Вижте резултатите от анкетата: Коя според вас е причината за това което се случва по пътищата на страната ни ?

Гласували
238. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Много ясно - манталитета ни.

79 33.19%
  • Лошите пътища , недобре направената липсваща понякога маркировка , пътни знаци и въобще организацията на движението изнервящо водачите пр

47 19.75%
  • Недобре направен закон за движение по пътищата и калпав правилник за приложението му.

17 7.14%
  • Липсата на всякаква заитересованост от страна на държавните институции от 89 -та година насам довела до създаването и утвърждаването на дне

38 15.97%
  • Корупцията в МВР и в частност КАТ , водеща до заключението "какво толкова плащам си 20 лв. и си карам пак"

57 23.95%
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 96

Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

Всички кампании с призиви са празна работа.
    Не е лошо абсолютно всички шофьори (не само новите, а всички) да минат някакъв строг и специализиран психо-тест, който ще отсее нерваците, голфаджиите и склонните към самоубийствени рискове. Това съчетано с тест за интелигентност и някакъв праг над който ще се дава ОК за годност за шофиране.
    Това може да изглежда смешно, но не е шега работа че малоумници създават страхотни рискове по пътищата, също и такива катастрофи. Те сами да се трепят - ОК, но в повечето случаи те остават невредими, а пращат на оня свят по 2-ма 3-ма наведъж от другата кола.

2.  

3. Тук е от
    Dec 2004

@Lupus
    По днешния закон (не знам от кога е), за да си извадиш свидетелство за управление на МПС трябва да предатавиш копие от диплома за основно образование или последваща.

@FearMe
    @Pimpirlit е прав - софиянци така си карат. Ще ти кажат, че е така, защото е натоварено, пълно с дупки, няма места за паркиране и още куп "оправдателни" причини. Този начин на каране става ежедневие и после навик. И все така си караш, независимо къде. И се размазваш някъде рано или късно.

4. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Мисля че главно нашия манталитет и корупцията в КАТ са проблема и по-малка степен състоянието на пътищата. За психо-тест не знам колко ще свърши работа защото и аз съм минавал такъв а заедно с мен и всички други които се явяваха. Бях чел за Китай че там автобусните шофьори минавали курс по религия за да опитат по някакъв начин да им повлияят на чувството за отговорност и да не карат като бесни дяволи. А докато станем като европейските страни много много вагони фасул ще трябва да изядем.

5. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Попадал съм в задръстване неделя следобяд 20 км преди Мюнхен - всеки си чака кротко без да се чуват клаксони и викове, дори и когато в някоя лента се отвореше празнина нямаше терикати, които да бързат да се шмугнат и да дръпнат някой метър напред. По едно време гледам в огледалото - зад мен полицейска кола включила бурканите, но без сирена и кротко чакат да ги видя и да им дам път. Попадал съм в задръстване и преди Атина, пак неделя следобяд - е такъв хаос не съм могъл да си представя - клаксони, викове, сирени, профучаващи мотициклети... Страшно! Та хора - от манталитета ни е!
    В същото време съм стъпвал на зебра пред наближаващ автобус в Палма, онзи ще залепи хората на предното стъкло, ама спира защото първо ще отнесе яка глоба, второ ако ме удари ще лежи на топло - такива съм им законите.
    Ако тук има сериозни наказания и органи следящи за спазването им - може и да се подобри положението.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Shturak
    ...
    @Pimpirlit е прав - софиянци така си карат...
    Както се казва в една реклама - "Ееее... не всички!"

7. Тук е от
    Dec 2004

Дума да няма - прав си. Има и то не малко, хора спазващи правилата и съобразяващи се с пътната обстановка.
    Но те не попадат в дискутираната до момента група

8.  

9. Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    това, което съм се постарал да опиша е точно "НА"

демек, "аз съм велик, аз съм от софия, в момента съм на село (варна, пловдив, чепеларе...) и всички са длъжни да се съобразяват с мен"

както и да е, да не разводняваме темата, просто споделих наблюденията си за най-фрапантните участници в движението....
    Въобще не съм съгласен с теб. Аз съм от София, тук съм роден и като дете, преди 20-25г не си спомням да е имало такова нещо ВЪОБЩЕ, а кола сме имали моето семейство винаги.

Вярно е, че сега се кара така тук(както описваш всеки ден го изпитвам), а и не само тук(бях преди наколко седмици във В.Търново с колата и си карах бавничко и внимателно, все пак не познавам града и то не бяха клаксони, псувни...), но това го отдавам на много причини и една от които е че в София, след 90-те дойде да жевее цялата измет от БГ. Качили се на таратаките си(някои забогатели и на хубави коли), надули чалгата и... сме безсмъртни разбираш ли.

Друга причина е че хората и колите станаха хипер много. Съответно задръствания, изнервени хора...

Според мен основната причина си е точно манталитета. Както искаш го наречи - "голфаджийски", "цървулски" "селски" "софиянски" , "чалгаджийски" и т.н. в КОМБИНАЦИЯ с безнаказаността и простотията(като си прост се мислиш за безсмъртен).

Аз лично карам много по-внимателно като отида в друг град, 1-во защото не го познавам(имам силно изразено чувство за самосъхранение и не ми се иска да катастрофирам някъде), 2-ро защото местните КАТ-аджии като видят софийски номер и са доста "по-обективни". Така че има и "софиянци" и софиянци, има и "селяни/цървули/простаци" и любезни и вежливи хора от село Така че мисля че ОБОБЩЕНИЯТА никога не са общовалидни

Поздрави и но-офенс 'дето се вика

10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

none taken

11. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Според мен проблем е малко по-различен. Движението в София, както и това във Варна през последните 2-3години, и особено през лятото, предопределят един малко по-друг начин на каране, който неможе да се види на много други места по света В тоя ужас или оцеляваш или загиваш в някое задръстване. Та в един момент хората се научават да карат по този определен и не много правилен, може би, начин и си свикват с него. И като отидат в някой по-малък град, по-предпазливите от тях (като мен) си карат спокойно и внимателно, но на някой изглежда неим прави впечатление че са сменили обстановката, пък може и да не им пука, и продължават в същия дух, който за атмосферата на малкия град е стресиращ. Още по-страшно става когато някой пич от гореспоменатия малък град се изтърси в центъра на града в голямото задръстване и си кара по неговия си спокоен начин, който естествено изнервя всички останали, което пък си води до простотии и изблици на нерви.
    Просто правилата на играта са различни....

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. З

Не съм съгласен Руси . как да го кажа
    Има кретени до абсолютния максимум

Пример :
    І днес един кретен реши че може да кара и си кара "НАИЗУСТ"( - т.е не гледа знаците ами разчита на изкривената си памет от преди 2-3 г. )- Кръстовището е на Мария Луиза и Антим Първи - та там сега направиха 3 платна - едно за направо ( по средата ) и две за по всяка посока , изрично са указани със знак и си има и светофарна дясна секция за това .
    Та този кретен реши че това е за направо , щото балъците правим колона в средната лента , и като си усети грешката ( 4-а го напсуваха ) той реши направо да тръгне и да свие в най-дясно и то начервено. резултата - Военен Зил намаза заден калник на Голф. Нарочно отбих и дадох показания на полицаите - а оня ме молеше да не говоря . Казах му че такива като него трябва да останат без книжки и си дадох показанията. Оказа се че е с два акта та му честитиха за 6 м напред без книжка !

13. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    ще ме извиняват всички потенциално засегнати, но ще споделя скроимните си наблюдения на пътя. измежду всички нарушители, опасни шофьори и т.н. се открояват 2 основни групи (колкото и клиширано да звучи):

1. "голфери". скътали 3-4К, взели 1.8л и "напред!". двигател 1.8 прави тази сапунерка ракета - голямо ускорение, маневреност и самочувствие за "need for speed" на hard. и понеже е малка ги изкушава да се шмугват навсякъде. и го правят. на тях майната им - решили са да се трепят, да го правят. но , ако обичат - в стълба, не в мен

2. "софиянци на село" (под село да се разбира всяко място, което не е софия, и не е мястото, откъдето е родом . единствените, които минават на червено. за тях Законът за движение по пътищата е с пожелателен характер, а не задължителен. минава се на червено и когато кръстовището е празно, и когато е претъпкано. за предпочитане, наляво - чрез престрояване от най-дясната лента, и надясно - от най-лявата. лявата лента е направена за балъците. истинските "софиянци на село" изпреварват с 200 в дясната. никой да не се осмелява да минава и да отнема предимството, което въпросният субект има... слизайки от тротоара, където е паркирал, препречвайки 2 ленти от движението

може аз да съм карък и само аз да попадам на такива. може в софия да са образцови примери за разумно шофиране, но тук е Варна... село някакво си... тук трябва да гасим колите, когато покрай нас минава "негово височество". между другото "негово височество" мина покрай мен миналата седмица - караше някакъв мерцедес. святкаше ми отзад, без да обърне внимание, че и вляво, и вдясно има колона коли, ограничението е 50, а ние и без това се движехме с 80.. на него му е бавно. ааа, и вчера го срещнах пак "негово височество". този път беше с някакво ауди.. свали прозореца и се разкрещя на някакъв, който се беше осмелил да се престрои в неговата лента, нищо, че разстоянието беше поне 20 метра....
    Да ме прощаваш, но по субективно (и тенденциозно) мнение не бях чел отдавна.... крещящо...

Първо, категориите са доста повече от изброените от теб. И не са в полза на вас.

А, да уточня - не оправдавам в никакъв случай тъпаците с лъскави возила, които карат сякаш пътя е техен.

Между другото, да си забелязъл, че много провинциални мутри карат със софийски номера? (защо ли?)

Второ, Навсякъде из страната съм срещал безумно и некадърно каращи шофьори. Имного по-често там се среща шофиране след употреба на алкохол, и абсолютно неспазване на знаци! Каране като че сме сами на пътя, знаци няма, другите участници на пътя трябва да предугаждат нашите намерения... какво толкова направих, че завих без мигач? Там всичко се случва доста по-бавно в сравнение с улиците на София.

С един няколкодневен курс , изкаран в малък град с един светофар на центъра и едно кръгово, не се става шофьор! Имам доста километри зад гърба си (над 800 000км) и това ме кара да кажа всичко това. Като те возят, не е същото...
    Пресен пример от преди няколко дни - между министерски съвет и президентството пернишки ром със сапунерка се заби в джип на една банка... естествено не е видял знака! Естествено... що трябва да гледаме... язе си карам, другите требе да ме виждат и да ме пазят!!!!!

В заключение - некадърни и ипасни шофьори има НАВСЯКЪДЕ ! И в София, и въвъ Варна, и...........

А по отношение на школовката - ако караш добре в София, значи можеш да караш навсякъде! Просто нямаш избор....

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Вярно е това, че софиянци в провинцията шофират по-намахано от местните шофьори. Софиянец види ли пролука в колоната - бърза да изпервари и да се намести в нея. Възможно е това да е от тренинга на големият град, но не изключва и доза кофти манталитет. За пример отново давам европейските пътища - и там виждаш коли с номера на местните столици, но го няма това бързане и нахалстване. Като че ли софиянеца държи да се изфука с бърза кола и оправност в маневрите - че може да се намести на една кърпичка място между две коли.
    Разликата между каскадьорите от провинцията и софиянци, е че първите предприемат по-безразсъдни маневри сякаш са дрогирани, а вторите - не толкова безразсъдни, даже добре премерени, но пък нахални и с това късат нервите на останалите

16. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Ясно е, манталитета +. Абе казвах вече аз, че WV Golf и Audi ( all makes ) трябва да бъдат спрени за внос или под разрешение от комисията за възможна двойна употреба, ама кой да ме слуша Вземи оръжията от ръцете на децата и ги остави да си бият шамари

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

А по отношение на школовката - ако караш добре в София, значи можеш да караш навсякъде! Просто нямаш избор....
    Така е! Самия стил на каране в София те кара да се приспособиш към него. Просто няма как да играеш водна топка в басейн с крокодили, ако не си и ти като тях. Аз лично правя по 50-100км на ден в рамките на идеалния център и твърдо се придържам към две правила:
    1. Бъди предвидим за другите участници в движението и предвиждай техните действия.
    2. Остави "джигита" да си троши главата. Няма никакъв резон да се състезаваш с него или да му пречиш на глупостите. Понякога Господ си върши по-добре работата от КАТ.
    А иначе си е съвсем нормално да се кара по Цариградското в най-лявата лента със 100км/ч "на една кола разстояние".

18. Member
    Тук е от
    Jan 2002

не съм много съгласен с това, че софиянец извън софия кара като кретен. човек като си е идиот си е идиот навсякъде. не съм от софия, но съм забелязъл доста софийски шофьори на Ауди и Голф, които карат нормално из "провинцията". ако човек има малко акъл, ще се старае хем да си спазва правилника, хем да кара внимателно, хем да се приспособи към местния шофьорски манталитет. специално в Русе, откъдето съм, шофирането изглежда доста лесно, но на практика изобщо не е - пешеходци пресичат на червено или където им падне, хиляди еднопосочни 20-50 метрови улички, и "другоселците" не знаят коя да хванат и не знаеш коя къде ще те отведе...
    лично аз си спазвам почти стриктно правилата, по главната причина, че не ми се дават пари на КАТ-аджии!
    според мен проблема идва от корупцията в КАТ. ако нашите ченгета бяха като ония по Реалити ТВ, с камерите в колите, май ще сме по-добре...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Войната по пътищата
    От roumen68 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 52
    Последно: 27-09-08, 10:44
  2. Годишнина от смъртта на Висоцки
    От tali във форум Коментирай новина
    Отговори: 0
    Последно: 25-07-08, 11:57
  3. Отговори: 12
    Последно: 06-06-06, 00:56
  4. Отговори: 8
    Последно: 01-09-05, 10:11
  5. "SAW" - Игра със смъртта
    От IvO™ във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 13
    Последно: 18-03-05, 17:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе