Страница 8 от 372 ПърваПърва ... 6789101858 ... ПоследноПоследно
Резултати от 106 до 120 от общо 5578
Like Tree4495Одобрявам

Колко ми харчи климатикът - Real Time

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Sep 2006

re: Колко ми харчи климатикът - Real Time

При потдържане на 22*С ,външна 5*С MHI SRK 20 ZG работи 9 мин. почива 5 мин. ( auto fan ) .Сравнено с духалката на Board_Man - "Пуска се и се спира през периоди за около 3-4 мин.", ако тя е 1000W излиза , че MHI SRK 20 ZG отдава минимално 500W ,а не 1500W каквито съмнения имаше.

2.  

3. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Защо съмнения, МХИ са едни от малкото климатици с добро минимално топлоотдаване.За него не се е спорило по въпроса.Освен от машината, зависи и от минималните топлозагуби.Ако са около минимуна на машината и тя ще постига минимуа си.Ако винаги са по-големи, то тогава и машината ще работи на по-висока мощност.До сега не съм видял на никоя машина, освен на ТОШИБА-та да дават консумация, отдаване и КОП при различни мощности на компресора.Дават топлоотдаването в зависимост от външна и вътрешна температура, а ТОШИБА-та има табличка при различни мощности между 10 и 100%, през 10%.При него механикака и управлението /хибридно/ позволяват работа на 10% мощност, което е невъзможно при повечето машини на нашия пазар.

4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Цитат Първоначално публикувано от M_Dimov
    При потдържане на 22*С ,външна 5*С MHI SRK 20 ZG работи 9 мин. почива 5 мин. ( auto fan ) .Сравнено с духалката на Board_Man - "Пуска се и се спира през периоди за около 3-4 мин.", ако тя е 1000W излиза , че MHI SRK 20 ZG отдава минимално 500W ,а не 1500W каквито съмнения имаше.
    Идеята на минималното отдаване е да го отдава без да изключва. С изключванията може и да стават 500W, ама не е там работата. Минималното отдаване не се получава като съотнесеш времето на работа към времето, при което е изключен компресора. То е минималната мощност, която може да отдаде климатика, при работа на компресора на минимални обороти.

5. Тук е от
    Oct 2008

Здравейте, аз съм със МЕ GC25VA, за да накарам климатика да не изключва, му задавам определена температура(например 24) като достигайки по термометър 23 му я намалям и от дистанционното на 23. Работи на Auto fan, ако свали на термометъра до 22 му я намалям и на дистанционното. Сега е топло навън и повече от това не ми е свалял, и така работи вече 3 дни без да е изключил като моментната консумация варираше между 292W и 310W. Веднъж съм мерил температурата на изхода - 36.5 градуса. В този си режим климатика е супертих и незабележим. По надоло от това не е сваляло, по спесификация мисля че му дават консумация м/у 200W и 1300W при отопление, но тези 200W явно са при някакви перфектни условия. Ако сега му прекъсна този режим, ще започне отново да включва и изключва както преди(средната консумация е същата - около 300W)

6. Тук е от
    Dec 2008

Здравейте на всички,
    Тъй като съм нов във форума ме извинете ако първоначално правя грешки.
    Та относно консумацията на електроенергия от климатиците, COP(t-външно) и т.н. след като се порових известно врме в интернер открих следните тестове правени от някакъв Финландски институт по поръчка на друг такъв ама Шведски. Не съм срещал в този форум тези материали, затова ще ги публукувам. Та резултатите са много интересни. Аз проверих за моите рендета CS-CUE9GKE и CS-CU RE9GKE и всъщност останах доста доволен. Текста не става за четене защото е на шведски, но графиките са красноречиви.
    Тестовете са правени при променлива външна температура (от страната на изпарителя) и постоянна вътрешна.
    Първата графика, която е на страни показва прогнозното и реалното представяне на модела по време на теста.
    Следващите графики са във функция от времето по време на тест - 50часа
    като лилавата графика показва отдадената топлина, светло синята - консуимираната електроенергия а тмната графика показва моментната температура на входящия въздух на външното тяло. Има графика с изгладени стойности и с моментни такива.
    Ясно си личи защо Митсубишито е класа над панасониците, но се вижда и че те си вършат добре работата за 2 пъти по-малко пари до температури от -15 градуса.

http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-10466-06e.pdf Argo AWI 25-35
    http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-09972-06e.pdf Mitsubishi Electric MSZ-FA25/35VA
    http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-09737-06e.pdf Panasonic E9-12DKEW
    http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-09182-06e.pdf Panasonic E9-12EKEB
    http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-10468-06e.pdf Panasonic XE9-12EKE
    http://www.scanoffice.se/pdf/VTT/VTT...78-07e_sve.pdf Mitsubishi Electric MSZ-FD25VA
    http://www.scanoffice.se/pdf/VTT/VTT...01-07e_sve.pdf Panasonic E9GKE
    http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-09174-07e.pdf Panasonic RE9GKE
    http://www.scanoffice.se/pdf/VTT/VTT...93-07e_sve.pdf Toshiba RAS10SKVPND

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Живее в
    Пловдив

Mitsubishi SRK20ZGX-S за 298 часа е израсходил 63.75кв. което прави точно 214вата на час.
    Стаята е 46м3 с изолация и пвц дограма източно изложение.
    Имам още 2 такива машини на западно изложение.
    В петък ходих да плащам тока и за 28 дена сметката ми е 41лв

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Още веднъж искам да напомня, че тази тема е за тези, които правят реални измервания на консумацията на климатиците си!
    Коментариите по всички общи въпроси за консумацията на климатиците тук:
    http://forum.setcom.bg/index.php/top...23012.html#new
    Темата е почистена до тук от несвързани с нея постове

10. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Приключих с поредно измерване. Интересни резултати поне за мен се получиха. Спазвам методиката описана в по-горен мой пост. Този път измервах при външна температура от +6 градуса. През изминалата нощ пък и през деня външните температуди нямаха голями и резки скокове и не скочиха над +6.5 градуса, както и не спаднаха под +3+4. Това ме навежда на мисълта, че целия жилищен блок като цяло се е стационирал като температура и резултатите от измерването ще са с малка приведена грешка от големи температурни девиации. По принцип при всички измервания се стремя да постигна този ефект, като предишното бе при +9 градуса външна и същата вътрешна. Ето и резултатите от предишното и текущото измерване:

Т вън. Твътре Консумация с конвектор Консумация с климатик Изчислен COP
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    +9 +23.1 796.87W 223.47W 3.57
    +6 +23.5 1330.69W 333.01W 3.99
    0 +23.4 1582.26W 352.94W 4.48

Наблюденията ми са, че машината вече почети не изключва по време на работа (или много рядко) при външна +6 градуса. Но също така и малко се изненадах от огромната разлика в топлозагуба при +6 и +9 градуса. Вярно е, че при мен нямам никаква топлоизолация но само за разлика от 3 градуса външна се получи, че в помещението трябва да вкарам допълнително чисти 533W топлинна мощност. Последното си го обяснявам и с това, че вече самия блок като цяло е доста по студен а при предишното измерване все пак е имало акумулирана топлинна енергия по стените и конструкцията. По отношение на нарастването на COP-а, това не ме учудва даже го очаквах. В момента е леко по-добър от обявения в каталога от 3.87. В момента работи значително под номинал (4.8kW), като в момента се потребяват 1.33kW. При последващ спад на температурите ми е чудно това дали ще доведе до леко подобрение на COP-a, но много се съмнявам понеже със спадането на температурите освен че машината ще заработи в по-близък режим до номиналния ще се получи и общо спадане на ефективността. Като цяло очаквам просто да се задържи този COP. Но само експериментите ще покажат резултата
    ДОПЪЛНЕНИЕ: Днес успях да измеря и при 0 градуса външна. Хмм, по измервания COP-a е 4.48 Времето е много ясно, без мъгла - в момента почети никой от климатиците по блока не образува конденз, може би и за това представянето е много добро. Навън (по термометър, който мери непосредственно зад пластините на външното тяло) е точно -0.6 градуса.

11. Тук е от
    Mar 2004

Тази "топлинна мощност" 533W не е ли всъщност консумираната електрическа мощност от конвектора? Топлинната би трябвало да е доста по-малко. В такъв случай и COP трябва да е малко по-надолу?

12. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Не не, 533W е разликата в средната консумация на конвектора при случайте когато вън е било +9 градуса и +6 градуса. Иначе разликата, която е получена от климатика е 109W. Kонсумираната електрическа мощност от конвектора се равнява приблизително на отдадената топлинна. Коефициента на преобразуване (К.П.Д) е над 90% - малко от енергията в конвектора се отдава лъчисто, друга се отдава под формата на топлина и малко за задвижване на въздъха от вентилатора. Типичната мощност на вентилатора е от порядъка на 5-10W.

13. Тук е от
    Mar 2004

Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    Коефициента на преобразуване е над 90%
    Не предполагах че е така, сори

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Малко експериментче от мен:
    външна -3*, начало - 09:58, включване HI POWER при вътрешна 19,5 (след нощ, настроен на 20*)
    край - 10:13 (по програма HI POWER трае 15 минути и се изключва сам).
    Разлика в показанията: 290 W отчетени за 15 минути = средна консумация през периода 1160 W.
    Това е абсолютно точното число, което е дадено като максимална консумация на модела в техническата документация. И аз се учудих как го постигнах с такава точност, но е факт.
    След автоматичното изключване на HI POWER температурата се бе покачила на 23*, което е разлика от 3,5* за 15 минути. Мисля, че няма какво повече да се желае от машината

16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив

deian,разгледах таблицата която водиш,и уважавам труда ти,но можеш ли пак да направиш експеримент,да подържаш 24*,25* ден два и пак да отбележиш разхода,защото в къщи и дума не може да става за по-ниска температура.Знаеш как е с жена и дете изкат да им е толпичко.Весело посрещане на 2009г.

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Как да сложа 25-26, като в целия останал апартамент ми е 11* Трябва от потник да обличам шуба и терлици Отсега мога да ти кажа, че ще се вдигне драстично. Загубите ми през покрива са големи. Една ледена плоча без нищо... тъпи панелки!

18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Тип постройка: жилищен блок.
    Тип строителство: панел.
    Степен и качество на изолация: частична.
    Етаж: 8, последен
    Изложение: изток
    Площ: 17 м2
    Дограма: PVC 4,8 м2 (почти цялата стена)
    Вид климатик: MHI SRK25ZGX
    СОР: 5,08; 3 kW номинал.
    Поддържан диапазон на температура: 20-22 градуса
    Населено място: Русе
    Сметка за ел. енергия: 184.138 kW за 743 часа (31 дни - от 1 до 31 декември без изключване).
    Особености: 1 външна стена, отстрани никой не топли. Отдолу не живеят в стаята, а над мен е покрива на блока. Няма изолация на тавана и пода. Нощем се отваря вратата към коридор+баня (общо 11 м3), защото имаме домашен любимец.

Средна консумация за целия период на работа: 248 W. Сума по Е.ОН-ски цени за 31 дни: 29,46 лв.

ПС: последните студени дни значително повишиха топлозагубите ми, с което и консумацията. Тези много студени дни обаче бяха само 8 от целия период, така че да видим с колко ще ми скочи консумацията януари, когато се очакват още по-големи студове.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 8 от 372 ПърваПърва ... 6789101858 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Koга климатикът харчи повече ток - в зависимост от степента?
    От avata във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 228
    Последно: 11-02-17, 14:26
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Software за real time mp3 компресия ???
    От trastikata във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 14-07-03, 16:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе