За 80л е 2,20ч при нагревател 2 kw,при 3kw 1,35ч.
За 80л е 2,20ч при нагревател 2 kw,при 3kw 1,35ч.
80л 3кW когато беше нов - за около час изключваше, сега му трябва час и половина.
Добре ти е бойлера.
Ама за час 15-65° С не ми се вярва./ 3kw нагревател/.
Все пак пишем и за 2kw нагревател.
Този пост е редактиран от Viking72; 29-06-18 в 22:26.
1вия ми бойлер Елдом изкара от края на 80те до 2006-7ма (4ма души)
Следващият Tesy избута от тогава та до миналата събота (3-5ма)
Сега отново взех Тesy поради ограничен бюджет и се надявам да изкара както предният... (3ма)
https://tesy.bg/produkti/elektriches...7-24d-c21-ts2r
(За София окръг, сравнително мека вода, но доста варовита...Бойлерите са все по 100л)
Здравейте! Прилагам снимки на бойлера ми Елдом, който вече е на 11 год.Досега не е имало проблеми с него. Това, което ме притеснява е, че стените отстрани са доста топли, нещо което не съм забелязал досега. Това опасно ли е?
Смятам да го сменям и имам няколко въпроса: с какъв водосъдържателтел да бъде - емайлиран или неръждаем, с механично или електронно управление? От прочетеното разбрах, че трябва да е керамичен нагревател /водата е мн. варовита/ Отново ще бъде Елдом. Моля за съвет.
Щом бойлера е в банята,защо питаш за електроника?
Неръждаема стомана е супер,обаче много от масовото производство се прави от тънка ламарина и дъна.
Вероятността да се спука на заварка,заради температурно разширение е много голяма.
А неръждавейка/бойлер/ да се прави по поръчка е много,много скъпо удоволствие.
Стига писа глупости за температурни разширения. Бойлер от това не се пробива, освен ако няма фабричен дефект-шупла на заварка. Водосъдържателите се пробиват отгоре, заради корозия от въздушната възглавница на върха. Горе остава въздух, който способства за корозията. Разширителни съдове и тям подобни се ползват в отоплителни инсталации, а не при обикновен бойлер за баня.
На въпросът на човека: Най-удачна според мен е комбинацията водосъдържател от неръждавейка и конвенционално управление без електроники. Това гарантира дълговечност, лесен и евтин ремонт при необходимост.
Като си спец?!
Я ми обясни дали бойлера е съд под налягане и дали се влияе от температура и налягане?
Това,че си елтехник,не значи че си разбирач -на система под налягане..
И каква корозия има при неръждавейката та протича?
Освен да кажеш дебелина на дъна и ламарина при неръждаема стомана при този бойлер,специалисте!
И как сухия нагревател решава проблема с котленият камък??
Трупа се на тръбата/нагревна повърхност/!
Този пост е редактиран от Viking72; 02-07-18 в 01:04.
Въпросите ти са нерелевантни за битов боѝлер. Ще ти отговоря само за котленият камък, за да не се чудиш. Сухият нагревател НЕ решава проблема с котленият камък. Предназначението му е друго. При мокрият нагревател, камъкът се трупа директно по тръбата на нагревателя и между нея и тръбата на терморегулатор/защита. По този начин се влошава охлаждането на нагревателя, топлоотдаването му, работата на терморегулатора. Терморегулаторът започва да вкл./изкл. по-често, докато накрая изключи термичната защита. Ако не се почисти навреме, нагревателят изгаря. Шумът който се чува при работа на нагревателя е от кавитация предизвикана от котления камък натрупан директно върху нагревателя. И при сухият се появява шум, но след доста по-дълго време, пък и котлен камък се натрупва по-бавно по емайлираната тръба на сухия нагревател, за разлика от медната или стоманена на мокрия.
PS: Като ме питаш дали битовият бойлер е съд под налягане, отговори си на въпроса защо не е СПО и не е под надзора на ДАМТН.
Друго предимство на керамичният нагревател е по-лесната смяна, ако се наложи. Няма нужда да се точи бойлера. Иначе, моят бойлер беше с електронно управление и го смених с механично. И никога не съм усетил нуждата от електронното управление. За мен е излишна екстра. Особено пък WiFi на бойлера.
em-em, защо бойлера е в такова състояние? От влагата в банята ли? Аз ако сваля моят бойлер и го забърша ще го продам като нов направо. При мен бойлера седи в пералното помещение, не в банята.
Това дето го виждаш отвън ръждясало не е водосъдържател. Той може и да е неръждаем.
Здравейте,
Предложете 2-3 модела за бойлер с мин. обем от 100 л., който ще се използва в гр. Варна. На първо място държа на качеството и надеждността, цената не е определящ фактор при покупката. От марките на този епат съм се насочил към Ariston и Tesy, но приемам и други предложения.
Ето едно добро предложение със 7 години гаранция и керамичен нагревател.
https://www.technomarket.bg/boiler/t...-ts2r-09151681
Здравейте!
Моля, препоръчайте ми трифазен проточен бойлер. За момента съм се спрял на glade dbx 27:
https://www.clage.com/cms_downloads/.../DBX_PI_en.pdf
525 лева струва. Дали някой ползва на тази марка и е доволен?
Друг вариант е:
https://www.technopolis.bg/bg/Tankle...4527M/p/724113
Може и Стибел Елтрон, примерно PEO 27, но за тях прочетох доста противоречиви мнения, особено за сервизното обслужване.
https://balmax.com/produkt/%d1%82%d1...%b5%d1%80-peo/ 829 лева му е цената
Не ми е водещо цената, но се питам дали 300 лева разлика между първия и последния е оправдана.
Ще захранва две бани и кухня в апартамент, но не е идеята да му изпробваме производителността като всичко работи едновременно. Приемаме, че ще има един работещ консуматор.
Благодаря предварително!