Страница 17 от 116 ПърваПърва ... 715161718192767 ... ПоследноПоследно
Резултати от 241 до 255 от общо 1727
Like Tree8Одобрявам

Собственици на климатици 100V

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Re: Собственици на климатици 100V

той не е ли направен тих фабрично забрави да подобриш нещо съществено ... повечето не са вибрации ами аеродинамични шумове на преминаващия поток въздух ... давания от теб за пример FTXR нали знаеш че е уруру сарара и колко пари струва ,не го сравнявай със Санио за 1300 лв .. Санио имат много добри модели с КОП над 6

2.  

3. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Alexi, понеже си по-навътре в нещата, добре е първо да обясниш на нас невежите какво е звук. Може ли да има звук без вибрация? Може ли нещо изобщо да звучи, без да кара друго нещо да вибрира, а вибриращото нещо от своя страна да създава звук? Една цигулка за един милион евро може да звучи отвратително в неподходяща зала, а една евтина - много по-добре в подходяща зала, може да гърми, а може и да не се чува. Имах предвид, че климатик окачен на стена по БДС, не се чува реално, а много по-шумно. Идеята ми беше да го накараме да се чува според техническото му описание, тоест да елиминираме обстоятелствата, които усилват ефекта шум. Как мислиш, ако окачиш мечтаното Саньо в банята си, по-тихо ли ще е от един Хайер в подходяща стая? И все пак посочвай сайтове на разбираем език за моделите, които споменаваш, та да видим за какво става дума. Освен това ти лично можеш ли да ми покажеш в действие, на живо, споменаваните досега от теб страхотни и "безшумни" климатици? (Ти лично колко климатика на цена над 2500 лв. парчето имаш вкъщи?) Тогава изобщо няма да има нужда да ме убеждаваш и да ми пращаш информация за тях. В противен случай мога да си мисля, че си рекламен агент или търговец, в което няма нищо лошо, разбира се.

4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

saissais би било интересно да проведеш експеримента си и да публикуваш резултата от него. Аз имам няколко климатика всички японски и също ми прави впечатление изработката. Тошибата която е от най-високия клас (като нова е струвала над 2500 лв.) освен, че има звукопоглъщащ материал облепен по вътрешната част на кутия има и по различна форма на турбината и клапите които насочват въздушната струя, ваничката и рамата която държи мотора с турбината са монолитни, а самата турбина има меко окачване. При старото ми Саньо, което също е било при производството си най-висок клас също има забележителна изработка. В общи линии през деня не ми прави впечатление шума от машините, но вечер когато е тихо Националите които са среден клас инвертори ги чувам осезаемо. За съжалени шума които те издават е от въздушната струя и не знам как бих намалил. Откачал съм турбината и съм оставял само мотора да върти и почти нищо не се чува, е разбира се питата след малко почва да пука защото се обледенява и защитата изключва машината. Извода ми е , че при японските машини даже и от ниският клас е направено доста по въпроса с обезшумяването и това нямам как да не е защото в Япония имат строги закони относно всички видове замърсявания в това число и шумовото там няма никой да те остави външното тяло да трака като комбайн и на теб да не ти пука за съня на съседите.

5. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

saisais за звука и начина му на разпространение няма да ти обяснявам надълго и нашироко ,но с 2 думи - само нискочестотни вибрации се предават на стени и мебели ,а вътрешното тяло не издава такива ( за разлика от външното) пробвай и ще видиш че няма полза .. то ако имаше щеше да е въведено при японските клими преди 20 години още

6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от saissais
    Alexi, понеже си по-навътре в нещата, добре е първо да обясниш на нас невежите какво е звук. Може ли да има звук без вибрация? Може ли нещо изобщо да звучи, без да кара друго нещо да вибрира, а вибриращото нещо от своя страна да създава звук? Една цигулка за един милион евро може да звучи отвратително в неподходяща зала, а една евтина - много по-добре в подходяща зала, може да гърми, а може и да не се чува. Имах предвид, че климатик окачен на стена по БДС, не се чува реално, а много по-шумно. Идеята ми беше да го накараме да се чува според техническото му описание, тоест да елиминираме обстоятелствата, които усилват ефекта шум. Как мислиш, ако окачиш мечтаното Саньо в банята си, по-тихо ли ще е от един Хайер в подходяща стая? И все пак посочвай сайтове на разбираем език за моделите, които споменаваш, та да видим за какво става дума. Освен това ти лично можеш ли да ми покажеш в действие, на живо, споменаваните досега от теб страхотни и "безшумни" климатици? (Ти лично колко климатика на цена над 2500 лв. парчето имаш вкъщи?) Тогава изобщо няма да има нужда да ме убеждаваш и да ми пращаш информация за тях. В противен случай мога да си мисля, че си рекламен агент или търговец, в което няма нищо лошо, разбира се.
    Експеримента, който си замислил има смисъл само до толкова, че ще се убедиш ти самия, че полза от това няма. Не подскачай срещу Alexi, защото той ти казва верни неща. Намери един учебник по акустика и прочети какво е звук и вибрация, какво е шумопоглъщане и шумоизолиране, как се разпространяват шума и вибрациите в различните среди и относно реверберационните характеристики на помещенията.

7. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Все пак и аз моля да бъдат четени мненията ми по-внимателно. Защото имам чувството, че се повтарям често. Никъде не споменавам, че нещо е пропуснато в изработката на климатика, а че самият климатик се държи различно в различна среда. Нашите жилища не са по японски стандарти. Японските климатици не са произведени за нашите условия. Казвам само, че можем да променим нещо в монтажа, за да извлечем максимума от климатика.
    Аз съм човек на експериментите, затова ще дам няколко примера. Голямата зала на НДК е замислена и построена според най-модерните разбирания за акустика, вложени са щедро средства от нашия джоб, милиони от джоба на данъкоплатеца. Най-разбиращите умове по проблемите на акустиката, звука и прочие са дали най-доброто от себе си. И резултата всеки може да го чуе - имаме залата с най-отвратителната акустика, доколкото може да се говори за такава. Мисълта ми беше, че проблемът за звука и акустиката е една от най-големите загадки все още за учените и всъщност няма нищо съществено написано по този въпрос. Тоест с ученост нищо не става, в най-добрия случай е въпрос на късмет нещо да се получи. А старите майстори на музикални инструменти или архитектите на акустични здания не са чели книжки, а са имали способности и усет за такива неща...
    Иначе ще стане като в един разказ от Мопасан: героят хваща държанката си в леглото с друг мъж, пита възмутен какво е това, а тя отвръща: нищо. Той: как нищо, виждат те, че ми изневеряваш, а тя: Че ти на очите си ли повече вярваш или на мен?
    Та не искам да съм на неговото място, тоест предпочитам да вярвам на ушите си, а не на теории и учебници.
    За протокола - свирил съм в зала България - камерна и голяма зала, както и в доста други зали, с едни и същи инструменти, но ефектът навсякъде е абсолютно различен. Тоест горе долу имам впечатление кои честоти как се предават от различни по плътност повърхности. (За да не съм прекалено фанатизиран, добре, посочете ми кои учебници да прочета, а вие в същото време посвирете малко на някой музикален инструмент - така взаимно ще имаме най-пълна представа по поставените въпроси.) Забравих да спомена, че още преди години съм превел от немски и издал един доста сериозен труд по проблемите на звука и акустиката, но няма да споменавам заглавия, за да не става реклама, та горе долу имам и от теория съвсем минимална представа.
    А експеримента или поне част от него ще проведа утре, когато съм сам, че иначе жената гледа още по-скептично на подобен род дейности.

п.п. Не съм казвал, че звукът от климатика ме дразни, дори напротив, унася ме и ми помага по-бързо да заспя. Всичко изговорено дотук е в името на експеримента и радостта от него, така да се каже. А ако и принесе полза, толкова по-добре. Провокациите ми са именно към хора, настроени по подобен начин - в крайна сметка животът е екперимент. Какво е животът без опитност? Да се взираме в книжки с цифри за техническа информация едва ли е най-приятното занимание.

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Не ме разбирай погрешно, нямам нищо против експериментите. Нито проявявам съмнения по повод на това, че можеш да определиш дали е добра или лоша акустиката на една зала. Напротив, съгласен съм напълно с теб, че акустиката на залата на НДК е лоша, а най-добрата е на зала "България". Но теорията не бива да се подценява. Помисли какъв е източника на шум от вътрешното тяло - предимно от работата на турбината. Това е шум с много широк спектър, затова го чуваш и като шум, а не като звук с определена честота. Ако лагерите на турбината с в ред и тя е добре балансирана вибрации почти няма. Усещането за шум в помещението може да намалиш само ако увеличиш звукопоглъщането - примерно ако има повече мека мебел с текстил в стаята, завеси и килими по стените. Какво тогава ще ти помогне подложката и отделянето на тялото от стената, ако няма вибрации, които се предават с твърдата връзка? Най-много да получиш някакъв резонанс на цялото тяло и обратен ефект.
    Колкото до учебника, щом си завършил музика, вероятно е да намериш такъв в библиотеката на Консерваторията. Ако там няма - в Народната библиотека има със сигурност достатъчно литература.

10. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Нека бъдем малко по-сериозни.
    "Помисли какъв е източника на шум от вътрешното тяло - предимно от работата на турбината. Това е шум с много широк спектър, затова го чуваш и като шум, а не като звук с определена честота".
    Ако нещо се чува, значи вибрира. Дали с ниска честота или висока, все едно. А между шум и звук няма същностна разлика. Всичко е описано обширно и достъпно тук:
    http://bgnauka.com/forum/index.php?a...pe=post&id=676
    Щом нещо създава шум - турбина или каквото и да е, - имаме налице вибрации с по-голяма или по-малка амплитуда и дължина на вълната. Щом това нещо е допряно до твърда повърхност, кара същата малко или много да трети и звучи. Принципът на музикалните инструменти - различна по твърдост дървесина вибрира по съответен начин в целия честотен диапазон.
    Както и да е, дори и без да се прави експеримент, всеки, който не е глух, може да долови звученето на стената, което се получава от допира на климатика (при напълно изправен климатик!). Смятам да измеря и запиша дори звука от стената. Втората част на експеримента е да се установи в какъв честотен диапазон е този шум и съответно да се отдели климатикът от стената с материал, поглъщащ вибрациите и непозволяващи им да се предадат на стената. (Разучил съм почти всички звукоизолационни материали, предлагани у нас, както и доколко са ефективни от опита на хора, които са ги полвали.)Това обаче е най-добре да стане при самия монтаж, тоест да се постави между планката и стената, а самите щипки също трябва да се оплътнят с този изолационен материал. Разбира се, дори да се изолира климатикът от стената, шумът, носещ се във въздуха, също се поглъща и отразява от стените и съм съгласен за завесите, меките мебели, но всъщност тук имаме пълно съгласие.

11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Нека бъдем малко по-сериозни.
    "Помисли какъв е източника на шум от вътрешното тяло - предимно от работата на турбината. Това е шум с много широк спектър, затова го чуваш и като шум, а не като звук с определена честота".
    .................
    Какво несериозно видя в написаното? Би ли се аргументирал?

12. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Може би не сме си уточнили понятията, затова е трудно да се разберем. Аз пуснах доста дълга статия, с чието съдържание общо взето съм съгласен. Но бих искал да разбера ти какво разбираш под шум и звук, тогава нещата ще станат по-ясни за доразяснения. За мен лично няма същностна разлика между двете, затова чакам твоите определения за тях, може би говорим за едно и също, но значението, което влагаме в думите, да е различно, поради което произхождат недоразуменията ни. "Звук с определена честота" А ако не е с определана, тоест не е константна? Тогава шум ли е? Защото никой школуван музикант не свири тонове с определена честота, освен само като упражнение. И напротив, има много машини - прахосмукачката ми например, - които издават звук с определена честота. Тоест красивият музикален звук се препокрива с това определение за шум и обратно, прахосмукачката ми би трябвало да издава музикални звуци. Което и не го отричам, ако погледнем чисто теоретически. Но практически нещата не стоят по този начин. Ние сме живи хора и теориите не ни греят. Имаме естетически усет и усет за комфорт (като говорим за климатици), който не може да бъде задоволен от добронамерените търговци, а само ако се слуша вътрешния субективен глас.

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Може би не сме си уточнили понятията, затова е трудно да се разберем. Аз пуснах доста дълга статия, с чието съдържание общо взето съм съгласен. Но бих искал да разбера ти какво разбираш под шум и звук, тогава нещата ще станат по-ясни за доразяснения. За мен лично няма същностна разлика между двете, затова чакам твоите определения за тях, може би говорим за едно и също, но значението, което влагаме в думите, да е различно, поради което произхождат недоразуменията ни. "Звук с определена честота" А ако не е с определана, тоест не е константна? Тогава шум ли е? Защото никой школуван музикант не свири тонове с определена честота, освен само като упражнение. И напротив, има много машини - прахосмукачката ми например, - които издават звук с определена честота. Тоест красивият музикален звук се препокрива с това определение за шум и обратно, прахосмукачката ми би трябвало да издава музикални звуци. Което и не го отричам, ако погледнем чисто теоретически. Но практически нещата не стоят по този начин. Ние сме живи хора и теориите не ни греят. Имаме естетически усет и усет за комфорт (като говорим за климатици), който не може да бъде задоволен от добронамерените търговци, а само ако се слуша вътрешния субективен глас.
    Ами да ги уточним! Предлагам да се придържаме към общоприетите и ясни за всички понятия:
    1."Звукът е трептенето на материя, възприемано чрез слуха. Обикновено чуваме трептения, които се предават по въздуха."
    2."Звуковете биват тонове и шумове."
    3."Тоновете се получават в резултат на равномерното периодично трептене."
    4."Трептенията със случаен характер са шум."
    5."Инфразвукът е звук с честота, твърде малка, за да се улавя от човешкото ухо — За горна граница на инфразвуковите вълни се приемат честотите от 16 Hz до 25 Hz а долната е неопределена - Може да е 0,1 0,01 и т.н. Инфразвукът се характеризира със способност да се разпространява на големи разстояния и да заобикаля препятствия с малко разсейване. За него няма подходящи звукопоглъщащи материали.
    Мисля, че това е достатъчно, за да не се вкарват специфично музикантски разбирания за звуковете и вибрациите в чисто техническа тема. Всяка област на познанието си има своя терминология.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2001

В общи линии всички се опитват да ти обяснят, че звукът/вибрацията на пластмасата в стената са пренебрежимо малки или маскирани от шума на турбината триеща се /грубо казано/ във въздуха.
    С което съм съгласен и аз за някой безшумен като цяло климатик.
    Така че експериментът ти затова няма да постигне успех в обезшумяването. Просто въздуха ти пречи Може и да греша де

16. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Аз имам идея да се закачи на ластици климатика да няма вибраций по стената

17. Тук е от
    Oct 2006

SAISSAIS, ако си сложиш ръката на вътрешното тяло и усетиш вибрации, това е от дисбаланс. Ако няма, това е от завихрянето на въздуха и мека подложка между тялото и стената няма да ти помогнат. Ако искаш наистина да експериментираш и да премахнеш шума, свали вътрешното тяло, помисли, направи малко изчисления и вкопай тръбите в пода. Ще си имаш подово.

18. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Без излишни подробности, резултатите от измерването:
    При абсолютна (субективно казано) тишина, около 2 часа през нощта, когато всякакви шумове са заглъхнали, от 1 метър разстояние, при тих режим охлаждане, разликата между F22HTNS и FTXS35D е точно 5 децибела по-малко в полза на японеца, тоест японецът е по-тихият.
    Всякакви технически подробности и файлове при нужда мога да предоставя на интересуващите се.
    Изводите: ако японецът работи и през зимата както е според рекламите му, аз съм 100% за 100 волтовите.
    Направих опит и през деня - разликата между включен и изключен климатик при дневната относителна тишина е 3 децибела, през нощта около 10. Тоест практически шумоизолиране за около 1 децибел едва ли има смисъл. Макар че по-нататък ще го направя заради експеримента.
    Открих и някои други допълнителни неща извън експеримента, но ще ги споделя по-нататък при подходящ случай.

Ако приемем за вярно, според официалния сайт на Дайкин, че белгиецът е 23 децибела, тогава излиза, че японецът е точно 18. Ако приемем теоретически, че абсолютната тишина е 0 децибела, а човешкото ухо може да долови разлика от 1-2 децибела, тогава следва, че абсолютно безшумен климатик няма. Нормално е да се чуят 18 децибела.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 17 от 116 ПърваПърва ... 715161718192767 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Собственици на климатици 100V - част 2
    От kod във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1661
    Последно: 05-01-25, 12:00
  2. Мнения от собственици на климатици LG
    От zhelko във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 15
    Последно: 27-07-15, 19:50
  3. Въпрос за климатици 100V
    От kaki във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 51
    Последно: 06-10-13, 11:10
  4. Собственици на климатици
    От Vanquished във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 122
    Последно: 02-02-12, 19:32
  5. Отговори: 2
    Последно: 13-08-11, 00:17

Тагове за тази тема

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе