Здравейте!
Скоро се нанасям в новото ми жилище, чиито ремонт е на финалната права и предвид застудяването е време да уредя въпроса с отоплението. Тъй като около средата на октомври трябва вече да сме новодомци, искам до края на седмицата да поръчам климатиците, но има някои неща, които леко ме притесняват. Те са свързани най-вече с правилното оразмеряване, защото фирмата към която се бях насочил ми предлагат климатици според квадратурата, но не отчитат кубатурата. При мен специфичното е, че височината на помещенията е 310 см., което е с 20% повече от стандартната височина за българско жилище. Колебанията ми са на първо място между 9-ка и 12-ка, а след това и между няколко конкретни модела. 9-ките са точно на границата като квадратура, но под границата като кубатура. Консултантът от фирмата ме убеждава, че трябва да отчета кубатурата на мебелите, което би ме вкарало в параметрите на 9-ките, макар и точно на ръба. Но аз се чудя не са ли предвидени мебелите и в препоръчаната от производителя кубатура?! От друга страна 12-ките надхвърлят с немалко, а в този форум четох доста мнения, че не е хубаво да се вземат по-мощни машини от оптималните за помещенията. По-долу ще използвам шаблона от първата страница с цел да дам максимално подробна информация за апартамента.
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - търговско, жилищно, офис, магазин и т.н?
За жилищно.
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора?
И за двете.
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението;
б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид);
в) квадратура на прозорците;
г) изложението на помещението;
д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)?
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н;
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение?
Апартаментът е на 4-ти етаж от 5. Дограмата е PVC с троен стъклопакет и К-стъкло.
Спалня 1: 19 м2 и 59 м3; граничи със съседния вход, стълбището и остъклена тераса при площ на врата и прозорци общо около 5 м2
Спалня 2: 18 м2 и 56 м3 ; граничи с хола, друг апартамент на етажа, и неостъклена тераса, а прозорците и врата на външната стена са около 3 м2
Хол: 19 м2 и 59 м3; граничи със Спалня 2, трапезария + кухня и неостъклена външна тераса при площ на врата и прозорци около 4 м2
Кухня + трапезария: 17 м2 и 53 м3; граничи с хол, съседния вход и неостъклена тераса с площ на врата и прозорци 3 м2
Холът и трапезарията са свързани чрез портал с ширина 120 см и затова мисля, че ще е по-добре с 2 отделни климатика.
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?
София.
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима?
23-25 целогодишно.
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията?
Няма изолация за момента, но планирам напролет да сложа качествена външна. За таваните вече е малко късно.
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви?
Климатиците са на отделен предпазител.
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор.
Смятам, че за около 2000 на климатик могат да се намерят хубави машини.
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане?
От най-голямия студ (-20C и надолу) до най-голямата жега (35C+).
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
Схемата е на paint и е далеко от перфектна :D, но дава представа за жилището. Игнорирайте пропорциите на стаите и гледайте само квадратурата и кубатурата, които са точни.
Ще съм ви благодарен за обективно мнение какви климатици ще ми свършат най-добра работа. Умишлено не публикувам препоръчаните от фирмата модели, за да не се завърта дискусията около тях.