Във века на интернет и цифровите комуникации, да кажеш, че не можеш да упражняваш контрол, е смешно.
Във века на интернет и цифровите комуникации, да кажеш, че не можеш да упражняваш контрол, е смешно.
Като няма воля за контрол е все едно в кой век си.
По електронен път засичат на баща ми някаква грешка в някакъв код/число и му спират пътеката на реално излекуван човек в болницата, а в същото време в съседна частна болница израждат близнаци на 70 годишен старец и получават пари за това /образно казано/.
В момента от определени частни болници се точат стотици милиони откасата и те съществуват единствено с тази цел. Никой не смее да разбута тия лайна и това е основния проблем за момента в здравеопазването. Плюс закриването и преструктурирането на стотина излишни болници.
Ето как става - влизаш за нещо дребно, а по документи те лекуват в КОМА...защото НЗОК плаща повече.
Болница в Лом отчита 65 пациенти в кома, 11 болници в София - едва 190 - България - Общество - Vesti.bg
Включване...
Половината неосигорени мангале.......тук през 2/3 дена измираме..да знаете и еффекти от закони проверки няма.
Тая дьржава е на пропадане а докторите от край време правят бизнес с здравето на хората/клиенти/.
Ами то здравеопазването си е бизнес,не е самодейна или социална дейност!...........Е,мангустите я имат за социална,но това е друга тема!В цял свят медицина се прави не с пари,а с много пари!...Добрата медицина!И съвсем му отива на един доктор да кара Мерцедес,не на голобради хлапаци по на 20-22 години!......
Той като си имах доста работа със здравната система миналата година да споделя мнения.
Има много болници, особено в София, които са една до друга. Опитват се да правят всичко, но качеството на обслужване и апаратурите им не отговарят на амбицийте им.
Ние всички плащаме за тези болници и ресурса от държавния бюджета се разхищава за количество, вместо за качество. Реформата трябва да е насочена към специализирането на държавните и общински болници към специфични заболявания. Особено в големите градове, с много болници. Това си е лично мое мнение.
Качествен контрол от обслужването липства. Всичко е до късмет и връзки. Има светстни доктори, сестри и санитарки има и пълни некадърници и боклуци. И ние всички плащаме 4% от БВП за такава нереформирана система. След като те изпишат трябва да има начин да попълниш проучване за качеството на престоя ти, на персонала, както и как може болницата да се подобри според вас.
Неплащането на здравни осигуровки трябва да се наказва с административни санкции - ако получаваш помощи да се спрат, да не можеш да си подновяваш документите , ако дължиш пари на касата и т.н. Идеята е да изгубиш правата си като гражданин (да гласуваш), докато не се издължиш.
За да имаме добро здравеопазване, трябват много пари, но също трябва да се харчат разумно и всички да си плащаме осигуровките!
Вземам повод от думите ти за осигуровките. Здравната реформа трябва да започне точно от тях! От това как се събират и как се харчат.
В момента те се събират като "здравен данък" и се изливат в една каца без дъно. В нея никой не знае какво се налива и за какво се точи. Нашата здравноосигурителна система е безкрайно солидарна - този който плаща, не знае ако се наложи какво ще получи, но този, който трябва да плаща, а не го прави знае, че ще получи. Здравната каса е като селска курва - дава на всеки, който и поиска. Да не говорим за наглости от сорта да вземеш един милиард от резерва на касата и да го налееш в продънения си бюджет.
Личното ми мнение е, че солидарност трябва да има, но с определена мярка, постигната с консенсус в обществото. Останалите средства трябва да се събират в така наречената "Семейна здравна сметка". Какво имам в предвид?
Да речем, че от внасяните от мен и работещите членове на семейството ми здравни осигуровки се отделят 20% за солидарния здравен фонд. Останалите пари влизат в една обща сметка на семейството, която може да се ползва само за здравни нужди - прегледи, изследвания, лечение, операции, лекарства и т.н. В кръга на семейството влизат - двамата родители, техните живи родители (ако живеят в това семейство) и децата им - въобще членовете на така нареченото "домакинство" Семейството във всеки момент знае кой колко внася в тази сметка, колко има натрупани там и взема решение как да се харчат. Медицинските услуги са остойностени и се знае точно кое колко ще струва предварително. При една такава система ще има и отговорност и контрол. Сметките на семействата са в здравна каса (не бива да е само една!), процента на разходите за обслужването на които е минимален и строго регламентиран. Здравната каса извършва разплащанията с лечебните заведения и гарантира, че парите не се харчат за други нужди. Парите от солидарния фонд също се обслужват от съответната каса и се дават за здравни нужди на ограничен кръг хора - инвалиди със 100% инвалидност, стари хора без близки и други подобни. Бързата помощ се поема от бюджета и министерството. Те поемат и лечението на редките заболявания, скъпоструващите процедури и лечението на деца в чужбина. Също така лечението на безплодие (инвитро процедурите) и социално значимите дейности - ваксини, имунизации, лечение на опасни епидемии.
За нашата незряла демокрация само това е начина за контрол!
Истината е, че много болници се създават (откриват) - частни - не за да служат на хората, а с единствената цел да източват едни готови пари от държавата.
Това нещо го бях видял в бивша Югославия/86-91г/=едно малко селце.Там хората си плащаха за да ги..
-пазят/полицията/
-малка болница с 2 линейки
-друга част от даньците им отиваха за пенсии на тях и родителите им
И по-време на война пак си бяха много по-добре от нас...и сега е така.В почти всяка кьща имаше трактор за работа и 2 гаража с коли, едната задьлжително за времето си Мерцедес 123
Много бавно реагират управляващите на предложенията ми във форума
Държавни служители ще плащат здравни вноски? - Днес.dir.bg
Борисов: Няма да покрием допълнителен дефицит в НЗОК - Днес.dir.bg
Само да те поправя, че получаваните от твоят познат медикаменти НЕ СА ЛЕКАРСТВА! - а само субстанции поддържащи живота му (не лекуват , от което следва че не са лекарства, а тези 168 000 лева са пари на вятъра). Тоест такива случаи не са за НЗОК - нямат лечение и е време НЗОК да вземе да спре да плаща за тях, защото нямат нищо общо със здравето.
Нищо лично, щях да го напиша за всеки един такъв случай..Познаваш ме![]()
Не ми се спори кое е лекарство и кое не (некомпетентен съм). Но съм чувал една приказка, че всяка отрова в достатъчно малка доза е лекарство и обратното - всяко лекарство като му превишиш дозата става на отрова.
Относно парите на вятъра - стигаме до въпроса, ако един човек редовно и почтено си е плащал здравните вноски години наред е след това е уцелил лошата шестица, има ли право на скъпи лекарства и продължителни палиативни грижи ?
Твоето мнение го знаем (куцото зад борда по най-бързия начин).
Моето мнение през тия две години не беше еднозначно и имаше един момент на съмнения относно кое е правилното. В момента обаче нямам съмнения - след като човека си е плащал в продължение на години здравните вноски, значи има право да бърка в кацата със здравната помощ. ... такива са правилата и закона, а също и идеята за солидарност. И разбира се, кацата не трябва да е съвсем празна.
Този пост е редактиран от klingonoid; 23-06-15 в 20:31.
klingonoid
За мен описаното от теб е просто още един начин за източване на здравната каса....Имам различни разбирания от твоите за живота, неговата цена, прилагането на евтаназията (по-подробно в две анкети малко по-надолу в списъка). Моето мнение е, че такива случаи не са за НЗОК, а за министерство на здравеопазването или социалното министерство - игла, спринцовка и 6 см2 морфин - свръхдоза. Много неща са изтървани за да се стигне до там - включително вина има и твоят човек.
Kasap - за 30г - над 15 000 лева
Всички политици говорят за здравна реформа, но вместо да я започнат от основата, започват от покрива и естествено всичко рухва...
Реално трябва да се започне със здравословно хранене и безопасни условия на труд и промяна в начина на живот. Тук държавата трябва да влезе във война с бизнеса:
- забрани употребата и търговията с всички вредни съставки в храните - разните му оцветители, овкусители, консерванти..., алкохола и цигарите.
- превантивни мерки като задължителни профилактични прегледи, но не от сегашният тип само с... измерване на кръвно, ЕКГ, тегло....което е просто отбиване на номера, а пълен комплект от изследвания(кръвна картина, скенер...днк маркери) така мнозинството от заболяванията ще се откриват навреме и няма да се стига до случаи, като описаният по-горе
- тотален контрол над условията на труд и налагане на нови стандарти защитаващи здравето на работещите и избягване на риска..
- увеличени здравни вноски за хора с наднормено тегло...и такива водещи нездравословен начин на живот
- промяна в мисленето на всички нас....
Този пост е редактиран от hristoslav2; 23-06-15 в 21:36.
Забравил си любимото "забрана/изкореняване на лоши гени" и съответното наказание за виновните
превантивни томографи, днк маркери и т.н.?
т.е. годишен бюждет = 7 милиона души по колко хиляди на калпак?
и аз обичам фантастиката, ама ....![]()