Първоначално публикувано от
bobivg Да взема и аз да напиша нещо от скука в офиса.
Идеята ми е дам основни насоки така и по груба представа какво точно се случва, че всеки да може да си прецени дали тази лъжица е за неговата уста и бързичко.
Първо максималното производството на един селективен колектор 2м2е в порядъка на 100-120л/ден (в топъл и слънчев ден)
Вода която потребява средно статистически един човек е 40-50л/ден.
Обем на бойлера оптималния вариант е на един 1м2 (апертутна площ приблизително за плоските панели 0,95 от общата) 75л. минимално 50л.
Това е необходимо да го знаете за да се ориентирате на вас какво ви е нужно за да не се окаже че вместо магаре са ви продали коза или по лошото кон.
И сега може би това което най-много ви интересува дали въобще си струва цялата тази работа.
Една добре проектирана система осигурява добив на топла вода (това е доказано теоретично ) около 50-60% от годишната консумация на БГВ.
Едно примерче:
Четири членно семейство.
1. 4 човека х 40л/ден=160л/ден
2. 160л/ден делено на 100(добив от един панел 2м2) = 1.6 бр. Колектори избираме 2бр.
3. 4м2колекторна площ. х 75л/м2 =300л бойлер.
4. 160л/ден х 365дни/год.=58400л/год. (тука да отбележа, че ако имате водомер и можете да отчетете реално вие колко топла вода консумирате е по добре да работите с нея вместо с нормативната)
5. 58400х1.161х(55-10)/1000=3051kWh/год. енергия за подгряване на БГВ
6. 3051kW x 0,6(годишен принос от слънцето)= 1831kWh/год. печалба от слънцето
7. 1831kWh x 0.15лв./kWh (примерно ако сте на ток)=275 лв./год.
8. Прост срок на откупуване (който по принцип не е много добър критерий, но пък е доста по разбирам) цената на инсталацията делена на 275= брой години за откупуване на инвестицията. Стока за откупуване не трябва да е по голям 5-6 години иначе инвестицията е безсмислена. Ако примерно искате от банка кредита те не биха го отпуснали ако срокът е по-голям от 5 години. Ако пък си ги имате парите помислете дали да не ги инвестирате в нещо друго, което е по доходоносно. Това е простата сметка винаги ще се намери някой, който да ви убеждава, че това е безплатно и много изгодно.
Може някой ден да бъде ма за сега трудно някой може да го обоснове финансово без да прави трикове.
Ако пък искате по задълбочено да се захванете с тази тематикака ето ви един линк към една безплатна програма
http://www.retscreen.net/ има ръководства примери за успешно пресметнати и изпълнени инсталаци.
И накрая някои митове легенди и търговси трикове.
1. Вакуумните колектори са по-добри от плоските имат по добър КПД.

– имат да, но само зимата, а зимата количеството енергия (среднодневна слънчева радиация) е до 7 пъти по малко от колкото през лятото и тези няколко процента дали може да компенсират значително по високата им цена от говора е НЕ без дори да намесваме обледяването което беше споменато в предните постове.
2. Моята система е перфектна не пускам ел. нагревателя от март до октомври а температурата в бойлера е винаги много висока. Перфектна е само за тоя който ти е продал инсталацията платил си за автобус когато си искал да си купиш лека кола.
3. Я стига толкова че стана дълго по натам може да ги допиша че са много.
П.С дано съм бил полезен на някой може по натам да разкажа как понеже съм голям спец

преоразмерих една система 2 пъти. Така и не разбрах обаче от къде дойде грешката дали ми подадоха грешно задание за консумацията на топла вода (минерална и от ВиК инсталацията) или аз пък някъде съм сгрешил, а собственика каза голяма работа сега ще топлим и басейна и за него мислех да слагам слънчеви колектори

.