Запознат съм до известна степен с пералните, които се продават у нас ( и в частност Аристон и Индезит) и за това ще се опитам да отговоря ная някой от поставените по горе въпроси:
Аристон и Хотпойнт-Аристон е едно и също - Хотпойнт беше името под което се продаваше Аристон на Английския пазар (марката е купена от Индезит преди доста години), и понеже им писна да наливат парички за реклама в две марки, решиха да ги обединят в една. Постепенно и в България всичко що е Аристон ще стане Хотпойнт-Аристон.
"Супертихи" - както се рекламират, са моделите на Аристон (Хотпойнт-Аристон), които в цифрите на модела си завършват на "9" - например AVF 109 е "тиха", а AVL 105 не е. Това се отнася и за новите перални, които сега влизат на пазара. Разликата е в мотора и управлението му, който в първия случай е трифазен и така се управляват оборотите на въртене на барабана ( малко по-сложно е за обяснение). Наистина е тиха - и сега ми работи до главата (модела е AVSF 109) и слушам само плискането на водата и тракането на копчетата. Три години си я ползваме ( с дете ) и не е мръднала.Миле и АЕГ също имат такива модели, но не знам как се познават ...., Електролукс също започнаха да продават тук от тях ....
С иноксови казани почти никой производител вече не прави - разликата в цената е около 60 - 80 лв( в България, с ДДС), и колкото и да си говорим тук как едно е по хубаво а друго по-лошо, 99% от клиентите предпочитата по евтиното....Или по-право, никой не внася у нас защото му стоят като празни щайги по магазините. Положителните страни на иноксовите (метални) казани са, че ако забравите да свалите банела от сутиена на жената няма да щръкне през плота на пералнята, и ако се налага ремонт той може да се направи (лагери и пр.), а не както е при пластмасовите - пълна подмяна на целия казан и поне 200 лв.отхвърчават за в миг Отрицателните - като видя две еднакви перални и едната 80 лв над другата, защото е с иноксов казан, и евентуално ако ми се счупи ще излезе по-евтин ремонта , коя ли ще избера? .
Идентична е ситуацията с механичните програматори - цена! Електрониката е много по евтина. А на село трагедията с тока е пълна, обаче там не са "потребителите" - респективно се продават основно електронни програматори, които пукат като пуканки в някой региони на страната. с мех програмтори могат да се намерят тук - там изостанали модели, но до колкото ми е известно никой не внася в момента.
Индезит и Аристон за сега се произвеждат само в Италия, в ***** се произвеждат модели само за руския пазар. Може да се провери по продуктовия код, който го има на опаковката и на самата машина, и после в Интернет. Не знам до кога ще издържат обаче - Зануси и Бош (евтиния) за България се правят в Турция, Уърпул в Словения и т.н.
Миле и АЕГ са класика, ама то и Мазератито е класика, а караме Опели и Голфове - що ли???
Повечето хора във форума се оплакват от Индезит - нормално, при положение, че всяка 5-та пералня продавана в България е Индезит....., за сравнение, всяка 12-та е Уърпул, нататък са и останалите. Смятайте сами!
Надявам се да бях поне малко полезен...
И последно, каквото и да се купи, все е въпрос на късмет.
Успех!!!