Страница 15 от 21 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследноПоследно
Резултати от 211 до 225 от общо 312
Like Tree37Одобрявам

Термопомпа вода-вода и вода-въздух

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Sep 2008

Отговор: Термопомпа вода-вода и вода-въздух

При твоя случай имаш студопроизводство три киловата.Има ли ТРВ машната или е с капилярка?Трябва да се закачат манометрите и ще се разбере откъде идва проблема.Изпарител(ниско налягане)Кондензатор- високо налягане и повишена консумация.

- - - - - - - - - -

Има качествени кожухотръбни топлообменници.По-скоро не е подходящ.

2.  

3. Тук е от
    Dec 2014

Цитат Първоначално публикувано от valdino Виж публикацията
    При твоя случай имаш студопроизводство три киловата.Има ли ТРВ машната или е с капилярка?Трябва да се закачат манометрите и ще се разбере откъде идва проблема.Изпарител(ниско налягане)Кондензатор- високо налягане и повишена консумация.

- - - - - - - - - -

Има качествени кожухотръбни топлообменници.По-скоро не е подходящ.
    Какво значи студопроизводство 3 киловата?
    Мисля, че е с ТРВ. Хората идваха и доколкото разбрах точно него регулираха, така че температурата на фреона да е 5.5 градуса. Това обаче не промени количеството градуси, които отнемаме от сондажната вода.

4. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Значи, че термопомпата отнема 3кВт от водата при условията, които си дал. Това, събрано с 2.4кВт от компресора дава около 5.4кВт отоплителна мощност.

5. Тук е от
    Dec 2014

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Значи, че термопомпата отнема 3кВт от водата при условията, които си дал. Това, събрано с 2.4кВт от компресора дава около 5.4кВт отоплителна мощност.
    Да разбирам ли, че 1 градус, отнет от водата, е равен на 1 киловат отоплителна мощност?

6. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Не, ето я формулата:

Q=m*Cp*(T1-T2)

Където:

Q е мощността (kW)
    m е масата (kg) вода преминаваща през топлообменика в секунда
    Cp е специфичния топлинен капацитет при постоянно налягане (kJ/(kg.K) и можеш да го приемеш като 4.185
    Т1 е температурата на водата на входа
    Т2 е температурата на водата на изхода

Има и загуби, тъй като не съществува 100% ефективен процес.

Ето го и сметнато грубо и без загуби за твоя случай:

Q=(1.2*1000/3600)*4.185*2.5=3.48kW

7. Тук е от
    Dec 2014

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Не, ето я формулата:

Q=m*Cp*(T1-T2)

Където:

Q е мощността (kW)
    m е масата (kg) вода преминаваща през топлообменика в секунда
    Cp е специфичния топлинен капацитет при постоянно налягане (kJ/(kg.K) и можеш да го приемеш като 4.185
    Т1 е температурата на водата на входа
    Т2 е температурата на водата на изхода

Има и загуби, тъй като не съществува 100% ефективен процес.

Ето го и сметнато грубо и без загуби за твоя случай:

Q=(1.2*1000/3600)*4.185*2.5=3.48kW

Благодаря за разясненията! Ще бъдат от полза.

8.  

9. Тук е от
    Jan 2015

Здравейте всички. Мога ли да попитам дали върху подовото отопление и охлаждане мога да поставя естествен паркет?

10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Първо - подовото отопление не става за охлаждане. Охлаждането се реализира с вентилаторни конвектори.
    А естествен паркет не е добра идея - ще ти намали много топлоотдаването и може да получи деформации. Има специални многослойни паркети специално направени за подово отопление. И пак при изчисленията на тръбите и гъстотата им, трябва непременно да се вземе предвид наличието на паркет, като настилка.

11. Тук е от
    Jan 2015

благодаря..
    Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    Първо - подовото отопление не става за охлаждане. Охлаждането се реализира с вентилаторни конвектори.
    А естествен паркет не е добра идея - ще ти намали много топлоотдаването и може да получи деформации. Има специални многослойни паркети специално направени за подово отопление. И пак при изчисленията на тръбите и гъстотата им, трябва непременно да се вземе предвид наличието на паркет, като настилка.

12. Тук е от
    Nov 2014

Това за настилката беше добър въпрос, т.к аз не съм фен на плочки в къщи и също съм си мислил за ламинат или паркет.
    Само че на този етап ме мъчат други въпроси. За тези които се сещат че ще надстроявам къща в Поморие и съм избрал отопление с ТП вода-вода. Спрял съм се на ТП от Геосолар, като за изпълнение на инсталацията ми препоръчаха Диян от Ямбол (давам тази информация, ако някои има конкретни впечатления от работата им).
    Сега се главоблъскам с мисли за сондажа понеже и там вариациите са най-различни както до ширината му така и до видовете помпи.
    При използването на термопомпа, нужен ли е широк сондаж?
    Има човек които ми предлага да ми забие игла 6м която ще ми гарантира нужната вода. Въпросната игла не съм сигурен дали това е истинския и термин или местните така си го наричат но представлява някаква тръба в глава в единия край която се забива в земята с помощта на мощна помпа която която впръсква вода под налягане и това забива иглата в земята, след това с помощта на някаква наземна помпа се точи подземна вода. Такива игли използват ВиК и съм ги виждал забити когато копаят улиците за подмяна на тръби и като им се напълни изкопа с вода с помоща на тези игли обезводняват за да могат да работят долу. изглеждат по този начин:

1425536_10153623975524057_7781192086636067275_n.jpg

това са много игли забити една до друга. Когато търся инфо в нета, не намирам нищо за тези игли за това си мисля че може да не се казват така. Но и замата им технология на забиване никъде не е описана. На някой да му е позната? Дано да ви е и мислите ли че е подходяща? Ако не, тогава за сондирането си представям нещо такова

pomp_ejector02.jpg

отколкото сонда с широк отвор или греша?

13. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Направи сондажа колкото може по-широк, защото това е обем вода, която после ще ти трябва. Освен обем, това е и по-голяма дренажна площ и дебит съответно.

Помпата на втората снимка не става за нищо. Това е самозасмукваща помпа с нищожен дебит и ефективност и то дърпа само от десетина метра.

Въпросите, които задаваш трябва да ги реши този, който ти проектира инсталацията.

14.  

15. Тук е от
    Nov 2014

"Помпата на втората снимка не става за нищо. Това е самозасмукваща помпа с нищожен дебит и ефективност и то дърпа само от десетина метра."

На втората снимка не гледайте самата помпа, дори не знам каква е , използвах я за да покажа че така си представям отвора да дупката за водочерпене, а не кръг широк метър и половина

16. Тук е от
    Jan 2015

Здравейте! Мога ли да попитам, колко широк да бъде сондажа за термопомпа вода-вода. Достатъчно ли е Ф 200?

17. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Няма как да ви се отговори еднозначно. Започва се от необходимия за ТП дебит, по него се избира помпа, а по нейния диаметър пък този на сондажа. След това има елемент на тото - познал ли е хидрогеологът/човекът с багетите мястото, така че да има дебит от сондажа.

18. Тук е от
    Jun 2012

Бихте ли ми казали дали при система въздух-вода инсталацията на водосъдържател е задължителна или не. И АКО може да се мине без закупуването на този буфер в какви случай може се мине без него.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 15 от 21 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Термопомпа Въздух-Вода
    От Electric във форум Други начини за отопление
    Отговори: 608
    Последно: 21-10-24, 18:53
  2. Продавам една нова термопомпа въздух вода
    От Tony06 във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-12, 23:26
  3. Преработка на климатик в ТП вода-вода. Въпроси.
    От ivan_v във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 21
    Последно: 06-07-11, 17:42
  4. Термопомпа " въздух - вода"
    От Смехурко във форум Други начини за отопление
    Отговори: 5
    Последно: 29-12-09, 15:26
  5. Преработка на Daikin FTYN60 в термопомпа въздух/вода
    От vanko68 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 13
    Последно: 17-06-09, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе