Цялото домакинство се топли и къпе на газ и имам средно между 300-400кв. ток на месец. Така че винаги ще се учудвам от "домакинства с всичко на ток" и по-малки сметки от мен.
Цялото домакинство се топли и къпе на газ и имам средно между 300-400кв. ток на месец. Така че винаги ще се учудвам от "домакинства с всичко на ток" и по-малки сметки от мен.
виж сега ЖАН КЛОД..........къщата в която живея е със 45 см. стени от плътни тухли,климатиците са хубави,ядем с...м и се къпем даже.а че отоплението на газ е скъпо е ясно.за това казах,че може да е грешка на енергото,но и двойна да беше сметката,пак е нищо.климатиците не само не се изключват,но и вече спрях да намалям градусите(оказва се,че ефектът откъм икономия е почти=0)
Проверих за малко фактурата и сайта на ЕВН пак се бъгна. На 2 периода е разделено от 15.12-31.12 и от 01.01 до 15.01
За период от 15 дни нощната ми е 70кВ, като през това време са пуснати двата климатика от подписа на 21 градуса в 15 и 20кв стаи + бойлер и хладилник.
Средно на вечер - 4.6кВ = 2 климатика, хладилника от подписа и 80л бойлер Аристон. Махам грубо 1.6кВ общо за бойлера и хладилника през цялата вечер и остават 3кВ за 2 климатика за 7 часа или грубо 215 вата/час
тоя бойлер да не е на дърва? или е изключен? в най лошия случай мощността му е 2кW което означава че за едно затопляне средно 1 час (поне толкова е необходимо на 2кW бойлер) отиват 2кW (в най-добрия случай) + хладилника ....Махам грубо 1.6кВ общо за бойлера и хладилника
...истината е че това което пише в сметката ти за ток няма нищо общо с реалното.
Бойлера от 35-40 до 60 градуса (държа го на толкова) загрява за около 30-40мин. Сметките ми са си напълно реални, защото са с 15-20% по-високи от миналата зима, което е нормално предвид увеличението на тока. Който е платил 2-3 пъти повече да смята неговите реални са или не са. Аз моите сметки си ги направих...
А какво означава нереални сметки? Надписани или какво? И ако са надписани, това не може ли да се хване?
Моята сметка за 13 декември-14 януари дори тази зима е по ниска от миналата зима като една от причините е че замених два конвенционалани климатика Мидея със два инверторни Дженерал в къщи всичко е на ток ползваме 3бр климатици постоянно работят от които само единия е обикновен бойлера обикновено го включваме след 22.00ч пералнята също на нощна. А да затваряме вратите към коридора все пак не живея в коридора:D
Миналата зима имах сметка за същия период 198лв сега е 177лв.
При тези сметки с новите клими си спестил около13%,което е увеличението на тока .От тези данни излиза че МИДЕЙТЕ не са толкова неикономични както си мислим.
Колега общо за 33 дни имам 149кВ нощна, как са го разделяли не знам. На всички мои познати, които са към ЕВН сметката им е от две части - до 31.12 и след. И не виждам нищо ненормално климатиците да харчат по 200-220 вата средно, след като минимума им на хартия е 70 вата (което едва ли се случва). И това е вечер, когато температурите са по-ниски. През деня нямам идея как е положението, защото има много други уреди пуснати.
Декември всички знаят че си беше студен а Плевен не е в Гърция и не беше по различен климата тук.
На всяка клима съм суред и ги засичам от мога утре да покажа коя клима колко харчи за декември и януари снимам че по лесно.
Не знам, Велев, тази зима е много по-мека наистина ! Миналата и сняг имаше в изобилие и дъжд не е валял през зимата, камо ли Февруари. Да не говорим, че температурите паднаха в София до -23° и по- ниско, а в моя край Павликенско и до -27° са паднали тогава.
Сега Декември имаше за няколко дни -14° в София, по Павликени е било и по-топло-пролет каза моята леля ! Павликени е близо до Плевен.
А ти, че можеш да си сменяш климатиците всеки сезон, това е ясно. Но наистина и Мидеите не са толкова харчещи, колкото си мислят някои.
Струва ми се, че си наблегнал на други марки -немаркови климатици, които не са по-добри от Мидеите. Мое мнение !
Също се стремиш да продаваш по-качествени и по-скъпи клими, лошо няма, стига да имат хората пари за такива.
Този пост е редактиран от avenger; 15-02-13 в 20:37.
Този пост е редактиран от bobovo; 13-02-13 в 13:17.