доста ми се виждат ама здраве да е
Ми, не, не бих казал. Разхода/около 50лв/, основно, е функция на загубите/изолацията/. Какво означава - "Стаята е с вътрешна изолация и 3 външни стени и покрива също е изолирана плоча , над него нищо няма"?
За мен - нищо. Изолацията си има количествено и качествено изражение. Другото са свободни съчинения...
Може ли някой да препоръча модел ватметър, който измерва сравнително точно консумацията?
Има по веригите няколко модела и на някой пише, че мерят cos phi, на други не. Това има ли значение при измерване на консумацията на инветорните модели?
Излезна ми някаква сметка за ток ,мисля че е за декември.Имам 2 китайски климатика ,които топлят 3 стаи+ коридор или общо 160 кубика.В едната стая за около седмица през ноща работеше и конвектор.Другото е стандартно,съдомиялна и бойлер ,предимно на нощна.Кухненски бойлер нон стоп,пералня+сушилня и голям хладилник с фризер,3 телевизора и 2 лаптопа.Жената е по майчинство,така че се поддържа добра температура нон стоп.Сметката ми е 130 лв.За сравнение ,лятото без климатици и сушилня ми се е въртяла около 45 лв сметката.
Извинявайте, но трябва да се радвате на сметки за ток от 100-130 лв. за отопляеми помещения от 60 до 70 м2
определено трябва,днес излезе моята-за 13 дни декември,топло време,сам с дете 96 лж....без да готвя,само перални,2 климатика на 22 градуса и съдомиялна,какво става в тая България бе
Не се "оплаквайте", да не чуе ЕВН.
Големите сметки идват , а след тях и големите сълзи ...
tony34al, имам в предвид, че стаята има на тавана 3 см стиропор, над него плоча и интернит. След това е небето.
Ваньо, При тази "небесна" структура, с тези 3 см все едно си на бетон.Подобна небесна структура имах на работилницата в къщи - гола бетонна плоча 10 см.Да не ти казвам, какво чудо беше - зимата по-студено от вън, лятото по-горещо от вън, влага, конденз и тук так гъби и други неизвестни на науката организми.Та, ми писна и затворих плочата в сандвич - 4 см стиропор отвън и 5 см отгоре.Ако беше в къщи, сигурно дебелините щяха да са други, ама за работилницата стигат.Завърших стандартно, като за работилница - ОСБ и битумни рула ИЗОФЛЕКС.Нещата коренно се промениха, сега през зимата дори не я отоплявам.Не, че е топло, но винаги е над 8-9 градуса.Само като е под -10 и надолу си включвам една духалка.Всички "ефекти" изчезнаха.Та само тези 3 см вътре не решават нещата.Не е лошо да помислиш и за над плочата евентуално.
моя ток е 180 лв ,но не икономисвам от отопление - навсякъде разтворено ,23-24° ,а и тука в Шумен си имаше студ - около 1 седмица -10-15° ,ползва се и сушилня .. лятото тока ми се върти около 60-70 лв
Alexi, колко квадрата/кубика топлиш и с колко клими?
80 квадрата чисто с климите от подписа ми