На тази схема не е ли по-добре разширителния съд да е между помпата и панелите?Първоначално публикувано от Lazar
На тази схема не е ли по-добре разширителния съд да е между помпата и панелите?Първоначално публикувано от Lazar
От каква гледна точка има значение? Иначе схемата си има и други забележки.
В смисъл да я няма помпата и евентуалните кранове,филтри като един вид "препядствие" а да е директно на трасето за панела за това питах?Първоначално публикувано от Lazar
Зависи от гледната точка - ако погледнеш от страната на горещата вода - няма никакви препятствия
Но си прав, че на трасето между топлоизточника и РС не трябва да има спирателна арматура.
здравейте, чудя се дали да взема мисля че е термосифон 140 литра и вакумни тръби , дават ми го за малко под 700 лева.
понеже бойлера ще е горе на покрива има ли вариянт да замръзне? човека ми каза че има нагревател и изолация но пък чак пък толкова.
има ли някой с такава система ? може ли да се ползва през зимата?
Знам я системата, мога да ти предложа още по-изгодна, но те са само за лятото, защото през тях циркулира водата от бойлера. Зимата трябва да е източена. Но си струва - кво му плащаш
Термосифонните системи ако не са под налягане стават единствено за един летен душ на двора и за нищо друго...
да попитам - термосифона има ли серпентина вътре или е просто контейнер за вода?
Специално този модел е така - водата от бойлера циркулира в тръбите
Има и със серпентини има и без ... шарена работа...
Има и термосифонни соларни системи дето водата не циркулира в тръбите /работят целогодишно без никаква опасност от замръзване/ до -45C
Колеги, поразчистих последните постове, че беше заприличало на битбазар, а не на форум, за което се извинявам. Желая весело посрещане на Новата Година!
да си жив и здрав, но страницата на климамаркет все още не е заприличала на "битбазар"...и на теб весела нова година с пожелание да бъдеш по прецизен в квалификациите...
Не съм давал квалификации на никоя страница, казах, че темата беше заприличала на битпазар - вместо обсъждания и дискусии - в последните постове всеки беше дал линк към собствения си сайт, което е в разрез с Правилата на форума - виж чл.17. Правилата важат за всички, мое задължение е да съблюдавам това - моля да не бъда обвиняван в непрецизност. Още веднъж - Весели Вразници на всички!