Ама ме сърбят пръстите, и не може да не напиша Значи много е просто, и за всякакви неща - монтажи, ремонти и т.. когато работи 1 човек ставката е 75$/ч. Засича се времето от тръгване с колата и после се добавя още 30мин за връщането. Ако клиента е много претенция, му взимаш колкото време си бил при него и си работил + 1ч. транспорт. Ако сме двама, ставката е 125$/ч. Като материалите (тръби, изолации, кабели и т.н.) за монтажите са си отделно, както и чарковете при ремонта. Като си калкулирам и времето където ходя да взема частта от доставчика. За друго не се сещам. Също има и обекти където предварително се прави цена, там вече трябва опит за да си възможно по-прецизен в преценката.
Пак съм аз, само да добавя един пример. Едно Фуджитсу минисплит 12-ка примерно. Стандартен монтаж 3-4 метра тръба, сравнително лесен монтаж тотал излиза около 4000-4500$ с машината всичко, готова да работи. Захранващите кабели се поставят в ПВЦ тръби, монтаж на шалтер в близост до външното тяло, понеже там отива захранването, и накрая покриване на тръбния сноп със алуминиев канал цвят по желание на клиента.