Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 150

Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

Кое е по-икономично спускане - без газ или на свободна скорост може ясно да се види на показанията за моментен разход на борд компютъра. При мен показва 0 при спускане без газ до 120 км/ч. Ако освободя от скорост показанията стават 1.3 - 2.3 л/100 км.

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Да, но някои коли, когото са изключени от скорост и се пуснат по инверци в голяма скорост двигателя не се върти с окло 800rpm, а с доста по-високи, което разбира се отразява на разхода, защото се подава газ, а ако се спускаш без газ няма допълнително подаване на гориво. При теб вероятно поради тази причина дава разход 1.3-2.3л. на 100.

4. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Стига с това "показанията на борд компютъра"!
    Ето част от кода на този компютър:
    Код:
    ...
    if( !Accelerator.Pressed )
    {
     if( Gear.Current == 0 )
     {
      showDupe( "0.00 l/km" );
     } else
     {
      showConsolation( "%d l/km", 1+rand( Gear.Current ) );
     }
    }
    ...

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Аз друго се сетих . Всички знаем ч Автоматика харчи повече от ръчната - защо.
    МОже би защото постоянно е на скорост ?

6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Не защото винаги е на скорост, а защото скоростите не се превключват оптимално. Освен това и скоростните кутии доста честа са 4 степенни, а не 5. Вече доста автоматични скоростни кутии има и ръчен режим с + или -.

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, рез

Дори и с типтроник-а , пак харчи така -че и повече даже
    А защо ли си мисля че компютър по-добре ( оптимално ) би превключвал скоростите от човека ?

Това за 5-а е как да го кажа - само на ръчните го има .Автоматика няма нужда.

8.  

9. Member Аватара на myrshavija
    Тук е от
    Nov 2004
    Живее в
    София, Дружба 2

Май няма машина, която да може да прави преценка съобразена с обстоятелствата при всякакви условия. Всички машини работят с предварително зададен набор от параметри. Според мен това е причината. А при автоматика май не се търси максимална икономия, а максимален комфорт и гъвкавост

10. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, рез

Аз си мисля, че причините са две - първо ниското КПД на хидродинамичния съединител, който е неразделна част от автоматичната скоростна кутия (не че е толкова нисък, но не е 100%, както при обикновения триещ съединител). Другият фактор е малкия брой предавки, който води до неоптимално използване на режимите на двигателя.

ПС. Също и на празен ход няма напълно "изключване" от скорост, дори и в позиция Р, съединителя си се съпротивлява.

11. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    Аз друго се сетих . Всички знаем ч Автоматика харчи повече от ръчната - защо.
    МОже би защото постоянно е на скорост ?
    Разликата е малка...
    Според user manual на Ланча Ипсилон - 5-степенна ръчна - 7.6л/100км - E-CVT автоматик - 8.3л/100км

а защото скоростите не се превключват оптимално.
    забележка при - E-CVT ( Electro Continuously Variable Transmission ) системите няма превключване на скорости.

така, че теорията за неоптималното превключване не работи тук.

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Дори и с типтроник-а , пак харчи така -че и повече даже
    А защо ли си мисля че компютър по-добре ( оптимално ) би превключвал скоростите от човека ?

Това за 5-а е как да го кажа - само на ръчните го има .Автоматика няма нужда.
    Ами ще харчи ако скоротите са 4. Дори 5 да са предавателните отношения са други. Компютрите неможе толкова добре да прецени как да превлючи скоростите. Може и КПД на редуктора да е по-малко при автоматика, но това вече няма как да го кементира. Това си го знае само производителя на скоростната кутия.

13. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow

забележка при - E-CVT ( Electro Continuously Variable Transmission ) системите няма превключване на скорости.

така, че теорията за неоптималното превключване не работи тук.
    Охооо, тероята за неоптималност работи и още как. Кой спред теб го котролира вариатора. Пак компютър и неща даже са по-сложни. Ако всчико беше толкова просто всичко коли щяха да са с вариатор.

Едит: За момента ръчната скоростна кутия е най-проста, най-надежда и най-евтина. Всичко това като се комбинара с човешкия мозък се оказва, че е най-ефективно. Разбира се вече се опира до умението на даден човек да прецени пътната обстановка и да избере правилната предавка, така че да бъде най-икономично или най-бързо.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

именно това имах в предвид- без значение как и с какво , мога да съм далеч по-икономичен от много шофьори тук, с каквата кола кажете . дори и с автоматик със и без типтроник. Просто си има начин на каране , който трявба да се знае.

Това за автоматика че харчи само 0,6 над ръчната е смешно. минимум е 2 л/100 отгоре при един и същ автомобил. Казвам го понеже съм карал 3 г автоматик и бих казал че следващата ми кола ще е такава.

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от myrshavija
    Май няма машина, която да може да прави преценка съобразена с обстоятелствата при всякакви условия. Всички машини работят с предварително зададен набор от параметри. Според мен това е причината. А при автоматика май не се търси максимална икономия, а максимален комфорт и гъвкавост
    Да, май така изглеждат нещата. Ако автоматиците при избор на предавка взимаха като предпоставка повече условия, а и броят на предавките ако беше равен на моделите с ръчни скорости - сигурно щеше да има по-добър ефект на икономия на гориво. Човек колкото и дълъг стаж да има на дадена кола - сигурно не винаги използва най-оптималните предавки.

Превключването нали е въпрос на навик - при дадени обороти или вой на двигателя превключваш по навика, изработен от десетките или стотиците хиляди километри зад теб. Но това може и да не е най-доброто за тази кола, с този двигател, с текущото общо тегло на колата и с тази скоростна кутия, въпреки усещането че си "слят" с колата.

17. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Това за автоматика че харчи само 0,6 над ръчната е смешно. минимум е 2 л/100 отгоре при един и същ автомобил. Казвам го понеже съм карал 3 г автоматик и бих казал че следващата ми кола ще е такава.
    Радвам се, че успях да те усмихна Информацията ти е от преди години и не е актуална. Ако си карал предимно остарели автоматици тип хидраматик - нормално е да си мислиш така. С най-новите 6 степенни DSG на WV, S-Tronic на Audi разликата в разхода пада до 1 mpg ( една миля за галон ) в полза на ръчната, което значи ,че практически ( в реалността, а не в тестовете ) автоматика ще е по-ефективна и икономична защото както по-горе се "спомена"- "теорията на неоптималност" се усеща най-вече при човека. Колкото хора, толкова и начина на каране. Всъщност докато пиша това, разбрах че, http://www.auto-motor-und-sport.bg/?act=content&rec=909 вече имаме "Седем предавки за новата DSG на Volkswagen". Не на последно място, последните модификации на Toyota RAV4 според EPA тестовете показват 5 mpg по-добър разход в полза на оборудваните с 5-степеннен автоматик пред ръчната.

инфо: DSG е шестстепенната автоматична трансмисия с два съединителя и е една от кинематичните революции при автомобилите в наше време.
    Любопитното за тази скоростна кутия е, че е разработена за автомобилния спорт и обединява пъргавината и икономичността на ръчната скоростна кутия и комфорта на конвенционалната автоматична трансмисия. Техническото решение е известно от десетилетия, разработено е от Porsche и за първи път влиза в действие през 1985 г. в Rally Quattro-то на Валтер Рьорл. Серийното приложение на системата е запазено право на Volkswagen. Производителят реализира производството по безупречен начин, а пазарният резултат е зашеметяващ. Наред с това проектът печели през 2004 година приза на AUTO REVUE за иновативност.
    И ако всичко започва просто с идеята да се сменят светкавично предавките в един автомобил, днес тази концепция удовлетворява далеч по-широк диапазон изисквания. В частност тя решава основния технически конфликт – да се приложи автоматика при дизеловия двигател и да не се наруши основното му предимство – икономичността.
    DSG доставя огромно удоволствие – мигновено превключващите предавки са перфектно оразмерени и едновременно с това внасят несравним комфорт. Управлението на автомобила с DSG е единствено по рода си усещане и гарантира неповторим стил на шофиране и сигурност.
    Принципът на автоматичната трансмисия с два съединителя DSG се базира върху разделението на скоростната кутия на две частични скоростни кутии ( една за 1-3-5 и втора за 2-4-6 скорост ), всяка от които е оборудвана с отделен съединител. Оттук идва и името на трансмисията. Изпълняваната вече в моделите на AUDI - ТТ и А3, както и при Volkswagen Golf, Touran и Passat трансмисия е 6-цилиндрова предавателна кутия с по два припокриващи действието си съединителя, които работят в маслена баня. При всяко превключване вече е включена следващата предавка и е нужно само да се отвори съединителят, който действа във връзка с едната предавка, като едновременно с това другият съединител се затваря. Това се случва за стотни от секундата и без прекъсване на теглителната сила. Не се усеща никакво разклащане на главите на пътниците или влизане във високи обороти при превключванията, както и автоматично превключване на предавките преди завой или при движение със спускане. За състезателните натури автоматиката отчита стила на каране, а допълнително работи и добре познатият +/- режим на ръчно единично превключване.
    Наред с всичко останало Volkswagen определя за своята DSG 20% по-нисък разход на гориво в сравнение със стандартната автоматична скоростна кутия.

18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@Tommorow - да , наистина си прав !
    Автоматиците които съм карал са от старите хидравличните.
    Не съм сядал на нов автоматик с два съединителя и идея си нямам там !

Ето така обичам да ме оборват !

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 168
    Последно: 08-06-13, 14:24
  2. Резултати от тестове с Prime95
    От InternetZombie във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 11-11-10, 19:42
  3. Отговори: 10
    Последно: 27-04-09, 21:30
  4. Haier HSU-09H03/R2 - въпрос за икономично ползване
    От ozonbg във форум Климатици Haier
    Отговори: 15
    Последно: 14-12-08, 22:39
  5. Отговори: 9
    Последно: 02-07-06, 21:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе