Може и да се бъркам мислех, че имате ТЕЦ в сградата и питах за цената на ТЕЦ-а - сградната инсталация дето ти начисляват.
Може и да се бъркам мислех, че имате ТЕЦ в сградата и питах за цената на ТЕЦ-а - сградната инсталация дето ти начисляват.
В блок става страшно, когато наоколо никой не топли. Загубите през плочи, стоманобетонни стени (през неплътни тухли по се ядва) са огромни.
Отделно акумулиращите и изолиращите свойства на тухлите и бетона са много различни и ако отстрани и/или отдолу няма кой да помага, могат да се получат неприятни топлозагуби.
Абе то и в една къща помещенията са различни.
Днес след цял ден проветряване в хола (югозапад) към 16ч беше 23С,
В спалнята (хладилника)южна , но не я грее слънце, след един час по обед стана 19С
и Нексурката заработи отново да си темперира.
А, ако говорим за Real time 12LB-то в 70кв половин час след затваряне на прозорците на 24С :
От 01.10.2018 до 01.03.2019г ЛТЦ-то е изхабило точно 870киловата. През деня никога не е било спирано а през ноща никога не е тръгвало. Само около 5-6 дена през януари го пусках на 20 градуса но работеше он-оф през 10 мин включва и изключва. Климатика работи всеки ден от 06:00 часа до 11-12 часа вечерта. Температурата е между 23-26. Като високата температура е била използвана винаги когато на вън е студено и е трябвало да се отоплява кухнята по-бързо иначе в 90% от времето е работил на 23. Според мен до началото на астрономическата пролет ще надхвърли 1000киловата което е нормално тъй като по ръководство му дават средно 1200 киловата на отоплителен сезон. Засега съм изключително доволен от работата и консумацията. Относно апартамент или къща мога да кажа на пишещите че разлика има само тогава когато в блока всички апартаменти са населени ако ли не няма разлика когато става въпрос за отопление с климатици.
И един апартамент да е населен около теб си има файда ... особено ако е под теб. У още нещо стая с три външни стени в апартамент май няма ...
Да уточня тогава, че става дума за апартамент около 68 кв.м., с по 2 външи стени на всяка стая, съседи отдавна няма и няма кой да подпомага отоплението. В един и същи студен ден разликата е 6 градуса в плюс в полза на панелката.
То и къщи с такива стаи много много не се срещат но това е друг въпрос или по точно казано въпрос на архитектура. Иначе ако трябва да теоретизираме нещата човек може да си построи N-стенна стая по средата на двора и тогава ще има N на брой външни стени но това е от компетентността на хората със специалните условия аз там не се меся моите наблюдения са емпирични не теоретични.
Ходил съм преди години в едните съседи във Варна.
Блока е пълзящ кофраж - стени по две педи - къде тухла, къде бетон, докато не почнеш да пробиваш не се знае.
Една стена запад, една север и една граничеща със асансьорна шахта и стълбище.
Четвъртата с коридор, който не се отопляваше.
По средата на стаята(към 25кв) - едно набримчено кюмбе.
На 1 метър не се седи, на 3 - вече хладно.