Първоначално публикувано от
mitakabus
Да напиша нещо като "добра" дума за бойлерите Тедан!!
Дано е полезно за някой при избора на бойлер!
Онзи ден му изтекоха водите на моя 120 литров Елдом -15г. беше ... Толкоз като изкара!!!
Та бях пред дилема за избор на 120л бойлер нераждавейка .
Шишков 630лв, Елдом 580лв , Матев и той там някъде, или ..ТЕДАН, за 440лв от Владивес - там е най евтин. Иначе е около 500 лв навсякъде!
Та , първи впечатления .
Не са на стандартна височина конзолите за монтаж, наложи се да правя висящи куки/шини за да го закача, че опира в тавана, а не мога да бия нови дупки , защото от там ми минават тръбите. Това го оправихме,
Бойлера е 2кв, неръждаем, неръждаема тръба за топла вода, неръждаем фланец и неръждаем нагревател! НЯМА анодна защита съответно!
Леко се загрява повече от едната страна, явно е по тънка изолацията, бял кахър!
Загрява малко по-бавно, кабелите са тънки, но за 2кв няма да греят, а и има 10г гаранция на всичко. Няма да ги сменям със силиконови !
Като цяло съм мн. доволен! Ако изкара и той 15г , евала!
Нагреватели, терморегулатори и защита са стандартни! Сменят се.
При разговор със служител от Тедан, ми казаха че от тоя модел нямат протекъл от как са напазара 6г! Сменяли се терморегулатори основно като дефекти - то и на другите е така!
И друго което ми каза човека , че работят със стомана 1.8мм за балона и 2.2мм за отгоре и отдолу на бойлерите от нераждавейка! При това стоманата е специално за нашата вода и киселинност за България.! До преди 1-2 г са слагали анодна защита заради обикновения нагревател, сега вече е неръждаем и няма нужда от такава защита. Това го пиша защото още седи като описание в интернет за бойлера, и да не се чудите защо е там, грешно е - останало е !
Имат развита сервизна мрежа в цялата страна, така, че и това не е проблем!
Та това е от мен.
Дано съм бил полезен за някой!
ЕДИТ:
Добавям.
Една седмица след големия се спомина и малкия бойлер под мивката! Върви ми на бойлери..

Теси 15л, под мивка ,беше заминала анодната защита, на 5г е бойлерчето и протече!
Сега дилемата ми беше да вема на шишков 10/15литра или проточен 4kW за миене на ръце в кухнята и чат пат някой чиния или друго - имам миялна!
Ударих на камък с бойлерите на Шишков!
Отказаха ми да ми продадат бойлер за Бургас - казаха продаваме ви го но без гаранция!
Защото им се пробивали заварките от варовитата вода! Егати нераждаемите електроди - с какво заваряват тея хора???
Не продавали за нашия район , както и за Елин Пелин!
Буквално ми казаха, вземете си кой да е емайлиран, ще изкара повече, наще с епорбиват там за 1 година!
Ужас!
Какви нераждаеми бойлери продават , след като от водата пробиват??
Не мога да си го обясня!!
Сега съм пред дилема какъв да купя, други нераждаеми в малолитраж няма, остава пак някой Теси да изкара 5г и пак..
Или 4.4 kW стайбъл елтрон с електронно управление - не със рит ампула. Така ми обясниха, че работели и на по -тънка струя за разлика от рит ампулата където иска дебит. Но не мога да сложа повече от 4.4 kw , защото съм само с 4мм2 кабел до кухнята за съжаление...
Едит:
Намерих, утре поръчвам..

Оказа се че Тедан имали и малолитражни под мивка, ще пиша отзиви и за него в сряда!
https://tedan.bg/bg/Mini-8l-montazh-pod-mivka.p2458