Какъв е източника??
почва, сондаж или река?
Хахаха, поредната марка от абсолютно неизвестни събери-чаркове. Тея копове са големи измислици, силно те съветвам да не вярваш на глупостите, които ти говорят за тази машина. Друга подобна марка са Thermia - шведски били, сертифицирани от "Шведската не знам си каква агенция", ама пълен майтап. Бяха написали как конвенционална термопомпа въздух-вода е много по-ефективна, производителна и тн от най-престижните модели на всички големи производители, а коп при 7 градуса й беше 3.6...
Водоизточника е 2-цола специално направен 35-метров сондаж с очаквана зимна температура на водата 12°.
- - - - - - - - - -
Колега, (без да се заяждам) ама тука не мислят така:
ХЕЛИОТЕРМ - ВОДЕЩ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ТЕРМОПОМПИ
Heliotherm! A Pioneer of Global Energy Change
История тепловых насосов Heliotherm — Тепловые насосы Heliotherm
Интересно - ти защо смяташ, че са "поредната марка от абсолютно неизвестни събери-чаркове" ??!
Защото ти не си ги чувал ли, или имаш нещо друго предвид...
Този пост е редактиран от байВес; 29-08-14 в 09:42.
Без да се заяждам и аз ако направя един сбирщайн термопомпа и си направя един сайт ще напиша най-прекрасните неща за нея.
Хора, моля ви, недейте да се подвеждате от всякакви неизвестни марки и сайтове. Това е скъпа техника, която така или иначе никога няма да се изплати, защо поне да не е нещо, което да е здраво и действително да е икономично.
Водещ производител на термопомпи - глупости на търкалета. Недей да се подвеждаш по красиви картинки и тем подобни глупости. Кажи им да ти дадат евровент сертификат и тогава скочи с парите да си я купиш. Евровент е единствената оторизирана от ЕС организация за тестване и сертифициране на климатична техника. Аз от сега ти гарантирам, че те нямат такъв сертификат и, че термопомпите им са пълни дървета.
Ти колко трябва да си нагъл да обявиш COP 7 на конвенционална машина при условия, където лидерите (истинските) на пазара достигат 6 с най-добрите инверторни машини. Стига глупости.
Ако искаш си сложи главата в торбата, но после недей да се оплакваш в този форум.
Както виждаш не рекламирам друг продукт, а оплювам един видимо боклук, за който великата никога нечувана фирма-производител лъжат и мажат.
Точно защото ме е страх да не се удавя се допитвам да вас. Само че когато някой така смело и категорично отрича нещо, което не познава започвам да се съмнявам. Има много марки, които не са толкова популярни колкото другите, но в никакъв случай не са по-лоши, напротив! Визирам бутиковите автомобилни марки например...
Ето какво намерих за въпросните ТП, и много ме съмнява да е написано като изсмукано от пръстите:
ТЕРМОПОМПИ: ЕДИНСТВЕНАТА В БЪЛГАРИЯ ТЕРМОПОМПЕНА ИНСТАЛАЦИЯ С COP 8.4
Membership
Все пак става въпрос за немска фирма, а те се славят със своята почтеност...
Всъщност вие като човек, който явно разбира, какви марки ТП вода-вода бихте ми препоръчали?? Също така си търся и фирма, която да се ангажира със изпълнението на цялата инсталация - подово, конвектори, солари, бойлер, и разбира се термопомпения агрегат!
И всичко това с необходимите гаранции...
Според мен Ако не на 100% то поне на 60% Правотоковия от ада е прав, не за друго а дори само поради необоснованото твърдение за 40000 лева годишна икономия.
Икономията зависи от топлозагубите, а те зависят в немалка степен от външната температура, която всяка есен-зима- пролет са различни...тоест твърдението за "константна" 40 000лева икономия всяка зима е просто една "константна" лъжа ...
Друг въпрос е че ей сега Правотоковия ще "препоръча" панасоник и самсунг ...
И ако това не е хващане за думата - здраве му кажи! Още повече, че във въпросния цитат не става въпрос за "някъде по света", а за точно определена сграда и всичко може да се провери!! Също така и инвеститорът е налице и може да бъде попитан. Множеството публикации и награди и те ли са измислица??!
Май-май тука е "ключа за бараката"...
А от тези 2 цола колко време и колко вода тече? и колко киловата търсиш?
Колкото до АЦто не забравяйте за нибе това е скрития коз ...
Аз LG с воден VRF Няма да предлагам защото вероятно е по скъп....
От двата цола може да тече до 3,5 куб.м./час, 24 часа в денонощието!
Що се касае до каква мощност - това е нещото което ще каже фирмата изпълнителка, но според строителството, изолацията и дограмата и имайки предвид предварителните изчисления, които са ми направени по проекта, ще са ми достатъчни 10-11kW отдадена топлинна мощност.
За това кое е скъпо и кое не, нека преценя аз!
Така че съм готов на всякакви предложения, стига да са вода-вода.
Интересно защо ми викат "правотоков"...?!
Както и да е.
Няма да препоръчам нищо, а след всеки твой линк относно тази марка термопомпи се убеждавам колко много измамници има наоколо и как за съжаление успяват да измислят всякакви глупости само и само, за да продават. После обаче клиентът плаща сметките зимата и колкото и да се ядосва, че машина за 15 бона работи като мидея за 1500 лева няма как да я направи по-икономична.
Добре казано колега, явно си специалист по материята, вярвам ти! Не става ясно само коя марка визираш?!
Но за да бъдат едни казани думи(като в случая) достатъчно достоверни, е добре да бъдат подплатени и с някакви доводи, наблюдения, факти... а тука нещо не виждам такива...
Дай нещо по-сериозно!
Защото това ми напомня на: "Не знам как е, но не е така!!!"
Нека отговоря така:
фирмата, твърдяща COP от 8.4 да даде данни за това как е изчислила това СОР, защото иначе си остават както ти сам казваш думи, неподплатени с доводи, наблюдения и факти.
И отсега да кажа, че не приемам проста таблица, която показва 8.4кВт изходяща мощност с температура на водата 40 градуса при входяща 15 градуса. Нека е нещо по-сериозно - например замервания с топломер за входяща и изходяща мощност и данни за консумация.
Относно гаранция, сервиз и колко е читава не мога да кажа.
Относно данни, които не са реално измерени на конкретния обект, а измислени от тези българи не мисля, че може да се гради конструктивен разговор.
След няколко проведени разговора с хора, които имат доста по-голям опит от мен в системите вода-вода научих, че има и система, за която се е твърдял КОП 10, но след като клиентът преживял една зима с "перпетуум-мобиле" то било изкормено и заменено с друга марка.