Вината на собственика е последваща, тоест след монтажа.Вината за създаденото положение е изцяло на монтажниците.Първоначално публикувано от chachoto
Да не говорим, че до климатика се размотават някави "черва".
Вината на собственика е последваща, тоест след монтажа.Вината за създаденото положение е изцяло на монтажниците.Първоначално публикувано от chachoto
Да не говорим, че до климатика се размотават някави "черва".
хм ,европейското Саньо 9ка с максимално топлоотдаване при +7° 4 кв и номинално 3 кв,при -15° топлоотдава максимално 2.9 кв ,браво на Саньо - отлично сметната за студ машинаПървоначално публикувано от edi1
Да, и аз това щях да коментирам, но за 12-ката. Максимум при +7° -> 5.5 kW, максимум при -15° -> 3.5 kW. Това е доста малък спад!
При -15° си запазва цели 63% от максималната мощност - перфектна машина!![]()
И другите са добре, вижте FD 35 - 4,2 КВ максимално на -15, направо си е трепач.Всички модели обаче са с Н на външното, т.е. нордик моделите.
Е той този H е само нагревател на тавата, нищо повече мисля.
На базата на тези данни вече съм сигурен, че DS 22T при -15градуса има максимално топлоотдаване поне 2.7квт. Логиката ми е следната:Първоначално публикувано от Alexi
Ако припознаем европейската 9-ка със DS 25T, който е с номинал 3, и максимум 5квт, въпреки че 5 е повече от 4, и приемем че както европейския модел му оставот 2.9 квт при -15, то по математична зависимост би трябвало за 22-ката да остават 2.7! База за сравнението ми са максималните отоплителни мощности при 2 градуса външна - 3.6квт за 25-цата и 3.4квт за 22-та.![]()
Доказано! При -20о не е са забелязани проблеми в 12m2 стая, с огромни топлозагуби. За сравнение - конвектор Adax 2kW, се огъваше при -5о.Първоначално публикувано от bekata
Kasap замисли се за малко изолациика, вярно си с прекрасни машинки ама и на тях ще помогнеш и на сметката ще се отразиПървоначално публикувано от Kasap
![]()
HuterA, много парички излиза изолация на къща. Колкото и да мисля, нещо не ми се връзва. Имам депрон 6mm - вътрешна. А при сметките ми за ток, външната ще се изплати за 30 години.![]()
Как смяташ изплащането? Аз сравнявам сумата която следва да похарча за изолацията+ лихвите ако я оставя в банк ана срочен депочит за 8.00% годишна лихва, като лихвата я умножавам и по годините за които евентуално ще се изплати изолацията от икономия на ток.Първоначално публикувано от Kasap
Все пак не всичко е абсолютна величина и би трябвало за по-голяма достоверност към цената на тока всяка година да добавяш 3% средно като увеличение на тока и тогава сумата за отопление без изолация- отопление със изолация= спестените пари.Спестените паро от отопление трябва да са по-голми от лихвата по банковия депозит, в противен случай изолацията няма да се изплати никога.
От голямо значение е каква е температурата през зимните месеци от октомври до края на март.По-ниски темепратури, повече ползван ток по-голяма икономия от изолацията.Тази променлива зависи евентуално може се прогнозира като се погледнат статистиоческите данни за последните 50-100 години за съответния район.
Между другото днес при мен вали сериозно сняг и температурата е от - 0.02 до +0.01 градуса.Мек оказано ми писна от тези минуси и сняг.Пробвах си достъчно и двата клиамтика на минусови темпертури работят без проблеми топлят.Айде ако може малко +7 +12 градуса и повече
Забелязах нещо при дефроста на дженерала което ще опиша в темата за фуджитсу.
Ми... една проста сметка...
За 50м2 къща са необходими 100м2 изолация х 40лв. Или 4к лв.
Ако допуснем, че се отоплява с 20kW на денонощие, това прави по 450лв. за отоплителен сезон /5 месеца/.
Приемаме, че излоацията ще реализира икономия от 20% - или 90лв. Тоест, инвестицията се изплаща за 44,44 отоплителни сезона.![]()
KASAP нямали около вас новостроящи се кооперации няколко безсънни нощи няколко литра ракия на пазачите иси готов аз моята така яоблякох в по голямата част че и мазилка ми подариха доволниииии
Страшни сметки правите тук по вашата логика една пасивна къща няма изплащане.Само ще вметна че на мен изолацията ми излезе доста по малко от 40 лв на кв.м.В това число и вътрешна- вата 10см.+картон
1. Сметките са за вече построена къща.
2. Пасивните къщи не са особенно евтини.
3. Дай и твоята версия на изчисленията, вместо да се забавляваш толкова.
justify ти тая лихва по депозитите да не мислиш че 30 години ще стои на 8% ,банките са закъсали за пари за това е такава ,още най много година две да е височка вече почна да пада .. до скоро имаше лихви по депозитите до 11%