42UT50E, който разполага с DLNA със компютъра ми. Разполагам с кабел и букси, които сам ще си поставя с кримпващи клещи. Въпросът ми е каква точно подредба да направя на жичките на кабела (нали имаше няколко начина в зависимост от приложението), ако може нещо линк да ми постнете на някоя схемичка. Задължително ли е да се върже тв-то към рутера или може директно към суича да го вържа и кой е по-добрия вариант, понеже за момента рутера съм го махнал, тъй като не ползвам wi-fi. Да уточня че съм пакет тв+нет към Виваком. Искам да си гледам филми директно от компютъра и предполагам ще трябва да кача медия сървър, кой се води най-читав?
Благодаря.
- - - - - - - - - -
Кабел вече си направих и ги навързах (не знам дали по най-правилния начин, но поне работеха устроиствата) и поразцъках нещата, остана висящ въпроса кой е най-правилния начин за свързване. Имаме входящ кабел на Виваком за пакет нет+тв, отделно имам безжичен рутер има и суич. Кое след кое се свързва за да е най-правилно. Като искам да пусна и ЛАН кабела, който си направих към ТВ. С две думи имам настолно ПЦ, ТВ с цифров приемник на Виваком и се чудя кое след кое да бъде първо рутер или първо през суича, и изобщо има ли нужда от суич или всичко може да се навърже само към рутера? Надявам се ме разбрахте.
Ако модем-рутера има свободни LAN-изходи (моя например имаше 4 бр.), не виждам причина за "закачане" и на суича.
има достатъчно изходи. Проблема е, че като свържа само рутера без суича не ми излизат телевизионните програми.
Разбирам че имаш входящ FTP кабел за IP телевизия от Виваком, тогава:
1. кабела в суича.
2. от суича един кабел към цифровия приемник на Виваком ,който съответно е свързан към телевизора.
3. от суича втори кабел към ТВОЯ рутер към който може и да няма вързани с кабел компютри. А ако е безжичен може да изпълнява ролята на аксес пойнт като само разпръсква безжично. Възможно е да се включи и с кабел каквото и да е устройство но вече ще бъде в под-мрежа на основната.
4. трети кабел от суича към компютъра (стационарен) зада ползваш интернета.
Телевизора е добре да е преди всякакви допълнителни рутери защото в противен случай ще се наложи да се пренасочват портовете на които работи цифровата телевизия.
В твоя случай за да се виждат стационарния компютър и телевизора и да можеш да ползваш DLNA, трябва да са в една мрежа. тогава ще се наложи и двете да ги вържеш към ТВОЯ рутер с кабел. Цифровия приемник си остава вързан към суича. Рутера го настрой да раздава адреси по DHCP, а настройката на WAN порта му е според това дали имаш статично или динамично IP от доставчика (ViVakom).
Този пост е редактиран от Pat; 01-04-13 в 20:09.
Здрасти Пат,
И аз имам подобен проблем.
Обмислям да ползвам Мегалан за NET + IPTV.
Проблема е, че FTP кабела стига до хола където е рутера (комбиниран), лаптопа (Wireless с DLNA server) и единия телевизор (с DLNA).
Но от хола към двете спални имам съответно само по един FTP кабел.
В едната спалня имам само PC (Desktop - LAN - също с DLNA server) - ползвам спалнята като кабинет засега (иначе е предвидена за детска ).
В другата спалня имам само телевизор (с DLNA).
С досегашнят доставчик нямах проблем (всичко си беше нагласено) - ама те спират с IPTV-to.
Драмата е, че
- с Мегалан има проблем с IPTV-то ако кабела излиза от рутера - не мога да гледам TV в спалнята въобще;
- ако пък кабелите излизат от суича към спалните то тогава няма как да ползвам DLNA-то;
Доколкото разбирам от Мегалан подръжката - май нямало начин да навържа всичките телевизори и компове (да се виждат) и да имам IPTV в същото време, само с по един FTP кабел към спалня. А нови кабели няма как да прекарвам - че яко грозно.
Дали имаш някаква идея - как да наглася мрежата!?
Предварително благодаря.
Мегалан как разделят NET-a от IPTv-to, със суич ли? и ако е така колко адреса могат да се "вземат" от техния кабел? Т.е ако го включиш към суич и към суича телевизор и компютър ще имаш ли интернет и на двете? ако включиш два телевизора и на двата ли ще има IPTv?
Благодаря за бързият отговор - и времето което отделяш за моите проблеми.
Значи, доколкото разбирам схемата им е следната:
- влиза един FTP кабел от входа на жилищвто и веднага влиза в суич
- от въпросният суич ще излиза:
- един кабел за СТБ-то на телевизора в хола - има тв в хола
- един кабел за моя комбиниран рутер (ползвам wireless от него за два лаптопа) - има и нет в хола
- един кабел за спалня - има нет и ТВ в спалнята - проблема е, че най-вероятно рутера и DLNA-то на тв-то не се виждат
- един кабел за детска - има нет и ТВ в детската- проблема е, че най-вероятно рутера и PC - то на тв-то не се виждат
За да се "виждат" всички PC-та, DLNA-таи рутер, въпросните кабели, който влизат в спалнята/детската (по един за всяка) трябва да са след рутера (който е конфигуриран с едно IP), но ако са след рутера няма да мога да гледам ТВ в спалнята/детската.
Относно IP-тата - мисля че, е различно в зависимост от пакета който ще избера:
- при пакет 30 мегабита - имам 1 IP адрес
- при пакет 50 мегабита - имам 2 IP адрес - аз мисля този да взема (това е максимума - повече IP-та няма как)
Аз виждам нещата само по един начин - както е и в момента - ама дали тия от Мегалан ще се навият:
- кабелите които са за спалните трябва физически да се разделят: - едните чифтове излизат от суич (за ТВ) - а другите излизат от рутера (за НЕТ).
После в спалните съответно пак се делят (аз си имам мои суичове във всяка от стаите) като: едните чифтове влизат в СТБ-то (за ТВ) - а другите влизат в суич (които имам в спалня/детска) или направо в PC-то (за НЕТ).
Ти как мислиш, ще стане ли?
Виждаш ли и други опции?
Лаптопът ми няма DVI и HDMI, а само VGA изход. Мога ли да гледам 3D и Blu-ray 3D / ISO/, като го свържа с VGA входа на телевизора? Благодаря!