Вижте резултатите от анкетата: Одобрявате ли бунта в Катуница срещу циганските безчинства?

Гласували
81. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да, напълно - писна ми!

67 82.72%
  • Не, нещата трябва да се решават на политическо ниво.

5 6.17%
  • Не, това е работа на правоохранителните органи.

7 8.64%
  • Не ме интересува.

2 2.47%
Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 109

Бунта в Катуница - началото?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Re:Бунта в Катуница - началото?

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    От всичко написано в тая тема, най-много ме потресе изказването на Саркози публикувано от Tomorrow.
    Та нали всички тук в България досега смятахме, че именно Европа ни натиска да прекаляваме с толерантноста към циганите и да търпим тяхното антисоциално и криминално поведение !!!???
    Прав си е Саркози ама и не е много прав, в исторически план. Не би било лошо при някое друго такова изложение някой да му припомни и защо всичките цигани са сбрани по нашите територии, щото ако трябва да бъдем справедливи би било добре да си ги "шернем" солидарно и всеки да си ги интегрира самостоятелно. Щото ето как ги е интегрирала Европата...

"През XIV в. в централна Европа, а след това и в цяла западна Европа проникват цигански вълни. Те се превръщат в постоянна грижа и заплаха за установения обществен ред. От непрестанните набези на бездомните пришълци страдат не само феодалните владетели, но и крепостните селяни и градски еснафи. Спонтанно възникналите изстъпления станали повсеместни, като в тях се включила и католическата църква. През цялата си история циганите , проникнали в западната половина на Европа, са подлагани на жестоки гонения, експулсиране и съпътстващите ги наказания и мъчения - от убийства, каторга до разпъване.

Средновековните хроникьори списват циганите като най-долни същества, по-скоро животни. Това убеждение в съзнанието на обществото се превръщат по-късно в закони, които остават непроменени дори до средата на XX столетие. Свиканият през 1496, 1497 н 1498 г. в Ландау и Фрибург, Райхстаг обявява всички цигани за престъпници, турски шпиони, и приносители на чумата. Обвинени са в грабителство, магьосничество, отвличане на деца.

Император Максимилян І наредил те да не бъдат търпяни на германска земя и разрешава избиването им. В Саксония, електорът Георг ІІ издава декрет за смъртно наказание на всеки заловен циганин. През 1721 г. император Фридрих Вилхелм І наредил всеки хванат да бъде обесен. Обесването през ХVІІ век било популярно в чешките земи, Бохемия и на други места. В 1504 г.

Луи ХІІ заповядва изгонването им от Франция. През 1539 г. Франсоа І отсъжда да бъдат обесвани, а след 1647 то се замени с каторга. От 1716 до 1721 г. циганите в Лотарингия са подложена на опозоряване, жигосване и изгонване. В Холандия през 1525 г. Карл V издава едикт за бичуване, жигосване, изгонване и изпращането им в каторга. По-късно (ХVІІ-ХVІІІ в.) войската е извършила ужасна сеч, а и на всеки друг е разрешено да ги убива. Това довело до пълното им изчезване.

В Австрия ловците на цигани са получавали парични и материални награди. В Швеция след 1637 г. с кралска заповед циганите са изгонени, а ако някой е останал - разстрелван. Чак до 1954 г. са били в сила разпоредбите на Крнстиян V (от 1687 г.,) за изгонването им, а главатарите - екзкекутирани. В Дания Кристиян ІІІ издава през 1563 г. заповед ца изгонването от кралството на циганите, а при залавяне на главатарите - екзекутиране. Заповедта се повтаря през 1643 г.

В Швейцария от началото на ХVІ до края на ХVІІ в е организиран лов на цигани по територията на цялата конфедерация. В 1723 г. управителят на Берн нарежда на населението залавяните цигани да се осъждат на смърт. От втората половина на XVI до началото на ХVІІІ в. католическата църква се откроява с особена активност срещу циганите - най-вече в Италия.

В резултат на гоненията и убийствата вършени съвсем"законно и официално",по-голямата част от оцелелите цигани се връщат на изток в граничните райони между християнските държави и Турската империя.

В завладените през Втората световна война от Германия страни вермахтът, СС и Гестапо предприемаха системно изтребване на циганското население. Далеч преди това обаче през 1905 г. в Бавария е проведено преброяване на циганите и номадите. С твърдението, че те представляват “напаст”, за проявите на която следвало да се информира създденото в Мюнхен прз 1899 г. специално бюро. В 1926 г баварският парламент приема закон за борба срещу циганите, номадите и лентяите, а от 1928 г. те са поставени под строг полицейки контрол. В лагерите в Дахау, Аушвиц, Биркенау, Бухенвалд са ликвидирани повече от 500 хиляди цигани.

Депортирането на българските цигани в германските лагери на смъртта - наред с това на евреите, е предотвратено от мащабното противодействие на обществеността. Това днес е напълно пренебрегнато и не само неоценено, но използвано срещу българите."

2.  

3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

3. От днешна дата, никаква толератност по отношение на циганските криминални прояви. Имам предвид онези прояви, които досега са подминавани и не са хващани - дребни кражби , измами със социални помощи
    Митко...искам само да чуя идеята ти какво правиш с хванатите дребни мошенници? Искренно се надявам да не ги пращаш в затвора? Щото там човекодена е по-скъп от този на децата в училище и не ми е ясно откъде ще намериш пари първо да построиш достатъчно затвори, второ да хрантутиш циганите в тях.
    Другия вариант - на бесилото на площада и рязане на ръце за кражба... несериозно е да го обсъждаме и не мисля,, че ти минава през ума.
    Третият вариант - трудова повинност... направо не мога да си го представя. Циганин да работи - бива ако е между други. Ама само циганска бригада - фантастика.
    Предполагам имаш наум друг, разумен вариант след като смяташ, че това е най-адекватния начин за действие?
    Отдделно не разбрах защо се прие, че Европа ще ни позволи подобно развитие... Едно изопачено иззказване не променя позициите на ЕС.

4. Member
    Тук е от
    Feb 2005

Много интересно четиво, Tommorow. Много!
    Просто културните и социалните различия са огромни. И не зная дали някога ще бъдат преодолени. За тия хора понятието "Частна собственост" е почти нищо незначещо. И съответно да вземат нещо, което им трябва или им е харесало за тях е в реда на нещата. Може би в Индия това е в реда на нещата, но в Европейската цивилизация...
    На мен ми прави обаче друго нещо впечатление. От шест-седем века са изолирани от родината си. Живеят в сравнително малки общности. Обаче явно родовата им памет е толкова силна, че живеят по начина и с разбиранията си от столетия.
    Решението, питаш Крис?
    Мисля, че то може да е само едно единствено Образование на децата от циганските гета. Образование! Знам, че това звучи също почти фантастика. Но хубавото е че е "почти". Да вкарваме в затвора циганин вече е действие постфактум. Коня е отишъл в реката вече... Пък и... Знаете ли, че сред общността да си лежал в затвора е престижно? За какво наказание говорим тогава? Но ако на децата се даде образование, тогава сами ще могат да преценят кое е за тях. И вече тогава от нас ще се изисква истинска толерантност да им дадем шанс да се измъкнат от средата си.

5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    Митко...искам само да чуя идеята ти какво правиш с хванатите дребни мошенници? Искренно се надявам да не ги пращаш в затвора? Щото там човекодена е по-скъп от този на децата в училище и не ми е ясно откъде ще намериш пари първо да построиш достатъчно затвори, второ да хрантутиш циганите в тях.
    Другия вариант - на бесилото на площада и рязане на ръце за кражба... несериозно е да го обсъждаме и не мисля,, че ти минава през ума.
    Третият вариант - трудова повинност... направо не мога да си го представя. Циганин да работи - бива ако е между други. Ама само циганска бригада - фантастика.
    Предполагам имаш наум друг, разумен вариант след като смяташ, че това е най-адекватния начин за действие?
    Отдделно не разбрах защо се прие, че Европа ще ни позволи подобно развитие... Едно изопачено иззказване не променя позициите на ЕС.
    Аз от много време считам, че е възможно някой институции да не си вършат работата не защото всичките хора вътре са корумпирани и не искат да я вършат, а просто защото работата е много и ресурсите на тези институции не стигат.
    Та така, ако работата е много, а парите малко, значи ... работата няма да се свърши или поне няма да е както трябва. Или пък трябва да се доналеят пари за да се свърши както трябва.

А от разните досега наливани пари за "интеграция" - убеден съм за себе си, че до обикновения ром от гетото не е стигнала повече от една стотинка от всеки налят лев. Всичките пари са отишли в удобните цигански фондации и цигански барони. Загубена кауза е по тоя начин да станат нещата. По-добре с тия пари да се направят (например) нужните затвори.

ПП. За образованието съм съгласен по принцип.

ПП2. Изказването на Саркози наистина било партенка. Браво на този който го е съчинил, даже срам изпитах докато го четях.
    (copy/paste)
    ♣ Условия за ползване
    Всичко написано на тази страница е художествена измислица ...

6. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    @lazarus18 - и ти ли Бруте? Абе това от христослав да не е заразно? Някаква форма на ешерихия коли подозирам? Вземи прочети пак "хронологията на събитията" и кога се включват "разните други субекти" Ето ти хинт: https://www.youtube.com/watch?v=OiJAxfFocKk#
    Моите "съболезнования" за това, че "лумпени" са смутили работния ти ден и са викали пред офиса ти, но сигурно си даваш ясна сметка, че с недоволството си демонстрираш типичния български непукизъм който ни доведе до тук. Извинявам се от тяхно име и ако имам възможност, но нямам, бих ги посъветвал следващия път да минават по терлици покрай теб в гробна тишина. А пък и " циганите на сапун " си е покана за баня. Да се поизкъпят малко.
    И от този материал и от други подобни се вижда, че много от активните хора не са местни. Бил съм в това село и 200 младежа накуп няма.
    Колкото до спокойствието ми, не мога да приема факта, че примерно заради 20 човека, решили че горивото им било с 10 ст. по-скъпо отколкото те си го представят, да блокират цялото движение на милионен град.
    Три пъти се събираха по 20-30 коли.

7. Member Аватара на p0ckata
    Тук е от
    Apr 2009
    Живее в
    Варна

Има няколко лафа "Общо взето всичко общо е взето" " Умиране има отърване няма" в нашата държава оправия няма да има така ги виждам аз нещата.

8.  

9. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Хо-хо-хо, това с циганското образоване си е гигантски оптимизъм. И как да стане реалност, като доста от белите пичлемета, които уж ходят редовно на " даскало" не знаят да напишат името си правилно. Ако изобщо държавата има някакъв ресурс, бих предпочел да се налее допълнително мозък на моето лапе. За цинго стига да му се осигури някаква работа за да не мисли за глупости; да няма аванта от никъде, така че ако не бачка да стои гладен, на тъмно, без вода и храна; ако престъпи закона - безплатен труд, затвор. Може бонус - безплатни презервативи. Ама те трябва и да се изполват, колкото и да не са свикнали да го правят. Трябва да има някакъв контрол и на раждаемостта, само дето не виждам как може да стане. Определено хората гледат да си наваксат заради спада в бройките им през минали векове
    Тъй като гледам май и аз прекалих с благопожеланията.

10. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

А от разните досега наливани пари за "интеграция" - убеден съм за себе си, че до обикновения ром от гетото не е стигнала повече от една стотинка от всеки налят лев. Всичките пари са отишли в удобните цигански фондации и цигански барони. Загубена кауза е по тоя начин да станат нещата.
    То ако трябва да бъдем честни всички пари от европа, за цялото наше евроинтегриране не достигнаха до нито един обикновен гражданин, а облагодетелстваха върхушката. Аз имам много познати, но нито един получил пари по каквато и да е програма.

Да и аз установих, че изказването на Саркози е партенка, но това не променя контекста на нещата. Всъщност то звучи толкова откровенно и правдоподобно, че не поставя под никакво съмнение написаното. Вероятно ако Саркози го прочете, ще сложи подписа си под всяка дума, щото точно такава е картинката.

@калчев - тотално недоверието в образованието виждам и сред нашите бледолики деца. А и няма как да е друго след като 22 години живота вече ежедневено показва, че у нас не е необходимо да си образован за да успееш. Идеалите вече са следните: от всяко момиче - фолкпевица, от всяко момче - мутра, делавераджия и играч. А и как да е друго след като хора с по едно две висши продават обукви или зарзават на пазара? А малкото "щастливци" работещи по специалността го правят за мизерни пари, с които едва си плащат комуналните услуги.

11. Member
    Тук е от
    Feb 2005

Няма как държавата или някой частен предприемач да даде работа на циганин просто защото е циганин - без умения, без образование... Ако ти на твоето дете можеш да издърпаш ушите и трудно или не да го заведеш на училище, то за родителите на циганчетата не им дреме дали чааветата ще ходят, ако не получават девиденти от това.
    Цялата идея е да бъде прекъсната връзката между поколенията, колкото и гадно да звучи. Тази връзка, която прави от някое малко цигане или булка на 13 или затворник на 18, после на 21, после на 25, после на 32 после на 35 и така с леки прекъсвания до пенсия...

12. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Chertoianov
    Решението, питаш Крис?
    Мисля, че то може да е само едно единствено Образование на децата от циганските гета. Образование!
    Точно. Затова казах, че циганите ще продължат още дълго време да са... цигани. Решението наистина е образование и се базира на дългогодишен процес и интеграция. А не както иска Митко властта да се откаже от всякакви опити за интеграция.
    Много е интересна настоящата ситуация, наистина има две лица - бунт срещу циганите и съвсем друго - бунт срещу мутрите новобогаташи.
    В последните постове залитнахме изцяло на първата тематика, а тя е с по-неясно решение от втората...

13. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Chertoianov
    Няма как държавата или някой частен предприемач да даде работа на циганин просто защото е циганин - без умения, без образование... Ако ти на твоето дете можеш да издърпаш ушите и трудно или не да го заведеш на училище, то за родителите на циганчетата не им дреме дали чааветата ще ходят, ако не получават девиденти от това.
    Цялата идея е да бъде прекъсната връзката между поколенията, колкото и гадно да звучи. Тази връзка, която прави от някое малко цигане или булка на 13 или затворник на 18, после на 21, после на 25, после на 32 после на 35 и така с леки прекъсвания до пенсия...
    Има, имааа. Ако не му намериш работа, ще трябва ти да го хрантутиш. Кой мете улиците и изхвърля сметта ? Младите мургавелки лятото обслужват шофьори и чужденци малко след като се излезе от родния ми град - хем услугата ефтина и достъпна, хем като набавят пари за племето, способстват за намаляване на кражбите или май само за увеличаване броя на населението. (Забелязъл съм, че нашенските черни жрици са като магнит за турските турци.) С малко повече креативност, мъжете може и по строежи да се наместят, с курс да се научат на нещо елементарно, например да управляват нещо малогабаритно - я за нивата, я за някъде другаде ( само не на улицата ) Ето - заводи за преработка на отпадъци ще има - е това направо си е тяхната стихия :rolleyes: Некфалифицирана нископлатена работа само да искаш. Е, ще трябва да има проверки по няколко пъти на ден за липсващ инвентар, но за сметка на това, дръзналият да рискува " смелчага " ще си има ефтина работна ръка, което не е никак малко.
    Ето една малка нововъведена хитринка, която показаха по ТВ - който не си пусне мангалчето на училище - ''кръц'' на част от помощите или детските надбавки май беше. Циганките бяха в шок - такава трагедия Ето, малко трябва да се помисли разумно и нещата не са толкова безнадеждни и всичко може да мине мирно и тихо. Искат се постоянство и иновативни ( поне за нас ) подходи. Където трябва - камшик, другаде - морков и най - важното нищо дарум. Просията трябва да стане углавно престъпление, без значение кой я извършва. Тя май си е незаконна по принцип, ама отново трябва да товарим претрупаните с работа отрудени полицаи и с това.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Feb 2005

Посочваш идеален начин да се капсуловат още повече...

16. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Много ми се иска, тези които дават рецепти, как циганите да си изкарват хляба, поне за седмица да се превърнат на цигани, и да тръгнат да търсят работа, за да видят как ще ги посрещнат, независимо какво образование имат.

17. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от fbr
    Много ми се иска, тези които дават рецепти, как циганите да си изкарват хляба, поне за седмица да се превърнат на цигани, и да тръгнат да търсят работа, за да видят как ще ги посрещнат, независимо какво образование имат.
    Точно затова има програми за интеграция.
    По начина, по който се изказваш личи, че си навътре в проблема. Би ли споделил тогава, каква ще е реакцията на цигани при подобна хипотетична ситуация:
    По програма за интеграция се отделя нива 1000 декара с картофи. Предлага се на цигани да я обработват качествено срещу една разумна заплата от... да кажем 300лв чисто, около 400лв с осигуровките. С тази заплата, като не малко други българи, циганина трябва да си плаща наем в общежитие, да кажем 100лв например, всички комунални сметки - да кажем 50лв и му остават 150лв или по 5лв на ден за ядене и изхранване на детето. Ситуация, стандартна за немалко българи.
    Ха сега кажи ми - колко цигани ще приемат подобно предложение / интеграция и защо по дяволите след като не приемат ще продължат да мърморят, че няма работа за тях!!!
    Щото манго какво иска - без образование, малко работа за много пари. Е няма да стане - ще се наложи няколко поколения подред да си скъсват гъза за минимални пари ако искат някога да се превърнат в нормални европейски люде.

18. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Част от тях работят подобна работа, че и за по-малко пари от посочените, но подобни работни места, с коректни работодатели, са доста оскъдни по местата където живеят ромите. Познавам случаи в които ромите работят почти за без пари, за някой като Цар Киро, който ги държи в подчинение по неведоми пътища. Не съм толкова навътре в нещата, колкото предполагате, но имам опит, като представител на малцинство (с висше образование), който се опитва да постигне нещо, не толкова амбициозно. Повярвайте ми, не изпадне ли в такава ситуация, представител на мнозинството, няма как да изпита, това за което говоря.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Нещо от началото на XIX век
    От MitkoS във форум Логически задачи
    Отговори: 5
    Последно: 26-07-08, 20:41
  2. Отговори: 2
    Последно: 15-04-07, 12:25
  3. Питон началото
    От homeoflove във форум Програмиране
    Отговори: 2
    Последно: 05-01-07, 12:14
  4. Началото на края
    От gkirev във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 26
    Последно: 03-08-03, 22:54
  5. Отговори: 19
    Последно: 05-04-02, 12:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе