Явно те топлят и комшиите.И аз съм в подобни условия,ама я ела вкъщи в Симеоново,няма никой отникъде-минали години бях с 12ка и зъзнех под 0гр,после 18ка(на ръба беше),сега се родих с 22ка.
Явно те топлят и комшиите.И аз съм в подобни условия,ама я ела вкъщи в Симеоново,няма никой отникъде-минали години бях с 12ка и зъзнех под 0гр,после 18ка(на ръба беше),сега се родих с 22ка.
За едно и също говоримПървоначално публикувано от vanko68
От колко общо стени - "реално"?Първоначално публикувано от alexx
И аз съм в къща(втори-последен етаж) и то на полето дет се вика: ако почна да броя(на око) всички чупки за стени се получава "реално": 1 вътрешна(7м) и 7 външни(18м). Това всичкото за няма и 30м2 на 2.2м таван=55м3(без банята и WC). Нямам външна изолация, на тавана гипсокартон+вата, нова дограма. Отоплявам всичко накуп(стая и половина) със 4кВ(12LGC):
до +5* си беше всичко наред
около 0* държи 1-2* под зададеното
-5* на зададени 24* температурата варира от 20* до 23.5*(като спре за дефрост и за 15 мин - спада с градус два в помещението - адски студ)
-10 не съм разбрал да е ставало, ако е - значи като горното
... първа зима с климатик ми е и малко експериментално подходих. Извод: с тая лоша изолация 70Вата/м3(номинал на +7*) горе/доло биват(ама не е идеално) - дано не става по-студено
П.С> колежката точно сега се похвали че за празниците си пуснали климатика?!? До преди това температурата не падала под 18*-20*. Хвала на таквиз апартаменти!![]()
Лятото като изплющиш една външна ( дай боже и вътр.) изолация и ще се родиш.Аз две години наблягах на все по-мощен климатик,че нямаше стопляне като при теб.Тази с хазаина направихме на къщата външна изолация и сега за 50 м2 имам сметка за трите месеца окт-дек 250 лв общо с боилера ,който не спира ( три жени са в къщи ).И е винаги 20 гр.Климатика ми е конвенционалка,събирана от разл.марки .
Абсолютно за едно и също говорим dgenov и vanko68 само че външната е много голямо вложение ....
35-40 лв/м2 за материали и труд от фирмата.Ако се разтърсиш сам за материали,както направих аз и намериш познат майстор(калфите бяха аз и хазаина) ,ще ти излезе 25 лв/м2,което не е кой знае колко.Ще се върне за 2-3 сезона.А и банките отпускат кредит за изолиране,защо не опиташ така?
Нали се разбрахме, че става дума за къща. Излиза към 1300м2, а това си е цифра. Мислех да го правя, ама сега орязаха кредитите и ще дадат най-много 1/4. Иначе правя отвътре, навсякъде е с вътрешна, има минимален ефект- около градус и половина.
1300 м2- ????? По най- елементарни сметки ако е така,то имаш 4 ет х 1 000 м2 на всеки етаж.И то без да махам светлите отвори на вратите и прозорците.Махараджите ряпа да ядат.Аз ако имам такава къща,не виждам как няма да намеря 50 х.лв за изолация.
Мисля че 130 м2 е имал предвид. Нашата е двуетажна към 60м2(8*8) на 5 метра висока. Грубо =160м2 - врати/прозорци=130м2 го сложи *25лв = 3250лв - цифра си е. Съсобствена е с "вуйчото" - какво ли ще стане да си избачкам само на нашата половина, като по панелките? Тази идея ще обмислям до пролетта.
Тези хора ме изумяват. Не за първи път срещам по сайтове от северните страни такива неща:
http://209.85.133.132/translate_c?hl=bg&sl=fi&tl=en&u=http://saastaenergiaa.fi/%3Fportaali%3Dsaastaenergiaa%26sivuid%3D75%26p%3D/HE-sarja%2520(Inverter%2520Flagship)/&prev=hp&usg=ALkJrhi-dPHbzLrZV9a2AtjhUnJQLKbMHA
Забележете, че дават 9-ка за от 80 - 140 m2 и 12-ка за 90 - 160 m2.
В рубриката "Често задавани въпроси" на същия сайт дават как се смята нужната мощност:
http://209.85.133.132/translate_c?hl...4FYdL7SvvyBoWQ
"1 kW is sufficient for approximately 30 m2 for heating and about 20 m2 cooling."
"Heating A 100 m2 house to house enough to 3.5 kW of heating power."
Сайтът е финландски. В Швеция, Дания, Финландия и т.н. скандинавски страни масово се предлагат само 9-ки и 12-ки по горепосочените критерии. Очевидно гледат максималната мощност на климатика, но дори и така ми се струва малко.
А думичката изолация говори ли ти нещо? Там на север са нормални изолации от по 20-30-40 см,дограмата е двукатна с тройни стъклопакети на всяко черчеве и т.н.
Аз съм слагал след ремонт хитачи 9ка в хол 55 м2,или 137 м3,падат се по 25 Вт/м3,само че имаше външна и вътр.изолация 10 см,на пода и тавана вътре по 10 см,а на вътр.стени по 5 см,с дървена двукатна дограма със стъклопакет на всяко крило.
Сигурно си прав, но все пак ми се вижда прекалено. Там зимата си е доста студена и дълга.
Вижда ти се прекалено,защото сме се засилили от инерцията в мисленето от времето на баба и дедо-аз да напукам кюмбето с 2 тона въглища на месец,пък ме боли оная работа за топлинните загуби(отопляването на околната среда).Там,в белите страни една сграда не се пуска,ако няма сертификат за енергийна ефективност,или нещо такова.Гледал съм как обикалят с термовизионни камери около сградата и засичат откъде се губи топлина.Съответно издават предписания да се наблегне в изолацията на това място.
То представяш ли си ескимосите как я карат по къс ръкав в иглутата?
Всъщност там някъде е истината - в България масово жилищата са енергийно НЕефективни. И то много. Но какво може да се очаква от панелни жилища и въобще масово бетонно строителство. Дори и т.нар. ново строителство в болшинството от случаите е далеч от нормите за ЕЕ, които се спазват в "белите" страни. Бях гледал някъде (но не мога да си спомня къде) какви са критериите за да е ЕЕ едно жилище - колко кВ/кв.м. максимум да са нужни за да се отоплява. Далеч сме ...много сме далеч. Токът че няма да поевтинява е повече от ясно - тенденцията е винаги нагоре, ама трябва да мислим в другата насока - икономичност, за да не ревем колко са големи сметките за ток.
Правилно е написал vanko68, тука чета из форума по 60-70 а и 90 В/м^3. Значи цялата игра на тия големи мощности е заради не добре изолираните бетонни - каменни панелни блокове ако мога така да се изразя. И лошото е че с изолацията която масово слагат хората нещата не се променят много, понеже тя не е много дебела. За стени е добре примерно да се сложи поне 10см фибран от синия. По повод на мощностите писани във форума реших да си сметна у нас колко ми се пада на кубичен метър. Излезе ми че имам по 40 В/м^3. Това е мощността на ел. радиаторите във всяка стая. И до колкото знам стандартно тоя разчет се прави за температура -35°С. Тази зима имахме -28°С околко една седмица. Еми отоплението ми не работеше на повече от 50-60% от мощността си.
За климатиците хората залагат че 12000 BTU е достатъчно за околко 75 м^2. Аз обаче имам съмнения в това, и си го смятам за мене си на не повече от 60м^2 при стандартна височина 2.4м. И когато стане студено навън климатика се спира и тръгва отоплението на ток, или газ. Никой не чака само на климатичето да се стопли. Но пак казвам, това не значи че написаното от мен важи за всички жилища. В България стоителството е такова, че топлозагубите са големи.
За последно само да спомена, че за къща от 100м^2 + гараж + приземен етаж изгорих около 3000кВ/месец тая зима. Даже януари беше към 3200кВ![]()