Да не се бъркаш, не знам за такива цени. Турски хубав панел е EZINC, но 2.8м2 струва 786лв, а 1.8м2 струва към 500лв
Да не се бъркаш, не знам за такива цени. Турски хубав панел е EZINC, но 2.8м2 струва 786лв, а 1.8м2 струва към 500лв
Не знам какво ти предлагат за 3000лв, но за тази цена можеш да се кефиш на нещо наистина качествено:
http://www.viessmann.bg/content/dam/internet-bg/images/products/Aktionen/AktionVitosol100-F_2013.pdf
ТЕСИ ООД / Продукти / Високообемни бойлери и Буферни съдове / Бойлери с индиректно загряване с една серпентина
Като добавим и труд 300лв - получаваш перфектна система със 160 или 200л(за предпочитане) бойлер. Само тръбите не са включени.
Здр,,,,тези витосол колектори,по добри ли са от вакумно тръбен колектор,например сравнена с тази система....СЕРИЯ MDA
Вакуумен слънчев колектор с бойлер под налягане и Heat pipe тръби
Не ти трябва бойлер на покрива, това не е за нашите ширини. Висмана е много добър панел, Боша е още по-добър, но по-скъп. Един такъв 2,4м2 сгрява 200л бойлер до 60-65*С за ден. Наскоро пуснах 200л бойлер с 2 панела Сънсистем по 2м2, т.е. 4м2. Днес говорих с клиента - не могат да вдигнат повече от 55-60*С - едно че даваш повече пари (купуваш 2 панела), второ търсиш място на покрива за 2 панела и накрая получаваш по-малък добив на топлина. Вчера пуснах 200л с 20 вакумни тръби като тези от снимката - ами слаба работа - 55*С в бойлера
за лятото да ,ами през зимата кой панел топли повече,мисля че вакумните тръби и както казваш ,,,,бойлера в помещението......
и другото е че панела като се скапе ,след срока на годност,купуваш нов-----а при тръбите ,само ги сменяш....,нали така......
Този пост е редактиран от maxim7; 12-07-13 в 00:38.
Кое да му се скапва на панела повече, отколкото на вакуумния колектор - медта ли:rolleyes:? Или алуминиевата рамка? Вероятно говориш за стъклото? След колко години - 10-15-20? Едно стъкло със сигурност струва по-малко от 20 тръби. А пък за смяна на тръби през този период ще си се разхождал по покрива поне 10 пъти:rolleyes:. Виж - този спор не е от вчера и сега няма да го разрешим - всеки сам си избира.
няма спор,просто ми е интересно ,дали всичко изписано за вак.тръби е истина,че улавят по-добре от плоските панели,благодарение
на овалната форма,и по-добри в мрачно време............
Здр,Лазар,избрах си ;Solar 7000 TF ,и 200л теси с 1 серп.,,,,искам за зимата да грее повече,и добре ли е на 60-65 градуса --
хоризонтално разположен ? и още нещо ,смятам да пусна горещата вода към две проточни бойлерчета ,ще има ли проблем?
ето тези....Geyser in-line 7.0 kW ,,,понеже ще влиза не от водопровода ,а от бойлера.
Проблем няма да има, Но ако не си ги дал парите за тези бойлери, по-добре не си ги купувай, че ще изкарат 4-5 години и след това "совалката" която се движи при пускане на бойлера се размагнетизира или нещо подобно и смяната им е цяла мъка, а пък във "сервизите" на Теси са все от "Баш майстори" нагоре ...един засвета няма.От закупени 3 бойлера-2 от тях 2005 година със започната есплоатация 2009 година досега и двата им се развали совалката и след многократни следгаранционни ремонти се отказах от тях и закупух нов за да "закърпя положението, но и на него след 6 месеца му се повреди нещо, та от 3 бойлера нито един сега.Добре че имам "за зор за ман" един хоризонтален теси(обикновен), та сега ползвам него, а гаранционното проточно теси ще го връщам и ще закупя едно немско Clage.Иначе съм останал без топла вода.
Ако искаш проточен бойлер си вземи немски има Clage.Теси са китайски и не струват.
Здравей maxim7,
отличен избор си направил! Не виждам нужда от проточни бойлерчета - просто трябва монтираш нагревател в гнездото над серпентината, който да доподгрява горната част на бойлера, ако има нужда. Моето мнение да си монтираш панела на 45*, за да имаш през трите сезона вода без проблеми и да доподгряваш само зимата
Здравейте,
Искам да изградя система за подгряване на топла вода от слънчеви лъчи. В момента сме трима човека, но перспективата е да станем шест. Не бих желал да слагам панели и бойлери за 6 човека сега, а като му дойде времето. Мисля, че така е по-разумно. Тъй като никой от магазините не може да ми даде отговор на въпроса каква да взема сега и после как мога да я надградя се обръщам към вас!
Какво бихте ми препоръчали за:
1. Система за трима човека с възможност за надграждане до 6.
От Благоевград съм, покрива има всички налични изложения без засенчване. Има използваем таван под него, в който мога да разположа бойлера(ите) и другото оборудване. Имам извод на студена вода до тавана. Прекарал съм и тръбата за топлата вода и съм я свързал в към долният водопровод!
Благодаря предварително
Почни с бойлер 300л и 2 панела от класата на Бош или Висман
Ами нали това питаш? Отговарям ти:rolleyes: