Страница 18 от 50 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследноПоследно
Резултати от 256 до 270 от общо 746
Like Tree53Одобрявам

Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Попово

Re:Слънчеви панели за подгряване на вода

Здравейте знаещи колеги. Имам огромното желание да си поставя соларен панел с бойлер/който ще е в банята ми/ .Нуждая се от Вашите съвети,насоки какво и къде да го търся,защото живея в малък град,и определено нямаме специалисти по соларни системи. Моите представи са следните: живея в собствена къща,покрива ми е със скат,като едната страна е изцяло южна. Тръбния път до банята ми ще е около 15 метра в едната посока. Искам да ползвам топла вода и зимата.Семейството ми е 3 членно,като жена ми ползва вода като за двама Върти ми се из главата и следното-понеже се отоплявам изцяло с климатици,и банята ми е студена,иска ми се да сложа и едно радиаторче в нея,като това естествено ще се отрази на площта на панела,или панелите,които ще ми препоръчате. Съответно ще сменя бойлера си,като ми се иска да е поне 150 литров,може и 200. Но бюджета ми е около 2000 лв. Моля за препоръки и съвети,както и предложения .Зимата в моя град/Попово/ температурите падат и под -20 градуса,моля да се има пред вид. Благодаря на отзовалите се .

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Не става с този бюджет да търсиш качествени материали, само ще си дадеш парите за боклуци. Трябват ти поне още 500-600лв, поиграх си да правя калкулация

4. Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Попово

Е няма проблем,стига да ми разясниш какво,защо..... бих ги дал

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ами - пълен комплект - 2 селективни панела Теси, стойка за скатен покрив, медни тръби, изолация, фитинги, помпена група Grundfos, контролер, разширителен съд (соларен), обезвъздушители 2бр(соларни), соларна течност.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Попово

то хубу,ама май забравяме и бойлера...... там за какво става въпрос ????

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

И бойлера влиза, просто съм го пропуснал - 150л с една серпентина Елдом
    Ааа, влиза и бонус - предварителна консултация, както и консултация по време на монтажа, а след монтажа - проверка, пълнене, на системата, пуск и настройка . Така добре ли е?

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Попово

а някакви спецификации,нещо конкретно,че такак добре,ама аз като не съм наясно кое какво...... ако се занимаваш с това,давай списък

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Е, нали ти дадох списък, изредих всичко

11. Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Попово

Списък има,но за лаик като мен.....къде да ида,какво да им кажа,какво да искам......абе луда работа,а ти като говориш за консултация-кой може да дойде с тия части,и да ми постави комплекта ?????Защото финансово съм готов,трябва ми изпълнител и хубаво време за катерене по покривите

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Останах с убеждението, че искаш сам да си монтираш системата и труд не съм включвал . Но можем и да ти я монтираме. Ще ми трябва повече информация за сградата обаче, ако искаш пиши на лични.

13. Novice
    Тук е от
    Feb 2011

Цитат Първоначално публикувано от bobivg
    Да взема и аз да напиша нещо от скука в офиса.
    Идеята ми е дам основни насоки така и по груба представа какво точно се случва, че всеки да може да си прецени дали тази лъжица е за неговата уста и бързичко.
    Първо максималното производството на един селективен колектор 2м2е в порядъка на 100-120л/ден (в топъл и слънчев ден)
    Вода която потребява средно статистически един човек е 40-50л/ден.
    Обем на бойлера оптималния вариант е на един 1м2 (апертутна площ приблизително за плоските панели 0,95 от общата) 75л. минимално 50л.
    Това е необходимо да го знаете за да се ориентирате на вас какво ви е нужно за да не се окаже че вместо магаре са ви продали коза или по лошото кон.
    И сега може би това което най-много ви интересува дали въобще си струва цялата тази работа.
    Една добре проектирана система осигурява добив на топла вода (това е доказано теоретично ) около 50-60% от годишната консумация на БГВ.
    Едно примерче:
    Четири членно семейство.
    1. 4 човека х 40л/ден=160л/ден
    2. 160л/ден делено на 100(добив от един панел 2м2) = 1.6 бр. Колектори избираме 2бр.
    3. 4м2колекторна площ. х 75л/м2 =300л бойлер.
    4. 160л/ден х 365дни/год.=58400л/год. (тука да отбележа, че ако имате водомер и можете да отчетете реално вие колко топла вода консумирате е по добре да работите с нея вместо с нормативната)
    5. 58400х1.161х(55-10)/1000=3051kWh/год. енергия за подгряване на БГВ
    6. 3051kW x 0,6(годишен принос от слънцето)= 1831kWh/год. печалба от слънцето
    7. 1831kWh x 0.15лв./kWh (примерно ако сте на ток)=275 лв./год.
    8. Прост срок на откупуване (който по принцип не е много добър критерий, но пък е доста по разбирам) цената на инсталацията делена на 275= брой години за откупуване на инвестицията. Стока за откупуване не трябва да е по голям 5-6 години иначе инвестицията е безсмислена. Ако примерно искате от банка кредита те не биха го отпуснали ако срокът е по-голям от 5 години. Ако пък си ги имате парите помислете дали да не ги инвестирате в нещо друго, което е по доходоносно. Това е простата сметка винаги ще се намери някой, който да ви убеждава, че това е безплатно и много изгодно.
    Може някой ден да бъде ма за сега трудно някой може да го обоснове финансово без да прави трикове.
    Ако пък искате по задълбочено да се захванете с тази тематикака ето ви един линк към една безплатна програма http://www.retscreen.net/ има ръководства примери за успешно пресметнати и изпълнени инсталаци.
    И накрая някои митове легенди и търговси трикове.
    1. Вакуумните колектори са по-добри от плоските имат по добър КПД. – имат да, но само зимата, а зимата количеството енергия (среднодневна слънчева радиация) е до 7 пъти по малко от колкото през лятото и тези няколко процента дали може да компенсират значително по високата им цена от говора е НЕ без дори да намесваме обледяването което беше споменато в предните постове.
    2. Моята система е перфектна не пускам ел. нагревателя от март до октомври а температурата в бойлера е винаги много висока. Перфектна е само за тоя който ти е продал инсталацията платил си за автобус когато си искал да си купиш лека кола.
    3. Я стига толкова че стана дълго по натам може да ги допиша че са много.
    П.С дано съм бил полезен на някой може по натам да разкажа как понеже съм голям спец преоразмерих една система 2 пъти. Така и не разбрах обаче от къде дойде грешката дали ми подадоха грешно задание за консумацията на топла вода (минерална и от ВиК инсталацията) или аз пък някъде съм сгрешил, а собственика каза голяма работа сега ще топлим и басейна и за него мислех да слагам слънчеви колектори .

Имам един въпрос. По точка 6 какво представлява коефициента "(годишен принос от слънцето)" 0.6?

14.  

15. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Цитат Първоначално публикувано от SithLurker
    Имам един въпрос. По точка 6 какво представлява коефициента "(годишен принос от слънцето)" 0.6?
    Означава процента (0,6=60%) на слънчевата енергия от цялото количество топлинна енергия необходима за загряването на БГВ в годичен план. Добре проектираните системи са с коефициент между 0,5-0,7. Това означава, че през най-топлите месеци ще имаш над 90% добиване от слънцето, а зимата по-малко и това е уседнетото в годишен план.

16. Novice
    Тук е от
    Feb 2011

Искам да направя и малък коментар с цифри по точка 8 (за изплащането на инвестицията)

Според мен е по-коректно да се гледа за целия живот на инсталацията какъв ще бъде финансовия резултата в двата възможни случая. За пример ще взема 15 год., въпреки че такава инсталация би трябвало при една нормална поддръжка да изкара доста по-дълго.

- "вариант 1" - не купуваш нищо, запазваш си сумата на инвестицията (напр. 8х275=2200лв.) и си я държиш в банката да ти трупа лихва
    - "вариант 2" - купуваш си слънчева система която ти реализира по 275 лв. спестявания на година и тези суми си ги заделяш всяка година в сметката.

Както се вижда от таблицата по-долу, за целия си живот "вариант 2" е по-изгоден. В края на периода имате 20% повече пари + поостаряла слънчева система.

Код:
    лихвен процент на парите по сметка в банка	7.00%		

период			вариант 1 (лв.)	вариант 2(лв.)	разлика(лв.)
    сума в началото			2 200		0	2 200
    сума в края на 1 год.		2 354	   294	2 060
    сума в края на 2 год.		2 519	   609	1 910
    сума в края на 3 год.		2 695	   946	1 749
    сума в края на 4 год.		2 884	  1 306	1 577
    сума в края на 5 год.		3 086	  1 692	1 393
    сума в края на 6 год.		3 302	  2 105	1 197
    сума в края на 7 год.		3 533	  2 546	 986
    сума в края на 8 год.		3 780	  3 019	 761
    сума в края на 9 год.		4 045	  3 525	 520
    сума в края на 10 год.		4 328	  4 065	 262
    сума в края на 11 год.		4 631	  4 644	 -14
    сума в края на 12 год.		4 955	  5 264	 -309
    сума в края на 13 год.		5 302	  5 926	 -625
    сума в края на 14 год.		5 673	  6 635	 -963
    сума в края на 15 год.		6 070	  7 394	-1 324
    Реално при вземане на решение за инвестиция, според мен, трябва да се гледа последната колонка която показва разлика в парите с които разполагате в двата варианта. Тази разлика трябва да се сравнява с темпа на падане на цените на тези инсталации. Така ако в горния пример смятате че след 5 години ще може да се купи инсталация която реализира същата икономия на цена <= 1393 лв., тогава е по-добре да си запазите парите и да направите инвестицията на по-късен етап.

17. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

По принцип никой не може да те накара да не инвестираш дори да си на загуба щом парите са си твои. Не съм силен в икономическата обосновка. Тези неща ги знам като принципи, не съм си ги изсмукал от пръстите. Може да ти е интересно http://www.uacg.bg/UACEG_site/acadst...ntabilnost.pdf . Не съм казал че парите трябва да ти стоят под дюшека или в банката. Обърни внимание на следното което съм написал „ Ако пък си ги имате парите помислете дали да не ги инвестирате в нещо друго, което е по доходоносно.”. Примерно, ако аз разполагах с посочената сума бих препечел да инвестирам в газова уредба за автомобила. Така инвестицията ми би била по-рентабилна от инвестицията в слънчева инсталация или пък климатик. Направи си сметката и ако не разполагаш с парите и трябва да теглиш кредит. Пак за двата варианта слънчева инсталация или газова уредба. Това е просто пример за който сетих ти може да си на нафта или пък на дърва ида не е оправдано климатика. От опита който имам в сферата на енергийната ефективност мога да ти кажа, че мерките като топлоизолация, подмяна на дограма, автоматизация, подмяна на горивната база (това е само икономическа ефективност) и др. когато се разглеждат в големи мащаби са мерки които се изплащат при реални ситуации с теглене на кредит слънчвите не стават. Не стоят така обаче нещата, ако искаш да си смениш дограмата само в твоята панелка. Слънчевите инсталации са хубаво нещо би трябвало да им се помогне малко от държавата. Лично аз не мога да разбера защо се субсидират фотоволтаиците която е супер неефективна технология, а държавата не иска да даде 5 лева на човек който ще пести ел.енергия (предимно) със соларчето.
    Иначе имаш разходи и за слънчевата инсталация през годините, но пък и ел.ергията постоянно се покачва.

18. Тук е от
    Aug 2010

Здравейте, за да не отварям нова тема пиша тук. Комшията си купи от Гърция бойлер с два панела за нагряване на водата. В комплекта имаше и стойка на която да се монтират панелите и бойлера. По описанието монтирахме всичко, съединихме панелите един към друг и съответно към бойлера. Самият бойлер е 150литра в него има монтирани нагреватели за ток и серпентина по която върви антифриза за да нагрява водата. Остана една малка подробност а именно как да се налее антифриза и да се обезвъздуши. В описанието не пишеше как. От бойлера излизат два шланга горен с червена тапа и долен със синя. Синия шланг го свързахме със долния край на панелите , а червения с горния изход на панелите. Фактически нагретия антифриз влиза през червения шланг , минава през серпентината отдава топлината и излиза през синия шланг и отивав долния край на панелите, нагрява се и пак същата процедура. Антифриза който дадоха от магазина е 10 л. Та питам по какъв начин да го налея в системата и как се обезвъздушава ?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 18 от 50 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели
    От Dimitar Nikolov във форум Други начини за отопление
    Отговори: 13
    Последно: 02-06-22, 06:39
  2. Предварително подгряване на вода
    От MishelNikolov във форум Отопление
    Отговори: 7
    Последно: 12-02-22, 21:05
  3. Слънчеви панели за ток за къща.
    От krasimir77 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 62
    Последно: 23-11-20, 12:25
  4. варианти за монтаж на слънчеви панели
    От ba4_dido във форум Други начини за отопление
    Отговори: 15
    Последно: 11-05-13, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе