Страница 21 от 116 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследноПоследно
Резултати от 301 до 315 от общо 1727
Like Tree8Одобрявам

Собственици на климатици 100V

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    409
    #301

    Re: Собственици на климатици 100V

    Цитат Първоначално публикувано от Markony
    Недостатък е липсата на галванично разделяне между първичната и вторичната страна.Автотрансформаторите не трябва да се използват като обезопасяващи или разделителни трансформатори.Напрактика дали автотрансформатор или не няма значение.Ако има утечка(пробив на изолацията спрямо корпус)дали ще утече 220 или 100 волта за човека няма значение,щото все е зле.Заземяване върши работа само при 3-жилна инстлация(ново строителство)при монтирана дефектнотокова защита.Защитата улавя много малка утечка и изключва шалтера?(фазата).Без защита заземяването върши работа само на ниските етажи кадето потенциала на нулата е малък.На по-високите ефекта е нулев.
    Имаш грешка!
    1.При двунамотъчен разделителен трансформатор нито един от двата вторични извода няма потенциял спрямо земята.Безопасно е ако единия избие на корпус или докоснеш единия.При автотрансформатора ако единия избие на корпус или докоснеш единия попадаш под напрежение/ако не е занулен/заземен/.
    2.Според НУЕУ/Наредба за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии/ зануляването /заземяването / на металните корпуси е абсолютно винаги задължително.При ток на утечка защитата се осъществява чрез изключване на автоматичния предпазител/бушон/ от протеклия голям ток на късо съединение към зануления/заземения/ корпус а не от потенциала на нулата. Дефектнотокова защита за климатик не се препоръчва поради горепосочените лъжливи изключвания.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    126
    #302

    Re: Собственици на климатици 100V

    Не схванах за кое имам грешка .Говоря за автотрансформатор и казвам че не е безопасен и че няма значение дали ще избие първична или вторична намотка.Двунамотковия не съм го коментирал изобщо-по скъп е и има по-малко КПД.Наредбата многодобре я знам,друг е въпроса от кога е ,как беше преди и колко е правилна.Предпазителя не пази хората,а инсталацията.10А предпазител няма да падне ако гепиш фазата,ако не вярваш пипни фазата и кажи на жената после да каже кво е станало без значение дали контакта ти е заземен ,занулен и т.н.Отделно взимаш обикновен волтметър и грабваш "земята" и щранга на водата.Теоретично трябва да е няколко волта 2-3-5 волта разликата в специфичното съпротивление на алуминия и подцинкованата тръба.При мен на 14 етаж е от 14 до 38 волта в зависимост от консумацията на населението под мен,в зависимост от влагата и степента на корозията на връзките.Ако се опитам да ползвам гръмоотвода за измерване=О чудо спрели са ми тока.Говорим за инсталация изградена по нашите наредби,изпълнена от квалифицирани ел.техници.

  4. Member
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    409
    #303

    Re: Собственици на климатици 100V

    Обикновено хората не пипат фаза а занулени метални корпуси на уреди и именно предпазителя пази хората при утечка по корпусите в масовия случай.Така че не говори против зануляването /заземяването /.Дефектнотоковите защити са още по добри но навлизат напоследък задъжително в България и не са много разпространени поради изискването за трипроводна линия.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    126
    #304

    Re: Собственици на климатици 100V

    Да бе ,нямада спорим.Мисълта ми беше че не разчитам на предпазителите в къщи.Сам си изградих 3-я провод в къщи,хиляда молби ,до енергото да оправят земята в таблата в входа,че да има каде да се хвана.Монтират дефектнотоковата -правеше проблеми и почнах наред.Скарата се изми ,подсуши -пробвам няма проблем,пералнята отворих ,видях утечката ,айде нов нагревател,пробвах няма грижи,Миксер,шевна машина,бойлер беше хукнало да ни трепе всичко.....Мидеята събаря също,сложих Саньото-пак ,ама по рядко.След превода на дистанционното благодарения на Блу,видях режима за намален ампераж и няма проблеми ве4е при старт.Дефектнотоковата е Мерлин-жарин,доста е скъпа,ама само тя те пази жив,а имам е 2 деца....От енергото пишман станаха с мен....ония вържат аз ходя след тях с уреда...накрая се оказа ,че дебел колкото прасеца ми кабел е кърпен навремето набързо и оксидирал зверски.Карбоваха го на ново с едни гигантски клещи и сичко си дойде на мястото.Дадох им на мом4етата по 20 лв да се почерпят,а те отказаха и хукнаха да си проверяват кабелите вкъщи,че живи щяхме да изгорим.....неволята братко учи..

  6. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,125
    #305

    Re: Собственици на климатици 100V

    dan66 в грешка си че предпазителя те пази от утечки .. само дефектнотоковия автомат прави това .. утечка от 10мА е фатална при някои обстоятелства ,а предпазителя изключва на колко ? 10А примерно ,1000 пъти повече ток от колкото е достатъчен да убие човек .

  7. Member
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    409
    #306

    Re: Собственици на климатици 100V

    Утечка спрямо какво?Може да има малка утечка спрямо металния корпус на уреда ,но при занулен корпус на уреда и изправно заземяване на главното ел.табло -корпуса няма потенциал спрямо земята/или съвсем малък/ и през човека няма да протече ток при докосване/или поне няма да е опасен/.Голямата утечка прераства до късо съединение и предпазителя изключва.
    Съгласен съм че бъдещето е в дефектнотоковите защити.Според НУЕУ/Наредба за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии/ от 2004 г. всички новостроящи сгради трябва да са с трипроводни линии и задължително монтирани дефектнотокови защити за всички контакти в които се включват подвижни електроуреди.Обикновено при проектирането не се слагат дефектнотокови защити на осветлението/поради излишно оскъпяване/,кухненските печки/захранени директно без щепсел/ и климатиците/ поради големи вътрешни утечки които причиняват лъжливи изключвания/.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,125
    #307

    Re: Собственици на климатици 100V

    Цитат Първоначално публикувано от dan66
    но при занулен корпус на уреда
    Ето това те спасява от утечката ,а не предпазителя ,той може и да липсва . Да не забравяме ,че такива утечки се отчитат от електромера ,в повечето жилища има такива и хората дори не подозират за тях .Моята пералня например има утечка 8мА ,почти смъртоносен ток в помещение с повишена опасност каквото е банята . Аз съм спокоен защото съм я занулил правилно и редовно проверявам това. Между другото пералнята от нова си има такава утечка ,това важи за голяма част от уредите

  10. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    126
    #308

    Re: Собственици на климатици 100V

    Тя може да се хване каде е,само трябва да се поразчовърка малко.Един ампермер слагах аз на щепсъла,обикновен контактен уред.С ръкавици бутах местих клатих,на местата дето няма стигане пръсках с спрей и едното око на ампермера.Играчка си е ама мойте уреди ги оправих.Моята пералня е спостоянно-токов двигател с четки,голям колкото стартер на кола.Оказа се че мъх в колектора е причинителя.Измислих и едно кужухче,че от електролукс го бяха оставили открито да се охлажда явно.Електромера си отчита вярно утечката при заземен корпус.без земя нямаше консумация,ама переше ток....Като сложих дефектнотоковата ,беше на ръба на 30 ма ток и я събаряше при развъртане на центрофугата.иначе при пране нямаше проблеми.

  11. Member
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    409
    #309

    Re: Собственици на климатици 100V

    Цитат Първоначално публикувано от Alexi
    Ето това те спасява от утечката ,а не предпазителя ,той може и да липсва .
    Alexi ,предпазител не може да липсва той е абсолютно задължителен за всеки токов кръг и трябва да е правилно оразмерен.Големите, опасни за човека утечки се превръщат в късо съединение и предпазителя автоматично изключва/изгаря/.При големите утечки въпреки зануляването се получава опасен потенциал по корпуса спрямо земята. Освен това без предпазител рискуваш да се подпали някой кабел а оттам и целия дом.
    НУЕУ,чл 182 ал 2 " За защита срещу поражения от електрически ток като правило се използва автоматично изключване на захранването ."

  12. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    126
    #310

    Re: Собственици на климатици 100V

    DAN,стига си я цитирал тая наредба ами помисли малко-утечка 20 =30 мА ,препазители 10-16А,Вкрая на крайщата сам си противоречиш!Предпазителите пазят само фирма Енергоразпределение от щети нанесени в следствие неизправна техника на потребителя.Предпазителите не пазят човека!!!!!!!!!
    Едит:Моля модератор да премести постовете в темата ,че я ос*ахме в тоя глупав спор.

  13. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,125
    #311

    Re: Собственици на климатици 100V

    като писах че може да няма предпазител имах предвид че той няма никакво отношение към защитата от токов удар ,неговото предназначение е да пази от късо съединение и щети по техниката и инсталацията ... продължаваш да твърдиш че само големи утечки предизвикващи отпадане на термозащита са опасни за човека - много погрешно твърдение

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    409
    #312

    Re: Собственици на климатици 100V

    Не ми се спори повече.Факт е че безопасността е съвкупност от мероприятията- заземяване/зануляване/,автаматични прекъсвачи /бушони/ и при възможност дефектнотокова защита.Всеки да си прави изводи.

  16. Member
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    174
    #313

    Re: Собственици на климатици 100V

    Понеже само един участник ми отговори, ще съм благодарен да ми отговорят на въпроса и други:
    Как работят 100 волтовите климатици при достигане на зададена температура? Спират ли или намаляват до някаква константна степен, докато не се нарушат условията, например отваряне на врати или прозорци? Белгийският Дайкин например утихва до най-ниска степен и така работи непрекъснато, но никога не спира. Японският, макар и да утихва, все пак спира - само съвсем леко полъхване се усеща, но само ако човек застане под него и доближи ръка. После пак тръгва и така цикълът се повтаря.
    Интересно ми е и при други климатици как е - дори и за тези, които са на 220 волта. Тоест дали това е разлика между 100 и 220 волтовите, или няма значение? Дали всичко е до модел?
    И в крайна сметка какви са предимствата и недостатъците, ако има такива, при тези два начина на работа?
    Благодаря предварително на всички, които споделят опита си и мнението си.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    126
    #314

    Re: Собственици на климатици 100V

    Ще проверя,то има малко въпросителни там,щото функцията за намален стартов ток може и да забранява вклучването и изключването.Ще оставя настройките по дефоулт и ще пробвам.

  18. Member
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    263
    #315

    Re: Собственици на климатици 100V

    Аз лично и двата ги наблюдавам,че спират и през определен период от време "превъртат" по малко въздух и тогава преценяват да ли да правят нещо според температурата.Тука бях чел ,че според програмите на добрите инвертори,ако температурата се задържи постоянна за 3 мин. спира и компресора.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 21 от 116 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Собственици на климатици 100V - част 2
    От kod във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1648
    Последно: 14-01-24, 12:51
  2. Мнения от собственици на климатици LG
    От zhelko във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 15
    Последно: 27-07-15, 18:50
  3. Въпрос за климатици 100V
    От kaki във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 51
    Последно: 06-10-13, 10:10
  4. Собственици на климатици
    От Vanquished във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 122
    Последно: 02-02-12, 18:32
  5. Отговори: 2
    Последно: 12-08-11, 23:17

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе