"Пастирите" като Апостола емигрираха ...
"Пастирите" като Апостола емигрираха ...
Какво значение има на какъв период ми отчитат електромера, ако цифрите са верни?
За цифрите никой не спори, дали са верни и колко. Въпроса е, че се събират точно зимните /най-високите/ сметки да са още по-високи, което беше капката, която преля чашата. А летните месеци остават с по-малко дни, и съответно по-малки сметки. Не всеки си смята СРЕДНОДНЕВНО потребление, което е всъщност реалния показател. Тази зима тази КАПКА, се задържа, и прехвърля към летните "леки" месеци. Същото го забелязвам и със сметките за ТЕЦ. Моите наблюдения са конкретно за Русе /където ТЕЦа е руска собственост/, но май и в доста други градове се наблюдава същото явление.
Моите сметки за 2-та климатика, бойлер, печка /не особено много/, компютри, осветление за 90 реални кв.м. предната зима бяха около 120-130 лв, а тази зима още не са прехвърляли 90-100.
Месеците са 12 и сметките са толкова на брой. Че един е по-голям, друг по-малък по календар или поради отчитането няма никакво значение за изразходвания ток.
В едно 3-4 членно домакинство в което всичко е на ток , включително и отоплението и се живее без да се мисли постоянно за икономия, според мен месечни сметки за ток от порядъка на 150 - 250 лв в зависимост от сезона, са напълно нормални. Това са по-малко от 150 евро! Това че ние нямаме нормални доходи е съвсем друга тема. Тока в БГ е един от най-евтините. И след като ние сме една "независима" държава - нищо не зависи от нас дори и суровините за тоя ток не са наши, то няма как цената на крайния продукт да е въпрос само на желание....
ОБАЧЕ, май сметките ЩЕ са повече от 12 за годината - последната ми ф-ра е за период от 03.01 до 31.01 !!! И се разпространяват разни новини, че Кабинета Лешников бил прехвърлил зимата и му се покачвал рейтинга! WTF!?!
П.С. Сметката - 90 лв ток /в т.ч. БОЙЛЕРа/ + 45-50 за сградната на ТЕЦа ( ), да се смея ли, да плача ли, като знам, че за януари сметката на единия апартамент за ТЕЦ беше 350 /отопление + БГВ/, макар и че са повече обитателите там за същия период в сравнение с нашето семейство.
Този пост е редактиран от V_Simeonov; 05-03-14 в 11:57.
Не съм сигурен, но по закон би трябвало да са 12. Макар ,че какво значение има колко са. Изпапания ток е един и същ, накрая под чертата сметката е една.
"София, добре изолирана панелка. MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VEHZ в 40 кубика, 23 градуса" - 08.02.2014 - 08.03.2014: 65кВч или 97в/ч (въпреки по-мекото време машините не са изключвани и работят on/off)
Сезона приключи....4 месеца,3клими 21-24 градуса и всичко на ток 560 лева-240 куб.м.
Този пост е редактиран от DUNDURMA; 18-03-14 в 22:34.
...и аз приключих отоплителния сезон...Саньо ДК22Т-отопляема площ 26кв...поддържана темп. 23*,работа- нон стоп...
107 денонощия-497кв.
средно за денонощие-4,6кв.
средно за час-193вт.
Добре би било да се знае СОР-а и топлинните мощности при различни температури на въздуха? Не е ли подвеждащо да се дава СОР само при +7 градуса и да се казва "работят и при -20 градуса". Това май е тема- табу.
Този пост е редактиран от Коликовски Геосолар; 20-03-14 в 08:13.
Г-н Коликовски, информацията за параметрите на даден климатизатор при отрицателни температури не е табу...Дават я в сервизните документи на качествените машини. Ако машината е правилно оразмерена спрямо параметрите на помещението и са предвидени необходимите мощности за отопление при отрицателни температури, то разхода на електроенергия е малък (в границите на нормалното за модела).
Просто и ясно - къща - 20-30 хилки минимум (наскоро 1 приятел вкара 60) , и си ти - с подово и конвектори и термопомпа вода-вода.Сондажа се плаща отделно!
P.S.За апартамент - .........