Ок, ама кой от двата MHI или ME. Второто 25-ца е на осезаемо по-ниска цена, а за 3 броя, разликата отива...
Дали MHI е по-добро, по-икономично /в дългосрочен план, не по таблица, предвид, че предимно за охлаждане ще се ползва на този етап/, че да си заслужава повечето пари?
Може би е добре да отбележа, че помещенията са високи 2.75, но пък са с изолация на стените и тавана с каменна вата и перфектна дограма.
Този пост е редактиран от Lucky Luciano; 04-05-20 в 23:22.
Здравейте,
Търся си климатик, който ще се използва само за около 2-4 седмици през есента/пролетта, когато ТЕЦ-ът е спрян и навън е хладно (може дори и толкова да не се използва), както и лятото от време на време покрай най-големите жеги. Квадратурата ми е голяма, около 70кв общо, а климатикът няма да се използва често, затова оглеждам по-бюджетни варианти и не ми се инвестира сериозна сума в сплит система от най-качествените модели на пазара заради рядкото използване. В допълнение исках да споделя, че терасата ми е малка и мога да сложа само едно външно тяло, така че съм се насочил към сплит системите. Какъв е Вашият съвет към мен - трябва да се начоса към марки и модели на Gree/Midea или са твърде ниско качество? Очаквам вашите предложения и благодаря предварително.
1.За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно;
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa?
– основно за охлаждане
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; 1. всекидневна 40кв/110куб, 2.с палня 18кв/45куб, 3. коридор 10кв, 26куб
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa: немска ПВЦ с троен стъклопакет
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; спалня 5кв и хол - 12-15кв
· изложение нa пoмeщeниeтo: юг и запад
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa: втори жилищен етаж
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo: xoл, cпaлня и коридор
· в апартамент
4. B ĸoя част на България (населено място): София
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe: пролет/есен 23-24
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? 10см външна изолация, ново строителство
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? Всекидневна - телевизор, хладлник, котлони, фурна, миялна, лаптоп/и
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? Виждам, че скъпите решения са около 5000-6000лв, би ми се искало да ги смъкна възможно най-много. Ако има реална възможност за 3000лв сумарно, би било супер, но ме пртеисняват Midea/Gree дали не са твърде ниско качество и дали няма да шумят много във всекидневната.
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? Не разчитам, ще ползвам ТЕЦ
Този пост е редактиран от mpetkov; 04-05-20 в 23:02.
General Fujitsu ASHG12KPCA + General Fujitsu ASHG09KPCA
Toshiba RAS-B13J2KVG-E Seiya + Toshiba RAS-B10J2KVG-E Seiya
Daikin FTXC35B~RXC35B Sensira + Daikin FTXC25B~RXC25B Sensira
Gree GWH12ACC-K6DNA1D (LCLH) Fairy + Gree GWH09ACC-K6DNA1A (LCLH) Fairy
Японски модел с номинал в режим охлаждане 3.6~4.0 kW + модел с номинал 2.5~2.8 kW
ME Работят много комфортно на охлаждане. + това ФХ иама актовно пречистване на въздуха(плазмичка). За отопление според мен също ще е по-подходящ в малки, изолирани стаи заради по-ниските дебити.
П.С. ако ще ги ползваш и за отопление, внимавай с височината на която ги поставяш.
Минимумът на ZSX на охлаждане е доста по-нисък от на FH, в пъти. Ще офф-ва много по-рядко. Да не забравяме и "лопатата", която много добре насочва потока, особено в режим охлаждане. Ако ще е МЕ, според мен AP ще е по-подходящ от споменатите по-горе модели. Грехота е да се навират такива мощни машини в 16м2.
Ако е важно да има активно пречистване, има Тошиба Shorai с йонизатор.
Този пост е редактиран от rosswen; 05-05-20 в 08:59.
ross кое му е активното на йонизатора?
AP консумира повече при отопление, а и при охлаждане - минимумите му са по-високи /как прозвуча само/ или бъркам?
За Тошибата - мой приятел има такава и казва, че "заспивала", затова я игнорирах като вариант! Иначе цената е доста надолу, а по характеристики си е ок.
Здравейте,
търся климатик за:
- топло и студено;
- град Пловдив;
- апартамент - тухла;
- етаж 5 от 8;
- западно изложение - доста пече лятото;
- 20 кв.м
- 2.8 м. височина
- ПВЦ дограма, 4 сезона, 5 камерна
- от 9.5 кв.м. стена, 7.5 кв.м. е дограмата
- там където няма дограма има изолация - вътрешна и външна
- окачен таван с вата
Не робувам на марки, бюджет е до 3000, може и 4000 ако наистина има смисъл(по-евтино, по-добре, но не и за сметка на качество).
Имам пуснати тръби като вътрешното тяло се пада точно над диван.
Предлагат ми:
1) http://www.tseclima.com/produkt/daikin-perfera-ftxm25n-rxm25n - 1940лв
2) Daikin Comfora FTXP35L/RXP35L | - 1640лв
3) Mitsubishi MSZ-AP35VG/MUZ-AP35VG | - 1600лв
4) mitsubishi MSZ-FD50VA мострено 1700 лв
Тези предложения добре ли са? Предложете нещо вие?
Този пост е редактиран от dobri antonov; 05-05-20 в 18:39.
dobri antonov, не знам къде Ви ги предлагат тези машини, но една с една ни с "мясат" и не мисля, че са подходящи за Вашето помещение. Съвсем спокойно, може да погледнете тези модели и да се спрете на някоя от тях. няма да сбъркате:
Toshiba RAS-10PAVPG-E Super DaiSeiKai 9
Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZSX-W~SRC25ZSX-W Diamond, но може и Mitsubishi Heavy Industries SRK20ZSX-W~SRC20ZSX-W Diamond
Mitsubishi Electric MSZ-LN25VGW
Panasonic CS-Z25VKEW~CU-Z25VKE Etherea
General Fujitsu ASHG09KGTB
Не вярвам, че ZSX-са ще ОФФ-ва по-рядко на охлаждане от FH. Дори съм готов да се обзаложа, че ще е обратното.
За комфорта при охлаждане, ниските дебити са от основно значение (при FH са в пъти по ниски). Знаем, че хладният въздух имма способността да се саморазнася из помещението. Дет се вика на "самотек" при който усещането за комфорт е много над усещането за комфорт при разнасянето на хладен въздух с над 300 кубика.