Има Европейска директива за работа и квалификация на хората, които работят с хладилни агенти и е приложена също в България:
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j...UEwmj8wA1mGt5y
Ако тези фирми имат сертификати, хората които монтират имат документи за правоспособност, минали са изпити и обучение...значи трябва да им се доверим
Иначе производителите на климатици си хабят мастилото да пишат в инструкциите да се продухва с азот, тестване под налягане, електронни детектори за теч, вакумиране ,конуси и т.н.,но те пък какво ли разбират....
Със здраве да си го ползвате и дано не се случват често подобни монтажи.
Този пост е редактиран от stainway; 20-10-17 в 16:27.
Климатика е фуджи 12лмца.
Имената не им знам. Но бяха един по млад и едър. И другия по възрастен. Разправят че днес имат 3 монтажа в Асеновград и аз бях първия. И другото което. Добре че се качих на стълбата да сменя гайките на тампоните с неръждавейка и хоп изненада.. Всичките 4 от долната страна се въртят на ръка. Явно бая са бързали . Като тръбен път изпълнението е добре. Хубаво че им казах да монтират външното на терасата. Щяха да го изпраскат до прозореца с 1,5м път и вътре някви тъпи кабелни канали.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Зимата при едно задържане на температурате под -10 градуса, може да имаш проблеми със зимния конденз. Хубаво е да се замислиш за една ваничка под климатика. На летния нещо не мога да му видя маркуча. От снимките не може да се види точно изпълнението с тръбния път. Иначе честито и дано да нямаш проблеми дълги години.
Зимата смятам да махам маркуча. А летния конденз се стича в дъното на външното тяло
Това е пътя-5м
Да ги беше оставил да монтират на стената, защо реши, че на терасата е по-добре.Пътя ти пак можеше да е същия.
Защото ако беше на стената. На комшията отгоре му е климатика ,той маха маркуча зимата и всичко ще капе в/у нашия климатик
Стига сте ги махали тези маркучи. Нищо няма да им стане. Като ги махнете и на тротоара ще е заледено и хлъзгаво цяла зима. Що за егоисти сте? В нашата кооперация има към 20 машини всичките вързани към улуци и проблеми не е имало.
Почти всяка от последните няколко зими има период, когато улуците на къщата ми замръзват по цялата си дължина. Няколко пъти се замислях за нагреватели, но не знам дали има някой в Плевен да предлага и монтира.
И аз обмислям такъв вариянт, обаче да си ги пускам ръчно
Топенето на снега от покрива приключва зимно време към 16.30-17.00 часа. Каквото се е оттекло-оттекло,после почва да стяга. Вода от климатици обаче блъска във водостока неопределено количество водица, която обаче едва ли стига посред нощ до канализацията( ако така е изпълнено трасето, може и водостока да се оттича на тротоара примерно). Така го мисля аз!
Варианти да не бъдете егоистични Бай Ганьовци има много, но трябва и желание. Ще заледявате тротоарите под домовете си щото ви е по-удобно. А пък другите хора кучета ги яли. Акъл море.
Добър вечер на всички.
Днес бях свидетел на нещо много необичайно и ми е любопитно какъв ли ще е ефекта.Днес в апартамента в който с колегата монтирахме дограма,в същото време се монтираха две машини(12-ки).Едната машина беше монтирана с 2 метра тръбен път ,а другата с някъде около 4?
Интересно ми е ще има ли разлика в работата на машините, при разлика в тръбния път?
Външната температура стана 5° и "конвенционалния" инвертор мицубиши хеви включи перката на външното тяло на максимум. И стана шумно, като хеликоптер. Бутона за намаляване на шума от външното тяло е включен, но ефект никакъв. Ако на някой му се стори силен този шум аз какво съм виновен.