Страница 7 от 20 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 293

Климатици... (обсъждане на всякакви алтернативи)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Re: Климатици... (обсъждане на всякакви алтернативи)

Цитат Първоначално публикувано от alexi_dobrev
    Да - повечето системи които работят със "суров" източник на енергия са много ефективни, обаче този тип топлообменници се скапват много бързо (не живееят по-вече от 3-5 години).

Гледах някъде идея за термопомпен бойлер където външното тяло се топлеше от отходните води. Проблема беше с почистването на външното тяло а както и с износването на вътрешното.*
    Тука не става въпрос за суров източник на енергия, каквото и да означава това По-скоро имах предвид, че една 12-ка консумира 100-120 л/час (ако не ме лъже паметта), ноето доста натоварва ВиК сметката...

2.  

3. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Имам предвид че ако пускаш не добре филтрирана вода през пластинчат топлообменник - се скапват пластините (за 3-5 години работа) . Виждал съм такива пластини - сякаш със шкурка си ги търкал, светят като погледнеш през тях.
    При термопомпенните системи земя-фреон-вода се ползва антифриз и там външния топлообменник изкарва доста.

4. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Имам предвид че ако пускаш не добре филтрирана вода през пластинчат топлообменник - се скапват пластините (за 3-5 години работа) . Виждал съм такива пластини - сякаш със шкурка си ги търкал, светят като погледнеш през тях.
    При термопомпенните системи земя-фреон-вода се ползва антифриз и там външния топлообменник изкарва доста.
    *
    Е, ама то е ясно, че топлообменника трябва да се защити от механичните примеси във водата с филтър. Проблем остават химическите примеси, от които най-кофти е варовикът, но и за него си има начин за почистване.

5. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Чета някаква книжка по топлотехника, и излиза че по формулата за изчисляване на теоретичното COP (отношение между температурата на кондензиране* в келвини върху температурната разлика на кондензиране и изпаряване ) - определено си е далавера да се правят каскадни отоплителни системи за работа при ниски външни температури. Не ти трябват скъпи компресори - напротив кой да е може да работи в улекчен режим. Просто трябва да се изберат подходящи компоненти (топлообменници вентили и количество фреон) - което е по силите на всеки добър сервиз за климатици.

6. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Чета някаква книжка по топлотехника, и излиза че по формулата за изчисляване на теоретичното COP (отношение между температурата на кондензиране* в келвини върху температурната разлика на кондензиране и изпаряване ) - определено си е далавера да се правят каскадни отоплителни системи за работа при ниски външни температури. Не ти трябват скъпи компресори - напротив кой да е може да работи в улекчен режим. Просто трябва да се изберат подходящи компоненти (топлообменници вентили и количество фреон) - което е по силите на всеки добър сервиз за климатици.
    Може ли един въпрос? След като е далавера да се правят каскадни т.н., защо до сега никоя мултинационална мега компания с лаборатории и изследоватеслки центрове за милиони не са го направили?

7. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    Може ли един въпрос? След като е далавера да се правят каскадни т.н., защо до сега никоя мултинационална мега компания с лаборатории и изследоватеслки центрове за милиони не са го направили?
    Имам оферта за едно и двустепенни чилари на York - утре ще ти я сканирам за да видиш точните модели.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Имам оферта за едно и двустепенни чилари на York - утре ще ти я сканирам за да видиш точните модели.
    Ако искаш и аз мога да ти пратя оферта на CLIVET за 12-степенни чилъри, но там компресорите не са свързани каскадно, а в паралел с цел по-точно регулиране на мощността*

Проблема при конструирането на климатиците е основно от това, че работят при променлива външна температура. ОК, ще сложиш 1 компресор който да работи на ниски налягания и ниски външни температури, след него втори, който също да работи в облекчен режим при по-високи налягания и температури и ВОАЛА! Да, ама ако първия работи в облекчен режим при -17 градуса, при 0 градуса режимът му вече става свръх натоварен, наляганията се вдигат невероятно много, почва да се претоварва и да изклюва по кликсон. А реално -17 градуса е не повече от 10-15 дена в годината, което ще рече, че през останалия период каскадния отоплителен уред е негоден. Именно поради тези причини климите се правят така, че да работят през останалото време, а тези 10-15 дена когато са екстремални минусовите температури да издъхват.....

10. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Ето обещаната оферта - http://www.york.ru/catalog/index.php...prd=120&idg=88
    Тя е за големи машини, но ползва принципа на "казана" - той е описан по-долу в сайта в документацията.

11. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Ето обещаната оферта - http://www.york.ru/catalog/index.php...prd=120&idg=88
    Тя е за големи машини, но ползва принципа на "казана" - той е описан по-долу в сайта в документацията.
    При този тип машини (чилър вода-вода с потопен изпарител) са 2 или повече хладилни кръга. Обединени са в общ кожух на изпарителя, но работят независимо. Целта е да може да се регулира изходната мощност - 50% при работа на един компресор и 100% при работа на 2 компресора. Няма нищо общо с каскадно свързване.

12. Member
    Тук е от
    Aug 2005

При този тип машини (чилър вода-вода с потопен изпарител) са 2 или повече хладилни кръга.* Обединени са в общ кожух на изпарителя, но работят независимо.* Целта е да може да се регулира изходната мощност - 50% при работа на един компресор и 100% при работа на 2 компресора.* Няма нищо общо с каскадно свързване.
    Най-после я намерих картинката : http://www.york.ru/catalog/7678_tcmo_&_tsmc_[ru].pdf - ясно се вижда вижда "казана".

13. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Ще внеса само една малка корекция - има разлика между двустъпален, тристъпален, многостъпален компресор и каскадно свързване на компресори. И този "казан" както го наричаш се казва "потопен изпарител" и се използва при машите с огромни мощности - над 1,5 мегавата

14.  

15. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Идва панаира, да видим какво ще покажат великите изобретатели. Отделил съм си цял ден специално за тези неща.

16. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Идва панаира, да видим какво ще покажат великите изобретатели. Отделил съм си цял ден специално за тези неща.
    Едва ли ще има нещо ново и интерсно, особено в тази област......Истината е в MostraConvegnio в Милано, но за съжаление е една голяма камара кинти....

17. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Едва ли ще има нещо ново и интерсно, особено в тази област......Истината е в MostraConvegnio в Милано, но за съжаление е една голяма камара кинти....
    Пловдивския панаир си е за простосмъртни като мене. Не смятам че съм дорасъл за да ходя по изложения в чужбината. ( не че като ходя из европата не ми горят очичките по някои витрини - другата седмица ще постна една снимка от магазин с газови камини )

18. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Ами търсих си тема, в която да го пусна - не ми се прави нова...

Искам да питам badr, т.к. май е професионалист, Taz - щото май ги продава и още който може да помогне...

Установих/ме, че масово 9ки и 12ки инвертори се правят с едни и същи компресори и външни тела /за дадена фирма и модел де/ - слагат им повечко хладилен агент и май въртят на други обороти...
    Та въпросите ми са
    1. Как точно се преценява колко агент
    2. Как се преценява как да върти компресора
    3. Как се натоварва/износва компресора - ясно е, че следва да е повече

Та ако може малко техническа информация, или поне линк - не някой учебник от МЕИ, дето е апокрифна литература, за тези, които не са учили там - ако може!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 20 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 18:40
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
    От JoroM във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2354
    Последно: 31-12-06, 17:21
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
    От ВЕЛИНСКИ във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2332
    Последно: 31-12-05, 19:20
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе