Страница 82 от 184 ПърваПърва ... 3272808182838492132 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,216 до 1,230 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Re:Колко ми харчи климатика.......?

Цяла зима, бях с електромер на климатика.Минималната, моментна мощност,засечена от мен, беше около 300Вт. Гарантирам за това! Електромера е точен. Използвах хронометъра на GSM-а. Т.е. така наречената моментна мощност, я получавах от един "дълъг" период от време. За това казвам, че ме очуди показанието на уреда!Виждам показания от 160 до 260 Вт, които непрекъснато се сменят на половин секунда, като при това не съм виждал никога същия уред да ми покаже по-малко от 1.70 А . За мен, консумация над 100 Вт, значи работещ компресор.Мога да опиша работата на климатика според уреда. След включване, първите три минути консумацията е 10-15 Вт.В следващите две минути(няма разлика в поведението на климатика), консумацията се вдига плавно до 700-750Вт, следва пускане на жалузите,увеличаване на консумацията до 800-1000Вт и след една минута почва да духа. Започва бавно намаляване на консумацията, ако до петата минута(вече са минали три) не се изключи, започва да работи на минимум, ако се изключи - повторение на написаното..

2.  

3. Member
    Тук е от
    May 2003

Очо, и на моя се обновява през половин секунда някъде, но се върти с около около 10 единици разлика само, пример: 277/285/280/276/283 ... а твоя със 100 ли да разбирам? Не ми е много ясно тая консумация как точно я измерва уреда, но не би ли трябвало да е точна стойност(ай поне с едно две да мърда) - какви са тия големи толеранси през половин секунда? ... като меря други ел.уреди не на всички така плува показанието какво правят тия климатици не ми е известно - идея някой да има?
    А за най-ниското минимално което съм виждал на моя(при положение че по каталог е 250вата) е 27Х вата при около 20°, но това става все посреднощ и не върви да тропам за да измеря делтаТ колко е. Но с ръката като слагам на струята си е доста хладно(да не кажа че изобщо няма топлина), все едно само стаен вентилатор раздухва въздуха. Реално го държа като "бодърстваме" на 24° и тия дни се върти около 3ХХ-5ХХ вата - при това положение струята вече си е доста топличка и приятна ... та при консумация под 300вата - ТОПЛО НЯМА със сигурност!

deian, какво те притесняват тия уредчета? Нямат претенции че "цепят секундата", но са със сравнително висока точност като за домашно ползване(+/- 1%). Моя специално е на Voltcraft®, солидна изработка - каквото си пише това прави предполагам?
    Очо, ти кой конкретно модел/марка си купи?

4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Много генерално заключение
    Под 300 W има топло и още как. Пример с 200W консумация от различни климатици:
    Климатик 1 с COP 4 => 200W x 4 = 800 W
    Климатик 2 с COP 6 => 200W x 6 = 1200 W.
    Та и 800 W си е топло, но 1200 е по-топло

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2008

Само дето СОР при тази консумация не е ясен.

6. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

dgenov, моят модел е "средния". Дисплеят му е над контакта, при твоя модел(по-скъпия), дисплея е отдясно на контакта и той май показва и cos(fi). Какво показва наистина, господ го знае, аз само предполагам, че това е моментна активна мощност(при това много моментна , т.е. няма никакъв филтър(било то схемен, цифров, софтуерен..)). При твоя модел може да има "изглаждащ" филтър и затова да няма такива големи разлики в показанията. Моментния ток, който показва уреда е примерно 1.75А(минималния видян от мен,при това стабилно, без резки колебания), т.е. ако консуматора е активен, би трябвало уреда да покаже моментна мощност 1.7*220 - 374Вт, а показанията му скачат от 150 до 280Вт примерно.. Или тока си е ток, но консуматора далеч не е активен(както си мислех). Като добавям, че всичко това е при минимални мощности! При по-големи мощности - тока*напрежението и мощността съвпадат..
    28.03.2009 Пак взех електромера, ще видим разликите, но не знам кога. Разфланцих бойлера, капеше от нагревателя, смених уплътненията,затворих го. Сега тече от фланеца.Източвам го отново. Мамка му и бойлер, и той харчи най-малко когато е "разфланцен"(както и климатика, когато е изключен от контакта)

7. Member
    Тук е от
    May 2003

Цитат Първоначално публикувано от deian
    Много генерално заключение
    Под 300 W има топло и още как. Пример с 200W консумация от различни климатици:
    Климатик 1 с COP 4 => 200W x 4 = 800 W
    Климатик 2 с COP 6 => 200W x 6 = 1200 W.
    Та и 800 W си е топло, но 1200 е по-топло
    "на хартия" и 1 ват е топлина, ама на практика е по-различно (говорих по лични наблюдения над моя сандък). Кой е тоя климатик с КОП4 който работи в режим на отопление с консумация 200вата? Ти виждал ли си го, "пипал" ли си с ръка струята колко е топла, измерване на ДелтаТ с термометър правил ли си? ... за други машини и особенно с космически КОПове не говоря изобщо защото нито съм ги виждал нито съм ги чувал дет се вика. Може и с 90вата да топлят - ама може и да не(както се оказа за едни модели - няма да им казвам името).

P.S> аз си мисля че "проблема" с високата минималната консумация се дължи на решението което взимат различните конструктори по повод "човешкия комфорт". Не после топлолюбивите хора да правят забележки че видиш ли климатика им духал СТУДЕНО! ... и така всяка фирма си решава за конкретния модел "колко най-студено" да духа машината - това е

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Днес, най накрая направих "засечка" на уреда спрямо електромера. Работата не е добре. Успях да накарам климатика да работи на минимум и започнах да засичам... Показания на уреда: консумация 1.48А , моментна мощност 222Вт . Е казвам си, явно cos(fi) участва здраво! Да, ама според електромера, мощността е малко над 300Вт. Склонен съм да вярвам на електромера, а не на измисления уред... То явно не случайно, никъде в книжката на "измерватела на мощност" нямаше клас на точност или нещо подобно...

10. Member
    Тук е от
    Oct 2008

Очо, аз не можах да разбера какъв уред ползваш. Ако не те мързи напиши го пак. Мисля и аз да си поиграя с измерване, стига да го намеря да го купя. Иначе и на мен ми се струва, че нещо тези машинки лъжат. Нямя никаква логика да има такива чести и резки изменения в консумацията. Тия скокове от по сто вата постоянни ли са? Например наблюдават се и в началото, наблюдават се и при по-високи консумации, при 1000 вата да речем?

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Едно такова "уредче" в офиса на приятел показва напрежение от 260 В винаги. Е как да им вярвам?

12. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Уреда е : PeakTech 9024. Струваше 40лв. Именно заради тези "подскачания" и показания под 300Вт, закачих отново електромера(поемайки риска, жената да ме изхвърли с всичките ми кабелаци и уреди). Не "подскача" постоянно.. Само от време на време. Не им обръщам внимание, "филтрирам" ги. Но, уреда да показва 210-220Вт, а електромера 300Вт, това няма как да го "филтрирам" . За мен тези уредчета, вече са "фазомер за мощност" : ако показват нещо - може би имаме някаква консумация, ако не показват нищо - не се знае имаме ли консуматор или не...

13. Member
    Тук е от
    Aug 2006

И аз се бях навил на това чудо на китайската инженерна мисъл,но нещо ми подсказа,че 40 лв са си близо 20 двулитрови бирки и си продължих с електромерчето,което моите "любимци" от EON BG ми върнаха след монтажа на новия.Сега да ви кажа разхода на MIDEA MSF6-12AR: ноември-71.2 kWh-13.17лв,декември-130.6 kWh-24.16лв,януари-158 kWh-29.23лв,февруари-181.2 kWh-33.52лв и март-161.1 kWh-29.80лв.Това е по показания на електромера.За януари имам няколко дена запалване на камина-не защото Мидеата не работеше,а защото в другите стай стана нетърпимо студено.Климатика се намира в хол на стандартна панелка,в който се прекарва по-голямата част от времето.Включван е само,когато се е налагало/през нощта,когато спим в другите стаи и през деня,когато няма никой не е работил/.Мога съвсем отговорно да кажа,че тази евтина машина се справи отлично с отоплението даже и при -15 ,никога не е замръзвала и не е създавала проблеми,въпреки,че е спирана даже и в най-големите студове и после е пускана/нищо,че някои "капацитети" твърдят,че един климатик трябва да работи постоянно и,че само инверторите работят при много отрицателни температури-ПРОСТО НЕ ВЯРВАЙТЕ на приказките на разни търгаши,които искат да ви пробутат скъпа машина/

14.  

15. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

naydenov69, кефиш ме с упоритостта да доказваш, че няма разлика между... и ... Казваш, климатика е в хол и имаш камина, освен това казваш, че работи само докато сте в хола(т.е. 4-6 часа) , а сега си представи, че нямаш камина, нямаш комшии(които да ти топлят другите стаи докато спиш) и направи една сметка... Всъщност си спомням, че като ученик си лягах в леглото в стаята и си спях доста добре, въпреки , че на съседното легло имаше навят сняг... Е сега няма как да стане.. И пробвай да спиш при климатика, но без да си пил, да видим ще го усещаш ли?

16. Member
    Тук е от
    May 2003

.

17. Тук е от
    Nov 2008

Здравейте !
    Всичко е въпрос на лична преценка и бюджет.Аз също съм две евтини клими Мидеи и един скъп и за шест месеца консумация имам общо 1050 лв.ток,като в тази сума се включва два бойлера които не работят постоянно и два компа от който само единия работи нон стоп.Апартамента е 74 кв. със супер изолация и ПВЦ дограма, а и най важната подробност според мен е ,че живея в Плевен.Комшията има 250 лв.по малко ток от мен но е с две маркови машини Инверторни.Като се има впредвид ,че условията при които са работели климите са еднакви и апартаментите са еднакви мисля ,че разхода ми е бил напълно нормален нищо ,че ммойте са по евтини.Тук е момента да кажа ,че инверторните са по тихи ,но ако ти е ограничен бюджета и евтините вършат същата работа.Въпрос на личная преценка.

П.С Комшията обаче сега като гледа сметките ми за ток иска да си слага конвенционална машина
    Лек ден на всички и успех

18. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Пак да кажа спомени от 5-те години, докато си бях с конвенционален 12 LG турски - ми топлеше си, не беше много шумен (освен когато се обледени зимата на 2008-ма и нямаше тампони) - но го спирах нощем (или пусках на нощен режим с таймер - намаляше градусите и се изключваше след 3-4 часа, така го правех, за да не ми трака). Сега с инверторния просто цяла зима не съм го изключвал - и той имаше проблеми с бръмчене и шум във външното по едно време, които оправихме донякъде, сметката за тока ми е същата (въпреки по-скъпият ток и 24/7 ползването) - така че инвертора си е по-икономичен, спор няма, но трябва да се отчита и начина на ползване! Истината е, че и с двата климатика си седях на топличко - смених го, защото правих ремонт и защото беше на 5 години вече (без правена профилактика). Сега, след профилактика е у брат ми - там се ползва за преходни периоди и лятото, защото са на парно (ТЕЦ)!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе