Фирменият магазин на "Елдом" е в двора на бившият ЗАЕ на Брезовско шосе.
Фирменият магазин на "Елдом" е в двора на бившият ЗАЕ на Брезовско шосе.
Значи да разбирам, че бойлера е ОК. Вече дали да е със сух или мокър нагревател не мога да взема решение, но си мисля да е с керамичния. И аз се чудих дали едно тяло с филтър за общо 40-50лв няма да е достатъчно само за бойлера.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Дайте мнение за тези два вида бойлери.
Единия е обемен
https://www.technopolis.bg/bg/Tank-w...-80-V/p/722203
, другия проточен
https://baniastil.com/%D0%BF%D1%80%D...-mps-5964.html
Малко съм скептичен към проточния понеже искам да го сложа на мястото на стария обемен бойлер а инсталацията е монофазна- не знам дали ще успее да захрани с топла вода. Колкото до захранването - ще издържи понеже съм с две табла разделени на горен и долен етаж с 6 квадратов кабел.
Ще захрани,но трябва от бойлер до таблото да имаш 6мм² кабел,който е на отделен бушон.Другото е,водата да не е много варовита или да монтираш филтър с йонообемнна смола преди бойлера/вход/.Сменя се след 3500л консумация.
Най-добрия вариант за проточен бойлер е 21kw немски с трифазно захранване.
За водата и в двата случая важи условието-да е мека или да се омекотява.
Водата е Дунавска и много варовита. Бях с бойлер Теси и котления камък обхващаше тръбичката до нагревателя за година. Притеснява ме и двугодишната гаранция на проточния. Ако беше 5 нямаше да се замисля, но при 2 работата отиде на кантар и затова писах тук. Има ли отзиви за титаниевия водосъдържател на Аристона ?
Щом водата е много варовита не се занимавай с проточни бойлери!
Търси бойлер с голям фланец,за да го чистиш лесно.
Другият вариант е изработка по поръчка,но цената става доста дебела.
За Аристона, по-скоро е боя,в която има съдържание на титан.Чувал съм,че е самопочистваща,но дали котленият камък ще прави здрава врръзка с този водосъдържател?
Не знам!
Този пост е редактиран от Viking72; 27-06-18 в 13:41.
При варовита вода си търсете бойлер със сух керамичен нагревател. Както е написал Викинг, за проточния ще Ви е нужен захранващ кабел 6 mm2 /само за него/.
Темата ми е доста чувствителна. Втори път ако гръмне, къща няма да остане, то и без това стени липсваха. Та значи, сух керамичен. Гледах Български с такива, но повече с нещо родно няма да се занимавам. Нещо насоки откъм модел? Спрях се на Аристона защото прочетох доста добри отзиви за тях
Как ще ти гръмне бойлер бе човек?
Писал съм в темите за монтаж на два баланса и разширителен съд.
Отделно водопровод, задължително с меки връзки,които ще се пръснат.
IMG_20180627_152415.jpg
IMG_20180627_152404.jpg
В момента имам един цол,иначе са необходими половин.
При два баланса и разширител нямаш ядове.
И става-терморегулатор,крайна защита,два баланса,разширител и меки връзки.
Ще гръмне,ама в някой друг живот!
Отделно разширителя удължава „ живота” на бойлера.
Между другото и ти имаш вина за гърмежа!
Бойлера е бил закачен със старите здрави поцинковани тръби,баланса не е продухван и се е запушил.Вероятността да се прецакат терморегулатор и защита едновременно-Не ми се вярва!
Отделно,че при много варовита вода бойлера се чисти в годината един път,защото 1мм котлен камък се равнява на 40мм дебелина на стомана.Това значи некоректна работа на ел защити.За енергото е ясно.
Този пост е редактиран от Viking72; 27-06-18 в 17:30.
Значи бойлера, беше с меки връзки и на топла и на студена вода, рейка с клапан. Рейка защото пералнята също дърпаше топла вода. Гръмнал е на подналягане на клапана. Както и да е.
Окей,важното,че няма жертви!
Стени се правят.
Слагай два баланса и разширител,цената с фитинги около 70-80лв.
Има и други защити,но не са необходими в този случай.
Няма жертви. Два ранени преподаватели ама нямаше опасност. Дайте сега за бойлера. Дайте някаква идея за към 300-400 лв
Аз лично ползвам два на Сънситем,само че са с мантел и серпентина.
Другите ми два са старите варненски.На тях съм сменил фланците с неръждаеми,с два баланса са,с две възвратни клапи и механична защита с осезател,която сработва на 95° С.
И съм монтирал поне десет елдомски и едно Теси.
С Аристон не съм запознат.
Баланса по температура не ти го предлагам,защото е 120лв +филтър и други фитинги става около 140лв.
Дори на скапаните камини Прити монтирам нормално затворен магнетвентил и термостат нагласен на 85° С за охлаждане.
Големи камери без автоматична регулация на въздуха!
Я си представете малки деца да я напълнят с дърва и да забравят пепелника отворен.
Този пост е редактиран от Viking72; 27-06-18 в 18:32.
Всеки бойлер се продава с комбиниран клапан /възвратен и предпазен 2 в 1/. В комбинация с електрическата термична защита и терморегулатора е напълно достатъчна защита за всеки битов ел. бойлер. Най-важното условие е да го инсталира правоспособен и разбиращ ел. техник. Водните връзки трябва да са или твърди поцинковани тръби или меки връзки с ф=20 mm. Когато свързването се прави от водопроводчик или друг дето "каза, че може"....резултата го знаеш. "Елдом" имат добри серии с керамични нагреватели. Предлагам ти ги, защото имам опит с "Теси" с мокър нагревател и "Елдом" със сух керамичен и разликата е огромна при твърда вода. Ако искаш Фносен бойлер, първо сравни дебелина на изолация, тип нагревател, тип фланец, тип водосъдържател / вкл. дебелина/, отзиви от потребители и тогава решавай.
Този сухия видях, че го вграждат в Елдома.Даже два в едно тяло. Ще ги разгледам пак