Страница 6 от 20 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 293

Климатици... (обсъждане на всякакви алтернативи)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Re: Климатици... (обсъждане на всякакви алтернативи)

Цитат Първоначално публикувано от alexi_dobrev
    Стара идея от 80-те години ( от СССР ) - с един тиристор, голям кондензатор и елементарно управление консумираш пиков ток скойто зареждаш кондензатора а после го разреждаш обратно в мрежата. Електромеханичния електромер не отчита правилно тока който си консумирал защото е пиков и ето го резултата.
    И резултата е Сбогом клими, сбогом Инвертори.....Да живее подово, радиатори, стенни конвектори!!!

.......и така докато не ти сложат електронен електромер.......

п.п.* Алекси, братче, ти разби теорията за ИНВЕРТОРИТЕЕЕЕЕЕ! Нали уж инвертора бил по-икономичен, щото нямал пиков пусков ток (5-7 по-голям от номиналния)...Пък то какво излезе???* Че електромера не отчитал пиковия ток.......

2.  

3. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Под пиков ток имам предвид че консумираш пиково силен ток само през 1/10 част от положителната част от синусоидата, после връщаш нормално - ако сметнеш това по закона за индукцията на базата на което се върти електромера - ето ти го то.

4. Тук е от
    Aug 2005

Някои може ли да ми каже къде да намирам мотори от перката на външно тяло от климатици? Интересуват ме 900 оборота в минута и минимум 45 ватт мощност.Може и втора употреба (за по-евтино)

5. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Нова идея : таванно-подов климатик, сложен на пода под розореца (на мястото на стария ми радиатор) с монтирани допълнителни нагреватели във вътрешното тяло за най-студените дни и най-същественното - модифицирано управление на вентилатора с цел да духа колкото се може по-слабо.
    Резултата бих го нарекал "ускорена естественна конвекция"

6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

...с монтирани допълнителни нагреватели във вътрешното тяло...
    Е това не ми харесва в идеята. По добре нагревателите да са отвън и да се обдухват от същия въздушен поток, за допълнителното му загряване...
    Ще ти трябва и малко електроника, която да следи температурата в стаята и да включва допълнителния нагревател по предварително зададени критерии - ден, нощ, необходима температура, време за достигането и т.н.

7. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    ... По добре нагревателите да са отвън ...
    Не мисля че ще мога да направя тези нагреватели отвън да изглеждат така добре както си го е направил дизйна майстора на климатика, а за електрониката нама проблем - все пак сме ТНТМ ентусиасти ;-)

8.  

9. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Няма ли да е по-добре ако си направиш кондензатора разгънат и го монтираш в пода.
    Печелиш равномерно затопляне на площта при това температурните разлики няма да са толкова големи и ще топлиш в по малка степен комшията по-горе

10. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от badr
    Няма ли да е по-добре ако си направиш кондензатора разгънат и го монтираш в пода.
    Печелиш равномерно затопляне на площта при това температурните разлики няма да са толкова големи и ще топлиш в по малка степен комшията по-горе
    ... а пък за 100% КПД - монтираме изпаритела разгънат на тавана (трябва да измислим нещо за конденза)

11. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

... а пък за 100% КПД - монтираме изпаритела разгънат на тавана (трябва да измислим нещо за конденза)
    А не изпарителя трябва да бъде вън.Нали от него черпим енергия,ако е на тавана то какво става.Топлим пода охлаждаме тавана или гоним Михаля.

12. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Аз имах предвид това дето преминава през тавана и топли комшиите да го ползваме да топли изпарителя.

13. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Аз имах предвид това дето преминава през тавана и топли комшиите да го ползваме да топли изпарителя.
    Аха.....да лепнеме изпарителя на тавана, после да сложим от долу една яка изолация и да крадем топло от комшиите

14.  

15. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    Аха.....да лепнеме изпарителя на тавана, после да сложим от долу една яка изолация и да крадем топло от комшиите
    Таз
    Май ако зависи от нас и целия блок ще накичим с изпарители та да оберем на всички топлото

16. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Аз съм си мислил за една идея : ако стандартно външно тяло се сложи на последния етаж така че да засмуква въздух от коридора и да го изхвърля навън - така ще обира всичкото топло излязло от комшиите от първия до последния етаж ( от опит знам че от вратата на покрива наистина излита топъл въздух ). Проблема е че ще се създаде вакум в коридора който ще се компенсира от навлизане на студен въздух от вън през входната врата (комшиите от първия етаж направо горят ).

17. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Аз съм си мислил за една идея : ако стандартно външно тяло се сложи на последния етаж така че да засмуква въздух от коридора и да го изхвърля навън - така ще обира всичкото топло излязло от комшиите от първия до последния етаж ( от опит знам че от вратата на покрива наистина излита топъл въздух ). Проблема е че ще се създаде вакум в коридора който ще се компенсира от навлизане на студен въздух от вън през входната врата (комшиите от първия етаж направо горят ).
    Мда...комшиите са много добър източник на евтина енергия. Аз 3 зими се топлих само на комшии За съжаление не се знае колко перспективни са, щото всеки момент могат да си сложат изолация и да ни спрат кранчето, така да се каже.

Според мен, при решаване на проблема с евтионо отопление, първо трябва да видим какви мероприятия могат да се предприемат за задържане на топлината в помещението - изолации, дограми и т.н. След като сме задържали максимално количество енергия в стаята, тогава да помислим от къде да вкараме още...

Между другото се сетих, че има производители, които предлагат сплит системи, като външното тяло е с воден топлообменник и ако не беше така висока цената за 1 кубик вода, щеше да е идеалното отопление, тъй като температурата на водата от ВиК мрежата не пада под 10 градуса....

18. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    ...Между другото се сетих, че има производители, които предлагат сплит системи, като външното тяло е с воден топлообменник и ако не беше така висока цената за 1 кубик вода, щеше да е идеалното отопление, тъй като температурата на водата от ВиК мрежата не пада под 10 градуса....
    Да - повечето системи които работят със "суров" източник на енергия са много ефективни, обаче този тип топлообменници се скапват много бързо (не живееят по-вече от 3-5 години).

Гледах някъде идея за термопомпен бойлер където външното тяло се топлеше от отходните води. Проблема беше с почистването на външното тяло а както и с износването на вътрешното.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 20 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 18:40
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
    От JoroM във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2354
    Последно: 31-12-06, 17:21
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
    От ВЕЛИНСКИ във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2332
    Последно: 31-12-05, 19:20
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе