Тук се обсъжда вода-вода и вода-въздух,
за въздух-вода виж в съседната тема, там има отговор за теб в последните постове.
При теб буферът е задължителен, с две думи.
Тук се обсъжда вода-вода и вода-въздух,
за въздух-вода виж в съседната тема, там има отговор за теб в последните постове.
При теб буферът е задължителен, с две думи.
Благодаря за отговора, бях отворил и двете теми та съм пуснал поста в грешната
Да попитам нещо за моята ТП вода-вода. Тъй като в студените дни топлообменникът на изпарителя се обледенява, до каква най-ниска температура на фреона(R22) след изпарителя се разрешава работа на компресора. Сега съм сложил термостат, който сработва като защита на около -5гр. Значи, започне ли да се образува лед по тръбичката преди компресора го спирам за около 15 мин., за да се размрази топлообменникът от водата. До каква температура там е безопасно?
Ти за температурата на фреона не се притеснявай толкова. Проблемът е, че при -5 е твърде вероятно да замръзне пластинчатия топлообменник, което ще доведе до спукване и навлизане на вода в компресора, което ще го "приключи".
Това не важи, ако използваш някакъв разтвор на гликол или нещо, което да не позволява на работния флуид да замръзва.
Този пост е редактиран от AC_From_Hell; 27-02-15 в 12:09.
Топлообменникът ми е от външно тяло на климатик, затворен в плексигласов съд с подсигурена циркулация на вода. Ако циркулацията спре подади замръзване, спира и компресорът. Досега две зими вече, не се е случвало, но нали са прозрачни стените на съда се вижда какво се случва вътре. Медната серпентина заедно с ламелите започва да се обледенява отдолу нагоре, въпреки вътрешните прегради, които карат водата да минава през ламелите, а не да ги заобикаля. Стигне ли леда до горе и до изхода на кондензатора, започва да се обледенява и тръбичката до компресора. Там съм сложил термостат от хладилник и той изключва компресора, защото се притеснявам да не навлезе течна фаза в него.
Сега се чудя до каква температура там е безопасно за компресора, кога мога да очаквам течната фаза да излезе от изпарителя неизпарена.
Не знаех, че е самоделка. Климатикът, който ползваш какъв е? Предполагам си използваш оригиналните капиляри и всичко останало. Ако да, то погледни в сервизното на конкретния климатик какви са оптималните работни условия. Иначе добре си уцелил с леда по тръбата, макар че може и повече да го напънеш.
Началото на обледяването е там, където се събира най-много течна фаза, а именно най-ниската част на топлообменника.
Ако ти е интересно мога да ти продам едно програмируемо електронно ТРВ, за да си управляваш процеса както трябва.
Благодаря ти за предложението и коментарите, но тази ТП повече няма да я пипам откъм фреона, тя е опитна, така да се каже. Да се очертаят недостатъците. Това е бивша 9000BTU машина, която сега топли през водно подово 25кв.м. помещение със средно 350W, общо с консумацията на сондажната помпа. Може и по-добре, но аз си чеша крастата и съм доволен.
Без лоши чувства, вчера се върнах от Германия, където освен всички неща, които разгледах ми попадна и една Vitocal 200. Машината си е чисто GREE. Тази ми констатация бе потвърдена и от управителя на шоурума, в който беше изложена машината. Цитирам: "На практика е GREE Versati, само управлението наистина е Viessmann". Не съм я разглобявал, за да търся под дърво и камък компресор Мицубиши, но кондензаторът си беше типичният китайски със супер меки сини ламели, моторът на външното тяло си беше стандартният за всички китайски машини Guangdong Welling Motor Manufacturing, серия YDK.
Абе да ти кажа съмнявам се като гледам колко нефелно беше направено, но за запзване и на малкото топлоотдаване се бяха постарали да оставят 15мм между топлообменника и тавата, което е похвално...
Здравейте уважаеми г-н AC_From_Hell,
като всяка едно нещо и нашата дискусия си има своите граници, които не трябва да бъдат преминати, за да остане тя в рамките на добрия и интелигентен тон. Мисля че, в предходния си пост аз Ви предупредих, че една дискусия е само тогава дискусия, когато тя е базирана на факти, а не на твърдения от 3-5 ръка с неясен произход. И така връщайки се на Вашият пост искам да подчертая, че с него Вие преминахте всички граници!
В този ред на мисли искам да Ви уведомя, че ако Вие не докажете направените по-горе твърдения в най-кратък срок от време, ф-ми "Висман" ЕООД и Viessmann Werke GmbH & Co. KG ще бъдат принудени да потърсят правна отговорност за увреждане на търговската репутация на Viessmann ( марка с над 100 годишна история), маркентинговия имидж, срив на доверието на нашите клиенти към марката и не на последно място пропуснати ползи и да потърси неустойка за нанесени имуществени вреди с цялата сила на законодателството на РБългария и ЕС.
С Уважение ,
Galin Kolev
Sales Representative East Bulgaria
Viessmann EOOD
Bulevard Bulgaria 90;BG-1680 Sofia
Здравейте уважаеми г-н Колев,
След 15-тина минутно проучване в Google намерих малко, но достатъчно красноречиво частично потвърждение на думите ми. Ето и някакъв сертификатът за термопомпите, от който става видно, че някаква част от тях се произвежда в Китай.
http://www.certita.org/sites/default...f_414_752e.pdf
От адресът на завода става ясно, че той е Airwell в Китай. Признавам своята грешка, че си мислех, че са произведени в GREE, която беше породена основно от дизайна на машините и допълнително от мнението на управителя на шоурума в Германия. Както и да е, Airwell или GREE все е Китай.
Другото, което ме накара на първо четене да предположа GREE (не намирам съвсем еднакви тенекии в момента, но на всички им е ясно) беше:
Vitoclima 200-S.jpg грее.JPG
Относно моторът, моля, тъй като Вие вероятно имате по-добър достъп до въпросните машини, отворете едно външно тяло от този модел:
Screen shot 2015-04-16 at 4.02.37 PM.png
И най-учтиво Ви моля да пуснете във форума една снимка на лепенката на двигателя на вентилатора.
С оглед на гореизложеното, смятам, че изказванията ми относно Висман, в частност Vitocal 200-S са напълно доказани, с изключение на фабриката производител, която не е GREE, а друга китайска такава.
Ще Ви помоля като представител на марката и на фирма "Висман" ЕООД на местния пазар да се въздържате от отправяне на заплахи към мен, тъй като това е крайно непрофесионално от Ваша страна, да не говорим колко смешно пък е в очите на потребителите, особено след последните данни, които публикувах. В този форум всички сме хора и смятам, че се изложихте значително повече със заплага за съд, отколкото аз Ви изложих с приказки за фабрики. Вие осъзнавате ли колко смешно би било всички фирми по света да съдят разни хора по форумите, защото били казали нещо...
Пожелавам на фирма Viessmann Werke GmbH & Co. KG успех на пазара и се надявам, че от сега нататък ще бъдат малко по-разкрепостени откъм предоставяне на информация за държава на производство и други интересни факти относно техните продукти. Тъй като все пак фирмата е регистрирана като KG (от немски Kommanditgesellschaft), което означава, че собствениците носят правна отговорност с цялото имущество, активи и пасиви, както собствени, така и на компанията, Ви припомням Вашият коментар:
С уважение,
AC_From_Hell
Този пост е редактиран от AC_From_Hell; 16-04-15 в 21:07.
https://www.youtube.com/watch?v=SR-rm5UjKtw
На 2:05 се вижда каквото има да се вижда. Стига сте чесали езици, почти всичко вече е CE сертифицирано (China Export )
Малко в страни от темата, но все пак интересно Viessmann VRF (сори за Турския) и оригиналът.
Иначе AIrwell поръчват основно битови сплитове в заводите GREE.