Този пост заслужава Адмирации.![]()
Както гледам виждам новия Лидер в темите за Коли и двигатели !
+1 от мен .
Благодаря за поправката и за ценната информация !
Този пост заслужава Адмирации.![]()
Както гледам виждам новия Лидер в темите за Коли и двигатели !
+1 от мен .
Благодаря за поправката и за ценната информация !
Нека! Тази сутрих нямах време за подробности, но сега мога да кажа " Добре дошъл " на Tommorow ! Винаги се радваме, когато към форума се присъединят образовани и кадърни люде! Мисля, че на среща ни стои ДВГ инженер по звание и по призвание. Така ли е? Ей тук има една темичка, по която също може да постнеш: http://forum.setcom.bg/index.php/top...topicseen.htmlПървоначално публикувано от Mr.TECHNO
Смятам, че ще ни бъде приятно да разговаряме - на мен и на много други, защото няма мъж в България, който да не разбира от коли, жени, футбол и политика!![]()
ПОнеже карам много бавно и реших да пробвам 2 техники на кормуване/ на извънградско около 300-400км :
1.Техника с изключване от скорост по надолнище без използване на моторна спирачка
2. Много използване на моторна спирачка / спиране на скорост/
Колата е фул инжекциии, с много свещи и бубини. Разхода с изп. на моторна спирачка е по-висок - някъде с 0,8-1л/ 100км. Карам без умисъл за икономия на места с 160-180 , като стъпя на магистрала -220 и....и с нон стоп вкл. климатроник. Не създавам инциденти -карам бързо на чисти участъци.
Kriss11, не знам дали имаш разходомер на борд компютъра, но аз си имам и естествено - често го наблюдавам. Та при използване на моторна спирачка - разхода не се вдига.
Също е безсмислено човек да изключва от скорост при предстоящо намаляне на скоростта или спиране. Например при приближаване към светофар. По-добре - моторна спирачка отдалечко, която да пази оборотите високи и ако последната кола междувременно потегли - направо си продължаваш от 2-ра или даже 3-та. Това е много по икономично отколкото да я пуснеш по инерция, в последният момент - спирачки и после газ от 1-ва. Ясно ви е какъв е разхода, когато се потегля от място, нали? Откакто го практикувам това - съм доволен. Не толкова заради намален разход, а заради по-плавното преминаване на светофарите. Не е дразнещо като пълното спиране и после газ. Е, ако трафика е много сериозен - няма как да се прилага.
@roumen68
Архивен самолет набор 94г.Няма борд комп за разход. Това е "най-малкият 8 цилиндров двигател"има само 8 еднакви свещи.Но е в пъти по добра от 16клапановите 96г - има си синджир на ангренажа, който може да се опъва и евентуално да се сменя само след 500 000км.
Колега знам за описаното от теб, но скоро ходих до Силистра и ми даде повишеният разход в сравнение с този преди около 2 месеца.
Ега ти нета .запъва.Не мога да си изтрия предният пост, моля имащите право да го делнат.
@roumen68 колега не знам при теб как е но спокойно мога да потегля на 3 та скорост от светофар разбира се с внимание да не загасне. Н а 1-ва фучи много злобно.
Това вярно ли е?
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Ако правилно разбирам твърдението - не е вярно.Първоначално публикувано от prt
- Алтернаторът, ако ПРЕзарежда (подава по-високо напрежение от оптималното), ще скапе по-бързо акумулатора. Все пак, батерията е "отдушник" за неизползваната от консуматорите генерирана мощност.
- Алтернаторът, ако "ПОДзарежда" (подава по-ниско напрежение от оптималното), ще вдигне разхода поради неоптималната работа на двигателя.
Добавено:
Не помня дали някой не го беше написал вече, но:
- извънградско движение (60+ км/ч примерно) със свалено/и стъкло/а --> разходът се повишава.
И един мармот... Борд компютъра най-вероятно показва 0.00 L/km. Не знам дали има някой, който да вярва.Първоначално публикувано от roumen68
Точно така е. Просто при движение на скорост по инерция, подаването на гориво се прекратява напълно при всички автомобили (за карбураторните не съм сигурен). Става въпрос за над определени обороти, 1000 примерно. Изводът е, че ако се движиш по инерция, но не на скорост, харчиш повече заради поддържането на празен ход.
Това не го разбрах много добре.Първоначално публикувано от -CTPAX-
Като е на скорост, движението на колелата се предава чрез съединителя на коляновия вал и на буталата. Ако се спре подаването на гориво, то буталата не би следвало да могат да се движат. В противен случай, спряна на скорост кола с изключен двигател би трябвало да може да се бута!
П.С. Освен ако не се подава само въздух в цилиндрите, но не ми се струва много вероятно.
Ако акумулаторът се изразходи (фарове, стартер, ..), то това би накарало алтернатора да започне да зарежда акумулатора. Като се напълни - зареждането би трябвало да спре.Първоначално публикувано от BerkStock
Въпросът ми е - има ли разлика в съпротивлението, което оказва динамото върху двигателя в двата случая - на зареждане и на незареждане на акумулатора?
Относно твърдението на -CTPAX-:
Много добре е описано във форума на Хонда:
http://forums.hondabg.com/index.php?...38;#entry84083
Прочетете постовете до 30-и включително.
Еееее ,тука говориш глупости - засичал лиси го това твърдение - щото аз и kris11 го пробвахме и не е вярно .Първоначално публикувано от -CTPAX-
Според теб с какво се поддържат големите обороти на скорост - с въздух ли ?
колата на скорост по надолнище и с празен ход ( той си държи празен ход с едно както му казват "реле празен ход " то компенмсира голямото въртене ) - гори средно 1-2 лв в зависимост от двигателя.
Проблема идва от предавателното число - то е под 4 . Тези които знаят за предавателните числа е обясненое че ако е равно на 4 няма да има значение дали държиш на скорост или на празен ход. Тогава съм съгласен. Нио не и че на празен ход харчи повече:
1. Колата не държи високи обороти
2. Не се товари двигателя - самото му ползване за моторна спирачка е предпоставка че харчи повече.
3. Двигателя е с по-ниска температура
@prt - когато колатами вдигна разход ей така , Елконаджията каза че е в следствие на презареждането - самата излишна енергия се поема от двигателя.
Затова ми казаха да карам на дълги фарове през деня
Зависи от карбуратора. Някои имат, други нямат подобна функция.Първоначално публикувано от -CTPAX-
Ако спреш подаването на гориво при включена предавка, просто няма да имаш двигателна сила. При това положение колата може да продължи да се движи, защото:Първоначално публикувано от dmanov
- има инерция;
- се движи надолу по наклон.
Спряна на скорост кола с изключен двигател може да се бута. Просто трябва да си закусил добре сутринта.Ако не си дръпнал ръчната, съпротивлението при бутане на кола на скорост идва от две неща:
- компресията в цилиндрите;
- голямата разлика в предавателното число на редукторните елементи (скоростна кутия и диференциал).
Първото е изключително лесно преодолимо, а второто, макар и трудно, не е невъзможно за преодоляване.
prt, разлика има, но тя не е чак толко огромна, че да влияе драстично на разхода на гориво.Първоначално публикувано от prt
Забележка: не правете грешката да зареждате изтощен акумулатор с генератор (т.е. при работен режим на колата) - рискувате да повредите и акумулатора, и генератора. Има си зарядни устройства за тая цел.
ДОБАВЕНО:
Големите обороти (и въобще - каквито и да било обороти) при спускане на скорост без подаване на газ се поддържат от сумата:Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
инерция на колата + резултантната сила от силата на тежестта на колата и ъгъла на наклона - всички съпротивителни сили (триене, аеродинамично съпротивление, компресия в цилиндрите, усилие за преодоляване на разликата в предавателните числа на редукторните механизми и т.н.)
Спиращата сила при такава ситуация идва от комплексното действие на компресията в цилиндрите и редукторните механизми (диференциал и скоростна кутия).
Да се отбележи, че при определени стойности на параметрите, ще имаме не спиране, а ускоряване, въпреки включената предавка и неподаването на гориво!
Кола, която няма тая функция в горивоподаващата система - за прекратяване на достъпа на гориво до цилиндрите при спускане на скорост - харчи различно количество гориво в зависимост от оборотите на двигателя.
No comment!Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
![]()
Описане на режима "принудителен празен ход" на системата за впръскване KE Jetronic на BOSCH
Същото е и при дизела и при всичко де що има инжекция и при почти всички карбуратори (макар и те да не спират 100% подаването на гориво).РЕЖИМ НА ПРИНУДИТЕЛЕН ПРАЗЕН ХОД
Принудителен празен ход се нарича режимът, при който дроселовата клапа е затворена, а пък оборотите са по-високи от тези за празен ход на двигателя и не се подава гориво в цилиндрите, например при спускане по наклон. Принудителният празен ход намалява разхода на гориво и рязко снижава токсичността. Датчика за положението на дроселовата клапа подава сигнал в ЕБУ, че дроселовата клапа е в изходно положение. Едновременно ЕБУ получава сигнал от системата за запалване за броя на оборотите. Ако оборотите са по-високи от тези на празен ход, ЕБУ променя посоката на тока в електрохидравличния регулатор за налягане. Налягането в долните камери на диференциалните клапани се изравнява с това в системата. Диафрагмите затварят напорните клапани в горните камери и се прекратява подаването на гориво към дюзите.
---
Добавено: абе май за колите с катализатор наистина е възможно да е по-висок разхода, заради това, че ламда сондата налага контролиране на състава на гориво-въздушната смес.
Ще ме прощаваш, но въобще не е толкова лесно преодолимо. На няколко пъти се спомена "моторна спирачка", демек, при ПОДАВАНЕ на гориво има спиращо действие. При ЛИПСА на подаване спиращото действие трябва да е в много пъти по-голямо. Повярвай, така е!Първоначално публикувано от BerkStock
По инерция и с включена скорост мога да си карам дълго, а компютъра да показва 0.00. Това е функция на компютъра, а не на реалния разход.
Mr.TECHNO с емперичния си подход го е доказал.
Toyota споменават за DFCO (Deceleration Fuel Cutoff) само при хибридните си модели. Ако го правеха във всички коли, щяха да си го кажат.
П.С. Сега го сметнах. 1,8 литров двигател с компресия 17:1 изисква сила от ~7000 нютона за да бъде преодоляна компресията. Горе долу с такава сила натиска 700 килограмово тяло!