Страница 10 от 372 ПърваПърва ... 891011122060 ... ПоследноПоследно
Резултати от 136 до 150 от общо 5578
Like Tree4495Одобрявам

Колко ми харчи климатикът - Real Time

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

re: Колко ми харчи климатикът - Real Time

Да, температурата е еднаква. Sanyo-то съм му лепнал 20* и държи точно 20*. MHI-то съм му сложил 21, но си държи 20-20.5*.
    Edit:
    Направих и да смята към момента колко е средната консумация и за двата.
    Иначе конкретен резултат от изминалата нощ (до -15* са падали температурите):
    MHI 23:15 - 09:15 (10 ч), изразходени 3.797 kW или средно 380 W.
    Sanyo 23:30 - 09:30 (10 ч), изразходени 3,5 kW или средно 350 W.
    Мисля, че са почти равностойни. Sanyo-то според мен ще има превес при по-високи външни температури спрямо MHI-то, но ще видим като спре да е -15 през нощта.

2.  

3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

сравнението е интересно тъй като Саньото е с малко по нисък КОП ,а и трафа изяжда малко и ако постига по нисък разход значи има по ефективен компресор при работа под номинал ,което на фона на толкова класна машина на 220 волта като ZGX наистина е постижение ,да не говорим че е и по евтин.. разликата горе изглежда малка но процентно е около 8% ,което не е никак малко ,ще следя данните с интерес

4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

COP му е 4,97, но това е при номинал от 3600 W, докато на MHI-то COP e 5,08 за 3000 W. Същата серия Sanyo при 3 kW има COP 5,41. Общо-взето нещата пак са сходни като добавим загубите от трафа ако изобщо са фактор, ще ги меря като приключи отоплителния сезон.

5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив

И аз да споделя,Мидеа МSV-12HRN1 сега при тези температури до -17* през ноща и 2* през деня изхарчва ми по 700w.на час средно,подържам 24*,25* в стаите.Да отбележа,че когато подържам 20* през други дни като ни няма в къщата харчи по 330w/ч.Установих,че за м.Декември има среден разход 333w/ч. с отделен електромер е.Води се клас А и коп 3,60.

6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Стопли се малко и стана интересно. Тази нощ май е било все около нулата, а днес се затопля още. Та разликата е очевадна:
    за 10 часа MHI - 3.395 kWh или средно по 340 W.
    за 10 часа Sanyo - 2,450 kWh или средно по 245 W.
    Е разликата е 100 W на час... Ако февруари е топъл, ще е много интересно
    Иначе в студа смея да кажа, че харчат еднакво. Потвърждава се мнението ми, че Sanyo-то дърпа повечко при дефрост и затова тогава консумацията му се изравнява с MHI-то. Обаче при топло като почти не прави дефрост, разликата е ясна.

7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Ами вероятно Саньото дърпа повече заради форсирането преди размразяване. Тази функция я има даже и в модела от 92 година. Между другото бях забелязал и друга интересна подробност, ако настроя таймера за включване на климатика (SANYO SAP-C283VR) за 6 часа сутринта и температура от 23*С, но в стаята температурата е паднала чувствително например около 11-12*С климатика се включваше с 20 минути по-рано на турбо. Любопитно ми е дали при новите модели е така?

8.  

9. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

тази опция я има и Панасоник ,като преди това се пуска на фан за 1-2 секунди да види колко градуса е периодично без да отваря жалузата,и ако си му задал в 10.00 да е 23 градуса почва от 9.30 да речем да топли за да може в 10 да са зададените 23

10. Member
    Тук е от
    Oct 2005

deian защо не зададеш на двата климатика еднаква температура за достигане?Измерената от теб температура в стаята може да не е съвсем точна - зависи с какъв термометър,на каква височина,разположението на мястото на измерване и т.н.

11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Ами термометърът е метеостанция, просто двете и части са в двете стаи. Ако ги събера една до друга, показват абсолютно идентично. Разположени са в другия край на стаите, не са обдухвани от климатика, мерят реално. Ако му сложа 21 на Саньото, тогава пък подминава температурата, на която работи Мицубишито. Не знам доколко половин градус разлика оказва влияние и надали може да компенсира разликата между двата климатика от порядъка на 100 W днес.

12. Member
    Тук е от
    Oct 2005

Разбира се че има значение.Всеки дори половин градус отгоре са десетки ватове по голяма консумация.Освен това сигурно едната ти стая има малко по големи топлозагуби/различните реални температури го доказват ако правилно ги отчиташ/.

13. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

ОК, сложих МХИ на 20*. Сега и двата са с еднакви настройки.

Въпреки всичко, МХИ-то хем от 21 трябваше да поддържа 20 до сутринта, а Саньото си беше на 20 от край време, сутринта разликата пак е драстична. Някой би предположил, че МХИ-то ще е по-икономично, понеже му е била по-топла стаята, но не.
    МХИ средна консумация за 10 часа: 317 W.
    Саньо средна консумация за 10 часа: 199 W.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от deian
    Не мога да си обясня откъде идва тази голяма разлика между 100 и 200-волтови машини с почти еднакви характеристики.
    Преди да измеря и моят (особенно ефективността) си мислех, че една скъпа нова машина за европейският пазар ще даде много добро представяне. От доста време съм на мнение че една истинска японска машина (а тези на 100V са гарантирано такива), дори и от среден клас е много по-добре съградена и са предвидени всички мерки по отношение на енергоспестяване и оптимална работа (разбира се не най-старите монели, но всички по-нови..). Единственното нещо което ме спира при машините на 100V (втора употреба) е това че не знаеш реално как е работила и може да ти се скапе (примерно две такива на познат се скапаха). Но се скапа и една чисто нова от среден клас.. което също не е критерий май за избор - и късмета си е важен. Въпреки това, следващата ми машина съм режил да е на 100V. Просто не си заслужава вече инвестицията за среден клас машини тук при полужение че с всяка нова година съсипват качеството. Много високоя клас пък не е икономически пригоден за нас. Но много ще ме зарадва една 100V с висока ефективност, на ниска цена дори и да се скапе на 3тата година. Иначе разликата в ефективността е във взетите мерки в изпълнението. Просто в япония няма как да вземеш сертификат ако не изпълниш наистина определените строги изисквания за тяхния стандарт. За EU пазара всичко е въпрос на цена, рушвет за някой сертификат и писаници по хартия (спецификации които простичкия човек няма как да ги премери) а пък лабораториите са подкупни когато става въпрос за големи пари. Иначе разликата в ефективността си я обяснявам и с това че енергийните компаний и те са в играта и нямат голям стимул да толерират ниско енергийно потребление тук. Уж на думи само... Но - топлообменници, по-голяма полощ, по-ефективни обдухващи вентилатори, по-ефективни компресори, по-висока ефективност на инверторния модул, все неща които в японските машини на 100V присъстват.

16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив

Изкам да направя малка корекция, на 7-ма страница съм допуснал грешка относно средният разход за м.Декември.Вместо 333 w/ч. е бил 433 w/ч.Извинявам се за грешката.

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Дай "редактирай" на съответното мнение

За какво си говорим просто...
    MHI SRK25ZGX-S 19.01.09 г. 09:15 - 13:15 - 0.971 kW или средно 243 W.
    Sanyo SAP-D28U 19.01.09 г. 09:30 - 13:30 - 0,630 kW или средно 157 W.
    Еднакви задания (20*), еднаква външна температура, еднакви по размер стаи и тип изолации, единствено различни изложения.
    Като цяло разликата между двата се движи около 100 W. Това за месец са си ~11 лв.

18. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Днес приключих с едногодишното отчитане по периоди. Изводите за отоплението и охлаждането на една малка стая от ~15кв.м. са:

1. За периода от една година 24.01.2008-24.01.2009 са изразходени 897.49kwh. Ако вземем в предид средна цена от 14 ст. на за киловат час се получава, че за една година климатика е изхарчил 125.6лв. общо за отолението и охлаждането на помещението. Това прави средна консумация от 103.27W или грубо средно-годишна цена за месец при тази консумация от 10,58лв. За грубо сравнение, постоянната работа на климатика за това помещение се равнява на постоянно включена крушка от 100W за период от 1 година.

3. Статистика за консумацията в режим на охлаждане: Реално режима на охлаждане бе пуснат от 28 Май 2008. Охладителния режим бе прекратен на 27 Септ. 2008. За това време климатика е изконсумирал 152.86kWh, което в цена на тока е около 21.4лв. За охладителния период това отговаря на средна консумация от 41.92W и средно месечен разход от 4.30лв. Най-топлият месец (август) даде средно месечна консумация от 92.16W, с ценови еквивалент от 9,44лв. за месеца. Активния охладителен период реално бе през 01 Юни до 01 Септ. (3 месеца).

4. Статистиката за отоплителния период показва следното: Изконсумирани са 744.63kWh, което като цена е 104,2лв. със средно-месечна консумация за периода от 146.79W с еквивалентна цена на месец от 15.04лв. Активният отоплителен период трае от 01 Ноември до към 01 Май (6 месеца).

Извода, който може да се направи - климатика работи в повечето време на отопление, и харчи основната част от годишната консумация именно в този режим. Съотношението е грубо 4.9 пъти повече изконсумирана енергия за отопление спрямо тази при охлаждане. При охлаждане средния разход е значително по-малък спрямо този при отопление.
    За конкретни детайли относно модела климатик с който са правени измерванията и параметрите на помещението може да проверите в подписа.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 10 от 372 ПърваПърва ... 891011122060 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Koга климатикът харчи повече ток - в зависимост от степента?
    От avata във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 228
    Последно: 11-02-17, 14:26
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Software за real time mp3 компресия ???
    От trastikata във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 14-07-03, 16:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе