Първоначално публикувано от
Outcast Налага се да пусна фреоновите (R32) магистрали по приложената схема, като външното и вътрешното тела са на почти еднаква височина....
Въпросите ми са:
1. Необходимо ли е да се правят маслоподемници при условие, че вертикалния участък е по-малък от 3м и ако трябват, на по-дебелата или по-тънката тръба се правят ? По дебелата тръба към вътрешното тяло отива газ, а по тънката се връща течност към външното тяло. Маслоподемници се правят на тънката тръба, но в твоя случай не е необходимо за 1,7 метра.
2. Необходимо ли е поне за месец да се включва охлаждане, за да се връща маслото ( не съм сигурен, че е технически издържан въпросът )? Зимата има(много) дефрости, така че и това не е необходимо.
3. Струва ли си допълване системата с 5х15гр=75грама фреон R32 ? Не знам дали си струва. Зависи какво пише в инструкцията за монтаж. Стандартно климатиците не идват ли заредени за 7 метров тръбен път?
4. Трябва ли да пусна по-ниско външното тяло ? Не.
5. Трябва ли да има разстояние (А ) между двете фреонови тръби ? Целта е да няма топлообмен между двете тръби, иначе спада ефективността на климатика. Ако тръбната изолация е хубава, може двете тръби да са една до друга.
6. Не е ли по-правилно фреоновия път при възможност да се прави по детайл "Б" в плосък ( условно) пакет и ако е така, колко трябва да е разстоянието "А" между фреоновите тръби ? При хубава изолация може и без разстояние.
7. Ще има ли конденз от вертикалния участък, който да се стича към вътрешното тяло ? Ако тръбите са изолирани хубаво, няма да има конденз. Ако са оставени голи, ще има, но само на режим охлаждане.
8. Виниловата лента освен за UV предпазител на топлоизолацията на тръбите и формиране на пакета има ли и друго предназначение ? Основно е за UV предпазител. Иначе слънцето прегаря и съсипва меката изолация за няколко месеца.
Благодаря за отговорите.