Iskam_da_popitam, за дом с много помещения има измислени термо помпи. Да се окичи жилище с един куп машини не е най-красивото нещо.
Iskam_da_popitam, за дом с много помещения има измислени термо помпи. Да се окичи жилище с един куп машини не е най-красивото нещо.
а и друго нещо климатик не се избира по 9.12,18-ка ,а по нужна мощност на кубик.
Нищо изненадващо няма, хубавите машини са скъпи и обратното. Освен това с повишаване на мощностите COP и EER падат.
Благодаря за включването.
Да знам, че не е практично нито от естетическа нито от финансова гледна точка да накича всяка стая с климатик. Ако имаш под ръка някой полезен линк за термо помпите бих се радвал да прочета. Сега ще гугълна да видя за какво става на въпрос. Моля имай в предвид, че при мен говорим за 2 съединени апартамента (не живея в къща) така, че съм ограничен в някои аспекти.
Всичко добро![]()
това ,че една 18ка е с КОП 3.5 не означава непременно ,че ще харчи повече от 12ка с КОП 4.5 .. защо е така ? чети повечко
Потърси в Google: Toshiba Estia 4, Daikin Altherma, Fujitsu Waterstage, Panasonic AQUAREA, Hitachi Yutaki S, LG Therma V...
Като цяло това с термопомпите е по-сложно. Добре да се направи оглед на място и да се мисли за решения.
Благодаря за насоките - гугълнах ги и наистина е море от информация и много богат избор. За съжаление наистина термопомпите явно са добро решение но за целта е трябвало да почна от тях. Изискват място, много преустройства, трифазен ток и т.н. все неща които просто ако почна да ги правя жената ще ме изхвърли от вкъщи сигурен съм. Навсякъде ги комбинират и с панели и работата става мед.
най добре е термопомпа с подово - разкъртваш всичко у вас и го полагаш после си взимаш нова жена![]()
Да... термопомпа с подово е добро решение, обаче ще замине и сериозна сума пари покрай това. Просто се уморих от ремонти и ми се ще вече да поживея в тия апартаменти стига съм им слугувал. Живот и здраве като реша да правя основен ремонт на жилището (разбирай след 5+ годинки) ще вложа някой лев в това и ще разбия всичко с чиста съвест, сега просто сърце не ми дава да вдигна всичко пак във въздуха. Пък жена ще намерим ... те като чуят термопомпа с подово дрехите сами ще падат на земята :D
не съм смятал нощната правилно - директно умножих киловатите засечени по електромера, по сметката на енерго про - 82 лв
цветята са спомен...
От 15.12.14 год. до 17.01.15 год. за апартамент 92 кв.м. в гр. Русе , t=23 C с три МЕ /Zubadan/ сметка за ел. енергия - 250лв.
Този пост е редактиран от BASH0; 29-01-15 в 16:56.
От 17.12.2014 до 19.01.2015 189лв 3 климатика в 3 стаи, готвене на ток и бойлер на ток който несъм го спирал хитачи wx8 хол 18кв, спалня хитачи 10ha 14кв, осака 12-ка конвенционална 16кв. Поддържани температури от 21 до 23 градуса, Русе Климатика в хола е работил около 20 дена.