Дилемата ми за 3 климатика е следната:
- 3400 лв. за к2у с живот 5-7 години (евентуално), с cop над 5.4 средно
- 4600 лв. (по оферта) за нови клими с живот 10-15 години и scop 4.8
Първоначалната инвестиция за нови в момента ме затруднява и бих я направил само ако наистина си заслужава. Основният въпрос е дали си заслужава.
Този пост е редактиран от Satmar; 23-09-19 в 19:17.
10-15.... шеги.....
Изпратено от моят K9 с помощта на Tapatalk
И как го сметнахте този прогнозен живот?
Звездите ми го говорят?
Ако приемем, че животът на една нова машина от такъв клас е 20 години и тези, които се предлагат са на по 10-15 то осават да кажем 5-10 без да смятаме колко реално са работили. Въпреки всичко не ми се навлиза в дебат по тази тема а по-скоро по финансовата част на нещата. Сега се сещам, че гаранцията от 3 години на к2у от фирмата важи само ако се прави всяка година профилактика от по 50 лв. или иначе казано в дългосрочен план + 100 лв на машина за да имат 3 години гаранция.
Вярваш ли Маро в магий....Поредните изказвания на хора, които хал хабер си нямат от материала....
Изпратено от моят K9 с помощта на Tapatalk
Иначе клоня към к2у заради първоначалната инвестиция. Наистина по-сериозна сума ще ме затрудни.
- - - - - - - - - -
От последните коментари да разбирам твърдо к2у. Това беше въпросът и получих отговора.
Дилема изобщо няма, SCOP 4,8 имат цепениците. SCOP и COP нямат много общо помежду си. 10-15 години (при това, с клизма) изкарват високия клас машини, цената на която на бройка е над 2000 лева. Така че 3 машини с ресурс 10 - 15 години излизат с монтажа на 7000 лева. Моторчетата за клапите им имат ресурс от 3 до 5 години, ако се ползват по предназначение през лятото. Ремонтът или подмяната на бройка, заедно с профилактиката, може да надмине 100 лева за бройка. Така че една корекция на бюджета или заданието няма да е лоша. Търговците обичат да спестяват доста неща на потребителите. Много от тях си монтират сами машините, без да са технически грамотни или да знаят как се прави.
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk
Додо ама и ти се правиш на шаман... От 2007-ма не съм имал проблем с втулки, моторчета или лагери. Нито на нови японки, нито на К2У. Дори из форума не съм срещал много оплаквания по темата.
П.С. Обективността изисква да спомена, че имам един изгорял компресор, но ми го смениха. И той беше на нова машина.
Касапе, може само при дайсейкай да са проблемите с клапи и мотори. Никога не са били силната им страна на Тошиба.
Производителите вече нямат интерес да произвеждат машини, които да карат по 10-15 години, всички машини с означение ЕКО, са олекотени, със спестенени материали съответно с форсиран компресор вероятно ще изкарат около 5 години. Тези които са с 10 години гаранция, са с гаранция само за компресора, нарича се лимитирана гаранция. Вероятността след изтичане на 3-тата или след 5-тата година да възникне проблем в електрониката е доста голяма. Освен това има други важни възли в климатика които могат да дефектират.Вероятността една машина произведена 2010/2012 година да работи по-дълго от една нова машина е доста по-голяма. Съгласен съм да плащам всяка година 50 лева за профилактика, но не профилактика от типа почистване на топлообмениците, а замерване на работните параметри на машините, проверката на количеството фреон и т.н.
Анкетьоре, с риск да ме квалифицират пак като шаман искам да напомня, че след третото разхерметизиране, домашния климатик става пътник. С доста голяма вероятност, имайки пред вид особеностите на новите фреони. Така че по-внимателно с разкачването на вътрешните тела и пълните профилактики. Доста пресилено е да се правят ежегодно.
Ако се събира фреона със станция за събиране на фреон, не виждам как би се нарушила херметичността във външното тяло...? Освен това може да не разбирам, но логически така трябва да се събира фреона от машината да се прехвърля в празна бутилка под налягане и да се измерва на контролна везна. Така няма куцо и сакато да се занимава с тази дейност, а само квалифициран персонал - все пак става дума за работа със съдове под налягане. След като се измери на контролна везна фреона се връща обратно във външното тяло. Цялата процедура не би трябвало да разхерметизира системата. След това се свързва с вътрешното тяло и се вакумира преди фреона да бъде пуснат отново. Все пак това би трябвало да се случва не за щяло и нещяло, а при промяна на работните показатели на машината.
Хм, и какво излезе сега - да се топлиш на климатик не било евтино?