климатиците са близки само по цена .. Саньото е с 30+ кила външно тяло ,а тази тошиба е с 18 кила - крайно олекотен модел не си струва паритеПървоначално публикувано от estqwerty
климатиците са близки само по цена .. Саньото е с 30+ кила външно тяло ,а тази тошиба е с 18 кила - крайно олекотен модел не си струва паритеПървоначално публикувано от estqwerty
Беше май GDR. 22-ка, с номинал на топло пак 2,2 или 2,5 максимум. Малък щеше да е за 20 квадрата гараж, въпреки че ще ми трябва 15-16 градуса макс. Плюс това беше 2006-та. За мен е безумно много 900 лева за 5 годишен климатик. Сега пак ще взема от вас, само че ново. 28-ца, 12-ка на отопление, развърта до 5,1, нисък минимум. Перфектна машина за 1500 с монтаж. При другите фирми цената му почва от 1600 без монтаж.Първоначално публикувано от vankoto
Максимума на SANYO ZK28X е 4,6kW и за желаните от теб 15-16 градуса е предостатъчен. Гаража нали имаше изолация?Първоначално публикувано от aruba_man
Не знам къде го видяхте това.....Първоначално публикувано от aruba_man
Параметри при 7° външна температура:
Охлаждаща мощност: 2.8 (0.5 ~ 3.5) kW ~9600 BTU
Консумирана електроенергия: 635 (180 ~ 1250) W
COP: 4.41
Отоплителна мощност: 2.8 (0.5 ~ 4.6) kW ~9600 BTU
Консумирана електроенергия: 520 (180 ~ 1140) W
COP: 5.38
Отоплителна мощност при 2° външна температура: 3.3 kW ~ 11300 BTU
Консумирана електроенергия: 1010 W
COP (средна стойност между двата режима): 4.90
APF: 5.0
Това са данните от сайта на ВарнаКлима:
Нов климатик SANYO - Модел: ZK28X
Тип: Инверторен
COP: 4.90
Препоръчителна кубатура:до 85 m3
Държава на производство: Китай
Модел: 2008 г.
BTU: 14000
COP: 4.90
Охладителна мощност: 0.3-3.5 kW
Отоплителна мощност: 0.3-5.1 kW
Консумация (охлаждане): (180-1250) 635 W
Консумация (отопление): (180-1140)520 W
Препоръчителна кубатура: До 85 м3
Фреон: R410A
Цена с монтаж и гаранция:1 540 лв.*
http://www.varnaklima.com/index.php?...&product_id=90
Писах 12-ка, понеже мислех, че е 3,5 номинал на топло. Но и 2,8 е достатъчно. Както виждате от ВарнаКлима го изкарват даже 14-ка.
Велев е прав, че повечето фирми за японски клими яко лъжат с мощностите. Аз не бих си купил нито рециклиран, нито Мидея. Предпочитам да дам още 500 и да си взема нов. Иначе и гаранцията им е куца. Само една година, ако искаш да удължиш до 3 години трябва да цакаш. Допълнително оскъпяване със 120 лева. Иначе много ланкат. Поне 10 години ще изкара този японски климатик. Ми като си сигурен, че ще изкара 10 години дай 5 години гаранция без скрити условия бе аланколу. Ама май повечето не изкарват по толкова. Едната причина да избера Дайкин е тази. 3 години пълна гаранция без профилактики и други чикиджийски номера.
Супер, само дето няма много общо с истината:Първоначално публикувано от aruba_man
Охладителна мощност: 0.5-2.8-3.5kW
Отоплителна мощност: 0.5-2.8-4.6kW
COP: 5.38
Външно - 30кг.
Вътрешно-10кг.
П.С. 22ките от подписа ми са малко по-мощни.
машината е от ниския клас за това спор няма .. но ниския клас за Япония .. от личен опит мога да споделя ,че далеч превъзхожда прехвалени машини на 220 волта като ЛГЦ примерно и се справя отлично при отрицателни температури( което се предполага и по огромните за мощността му и тежки тела ) ,моя е със същите то реално няма разлика между 25ца и 28ца ,вероятно е само софтуерна .. но това е маломощна машина за помещение до 20 квадрата и то добре изолирано ... има и един друг момент .. аз лично няма как да сложа няква пожълтяла 5-6-10 годишна машина в чисто новото си жилище ,каквито и параметри да има .. все пак се стремя към някаква естетика .. най много 1-2 годишна бих сложил и то ако е с вид на нова и наистина изгодно щото не съм за 300-600 лв .. и сравнението с коли е неуместно ,една 4 годишна лимузина се купува на 1/4 от цената на нова ,при климите май не е точно така
E, даже 6-7 години са малко-справка Тошиба RAS-LDR модел 99г!Първоначално публикувано от dragozow
[img width=509 height=600]http://www.eccj.or.jp/vanguard/img/09b_image_daisei.gif[/img]
След 12 години 2-3модела ако има, с по добри параметри!
Който има познат и горе-долу си има понятие си намира сносна машина на 2-3 години макс и има право да е доволен. Другите като отидат в някой магазин за "японски климатици" ги засилват с 22-ка или 25-ца, като им обясняват, че това е 14-ка и топли да си е*е мамата. Не е проблем да се комбинира и вътрешно/външно тяло от различни модели. Неслучайно затова на 25-30 продадени Мидеи, че и повече се продава един "изхвърлен". Ако бяха всичките толкова качествени и запазени едва ли щеше да е такова положението. Има и друго. Допреди 3-4 години най-евтиният качествен климатик беше над 2 бона. Тогава може би е било изгодно да се заложи на "втора употреба" за 700-800 лева. Вече има достатъчно качествени машини за 1300-1800 лева и цени от 900-1000 лева за втора употреба са меко казано "смехотворни".
Аруба за 6 годишен климатик с горните показатели които съм дал за пример и цена от 800 лева, ти като търговец какво ще ми предложиш? И тия приказки за събрани различни тела и изхвърлени климатици не ми ги разправяй, щото аз не ям доматите с коловете.
Имам конкретен въпрос.избор м/у RAS-251SDR и RAS-225NDR/NDRX.еднакви номинали на отопление-2.8квт,почти еднакви копове-6.67/6.51.доколкото знам само на SDR външното тяло е по-леко с 2кг от на NDR.та кой от двата.климатика е за колега от форума.благодаря.
RAS-225NDR/NDRX - тази комбинация не е комплект, въпреки че ще вървят без проблем. NDRX върви с NDRX и по добро от NDR. NDR е 31 kg, а NDRX-38.
Аруба е прав поне по 1 точка - хубавите машини 2ра ръка - високи модели на по 2-3 години най много ,се обират от познати и приближени на фирмите които ги предлагат много преди да стигнат до масовия потребител ,а останалите машини не струват - обикновено са 6-8 годишни базови модели ,от високия клас са много малко и са над 1000 лв за 28ца ... това са мои лични наблюдения никого не ангажирам с тях .
Темата е временно затворена!
Ще бъде ревизирана и отново на ваше разположение!
Благодаря за разбирането
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Така, резултата е 8 страници дразги и празни приказки-неща дъвкани и предъвквани не знам колко пъти вече
Надявам се страстите да са поотихнали, а тона по-нормален
Предложения към някой съфорумци.
Велев и блу1 да си спретнат една тема в дъра бъра и да си се дърлят на воля.
Аруба ман, истината и правотата зависят от гледната ни точка, а за всеки от нас тя е различна. Вземай каквото ще вземаш без да разлайваш кучетата и не забравяй да ни събереш в гаража
Касапина да излезе на чист въздух. Освен острия тон напоследак си позволява и да обижда.
ilia1984......... хмм ти си неспасяем. За кратко време успя да настроиш целия форум срещу себе си
Тези климатици втора употреба се вземат там от места за приготвени за скрап,
товарят се на контейнер, 200 лв. транспорт на кубик(3 бр. в кубика) и
после през 2-3 прекупвача стигат до 1000 лв. бройката.
ХА! Десеторна печалба от скрап.